StoryEditorOCM

strast ribolovaNovi broj Max fishinga: proljeće zove, a ribe su gladne

Piše M. F.
22. travnja 2022. - 08:42

Ma koja manikura, od jigganja većeg gušta nemakazat će splitska zaljubljenica u ribolov Lili Jajac u novom broju "Max fishinga" što je upravo stigao na kioske.

I tom jednostavnom rečenicom, koja je i naslov teksta, oslikati svu strast i radost koje ribolov pruža. Naravno, onima što ga vole, a njih nije malo. No, Lili ne uživa samo u svojoj strasti, nego i top ulovima, budući da je prava majstorica jigginga. Drage "mušterije" su joj veliki kovači, zubaci i pagari, a gdje i kako ih lovi pročitajte u najtiražnijoj domaćoj ribolovnoj reviji.

Proljetno sunce poklonike ribolova doslovno vuče za rukav da isplove na more ili s obale zabace odmet. Prvi mogu ciljano otići "Kančanicom na osliće", a drugi "Na komarče s obale", nakon što iz tekstova pod tim naslovima saznaju sve potrebne informacije i trikove od meštara ovih tehnika. Već znamo da je u znanju moć, ali u ovom slučaju i bogata večera.

Spinning je posljednjih godina sve popularnija tehnika lova s obale i brodice, no ujedno je i sve složenija zbog stalnih unapređenja štapova, struna, varalica, rola, dijelova sistema...

Stoga mnoge spinnere, a osobito početnike, muče brojne dvojbe na temu što, kako, čime...? Na sreću, sve te dileme, jednu po jednu, razrješava tekst Borisa Bulića "Što se vrti u spinnerskoj glavi". I donosi olakšanje. A bome i bolje ulove!

image

Danas baš dobro grizu

Spomenuli smo unapređenja ribolovne opreme koja postaje teško pratiti. Važan dio te priče su i vrhovi štapova, često izmjenjivi. O njihovim vrstama, svojstvima, materijalima izrade, dobrim i lošim stranama, pravilnom odabiru, čuvanju i održavanju..., govori tekst "Vrhovi na ispitu izdržljivosti", dok se primjenom tih štapova i vrhova u praksi bavi tema "Vrijeme je za modre gušte".

Pohlepne lokarde se, naime, u ovo vrijeme skupljaju u jata koja se lako lociraju uz pomoć galebova što ih prate. A kad ih pronađete i počnete loviti, dinamika i adrenalin su zagarantirani. Naravno, ako ste prethodno pročitali savjete naših meštara od tunje.

Oni koji stalno snuju o dalekim morima i oceanima imaju priliku otputovati tamo čitajući reportažu s ribolova na Karibima Jožice Bošković pod naslovom "Grabim štap, srce u grlu, riba vuče, udara, trese..." Bio je to njezin prvi wahoo i ostvarenje sna. Iz priče ćete vidjeti da takav san, iako se čini tako dalek, i vama može postati java.

Naravno, ima u novome "Maxu" još puno toga vrijednog čitanja i isprobavanja, noviteta u trgovinama ribolovnom opremom, te brojnih korisnih savjeta. A kad sve to lijepo pročitate, pribor u ruke, pa u akciju. Proljeće zove! 

07. svibanj 2024 23:30