StoryEditorOCM

DRŽAVNO EKIPNONi ugor od 10 kilograma nije mogao pokvariti trijumf Splićana na Krku

Piše Mislav ČALO
Srđan VRANČIĆ/CROPIX
7. listopada 2020. - 08:35

Dvadesetsedmo izdanje državnog ekipnog natjecanja u podvodnom ribolovu održalo se proteklog vikenda u vodama otoka Krka pod organizacijskom palicom DSNM Volosko. S obzirom na lošu prognozu prijavljeno je 13 ekipa, nešto manje od očekivanog broja, ali dolaskom u zonu lova tijekom ranih jutarnjih sati bilo je razvidno kako nas očekuje prilično zahtjevno natjecanje.

Uvjeti teške naoblake, jakog juga uz povremene pljuskove iziskivalo je veliki napor kod lovaca, ali i barkarijola kojima se pet sati natjecanja na gumenjaku dok ih zalijevaju valovi i pere kiša čine kao vječnost. Ovog puta Marko Kleončić, glavni sudac natjecanja i opunomoćenik Eros Sorić također su okusili spomenute loše uvjete u zoni lova kontrolirajući tijek lova, mokri do gole kože, ali iznimno zadovoljni jer je natjecanje prolazilo u najboljem redu. Najvažnije od svega, svi natjecatelji su naposlijetku došli do matičnog broda predati ulov koji je bio iznad očekivanja s obzirom na uvjete lova.

Na prvi pogled moglo se zaključiti kako će za medalje konkurirati pet ekipa s osam do deset ulovljenih riba gdje su dominirali ugori, cipli, škarpine, kavale, ali i veliki lumbraci i pokoji šarag uz raritet natjecanja pauka od 435 grama! Upravo  izjednačeni ulov dodatno je začinio vaganje uz neizvjesnost do samog kraja i u završnici donio slavlje ekipi KŠR Splita (Petar Prkić, Tonči i Ervin Siriščević) s ulovljenih pet vrsta i ukupno deset riba, drugoplasirana ekipa je Luben iz Rijeke (Reinić, Tomić, Babić) s ulovljene tri vrste i devet riba dok su trećeplasirani (Kamenski, Tomić, Žic) iz matičnog kluba Volosko ulovili također tri vrste i osam riba. Bodovna razlika unutar prve tri ekipe bila je samo 1600, odnosno presudila je raznolikost ulovljenih ribljih vrsta što dodatno daje draž natjecanja gdje lovci moraju na taj način pokazati snalažljivost u lovu i visoku razinu ribolovnih tehnika.

Četvrto i peto mjesto zauzele su ekipe Marlere iz Ližnjana i Erika Radina iz Novigrada, dok su šesti bili također Istrani iz kluba Pješčana uvala. Bodovno najvrjedniju ribu natjecanja na vagu su donijeli momci iz Marlere, tabinju od 1605 grama, najteži je bio ugor od deset kilograma sedmoplasirane ekipe DPS-a Zagreb, a po mom skromnom sudu ljepotica natjecanja bila je škarpina Pješčane uvale od 1366 grama.

Iskrena zahvala ide organizatoru DSNM Volosko na uloženom trudu i odličnoj organizaciji u zahtjevnim uvjetima kada je zona lova dislocirana u odnosu na matični klub, ali ovdje se radi o klubu s iznimno bogatom natjecateljskom i organizacijskom povijesti poznatom po entuzijazmu svojih članova i vrhunskim natjecateljima. 

Kao mali kuriozitet, DSNM Volosko je poznat kao organizator prvog hrvatskog državnog natjecanja u podvodnom ribolovu. Dogodilo se to povijesnog 30. svibnja 1990., na dan konstituiranja Sabora RH.

17. travanj 2024 12:02