StoryEditorOCM

DRŽAVNO PRVENSTVONovi prvak Stjepko Kesić u dva dana ustrijelio 35 kilograma ribe

Piše Mislav ČALO
1. listopada 2020. - 11:23

Pripremajući se za odlazak na državno prvenstvo u Pulu, ne mogu se oteti povratku u 2007. godinu i na jedno od najboljih natjecanja uopće. Tada su nastupili svi najbolji lovci moje generacije, ali i oni mlađi koji su obilježili idućih 13 godina i danas su okosnica podvodnjačke scene u Hrvatskoj. Ovogodišnje natjecanje opterećeno je svima poznatom situacijom s COVID-19 pandemijom, datum održavanja u dogovoru s organizatorom natjecanja pomaknut je s kraja lipnja na prvi vikend rujna, kako bi se kvalifikacijska natjecanja mogla normalno održati. Domaćin natjecanja, kao i 2007., pulski je klub PŠRD Delfin, poznat po odličnim organizacijama natjecanja svih ribolovnih kategorija, pa prilično mirni krećemo prema Puli, očekujući vrhunsku sportsku priredbu. Kao i mnogo puta do sada, Božo Vukičević i ja krećemo u susret sportskim izazovima, ovaj put u malo izmijenjenoj ulozi, Božo još uvijek kao fotograf, dok je moja uloga ovog puta u svojstvu opunomoćenika nacionalnog saveza. Doduše, ima tu još nekih promjena, malo više kila, malo više sijedih, ali Božino grintanje ipak je konstanta svih ovih godina!

Izmjena zona

Prijava natjecatelja znak je početka euforije gdje polako izlaze sve tajne, pozicije i taktike koje ćemo gledati u iduća dva dana, a sve su naznake da bismo mogli imati jako zanimljivo natjecanje. Zone natjecanja ovaj put su dodatno začinile situaciju, jer umjesto da se po nekom ustaljenom pravilu lovi u zoni Premanture i Medulinskog zaljeva, sada je uz tu zonu dodana još jedna, koja se prostirala u vodama između Barbarige i Rovinja, točnije otočića Sveti Ivan na pučini. Ova kombinacija zona garantira mogućnost da do izražaja dođe kvaliteta lovaca koji mogu u vrhunskom ritmu loviti na svim dubinama, brzo izmjenjujući sve moguće tehnike ribolova, ovisno o ponašanju ribe. Dok je u zoni Premanture potrebno loviti uz zavidnu dubinsku kondiciju, Rovinj ipak nije toliko dubok, lovi se u pravilu do kojih 25-27 metara, ali pri lovu na manjim dubinama od lovaca se očekuje velika brzina lova i frekvencija urona, ukratko pobjednik mora biti kompletni lovac u vrhunskoj kondiciji. Odlukom glavnog suca prvi dan natjecanja lovit će se u zoni Rovinja, prognoza daje laganu tramontanu tijekom cijelog dana.

Prvi dan

Toliko poznato jutro prvog dana natjecanja, velik dio lovaca nije baš najbolje spavao, a svi imaju svoje razloge?! Netko nije zadovoljan pronađenom ribom, netko ima tremu jer mu, eto, fali još dva dana pregleda, a netko jednostavno jedva čeka uletjeti u more i započeti s natjecanjem. Svakako, uobičajeno iščekivanje uoči prvog dana, meni osobno toliko poznato, i ne znam bih li bio pomalo ljubomoran budući da je ovo ipak prvenstvo države ili sretan jer znam što se sve tim momcima upravo mota, ili bolje rečeno luduje po glavi. Sudac napokon daje znak i rodeo počinje!
Odlučujemo lovce pustiti na miru prvih 45 minuta kako bi ušli u ritam zarona i lova, odradili prve pozicije koje im ako ulove ribu jako puno znače da smire onu početnu euforiju i pronađu ritam lova koji ovisi o stanju u moru. Dok Božo priprema foto artiljeriju, sudac Robert Flegar i ja idemo u prvi obilazak lovaca i kontrolu ulova. No, to baš i nije najjednostavnija akcija, jer su oni na svojim pozicijama razasuti po cijeloj zoni dužoj od osam milja. Taman kada uočite barku lovca, bovu u moru i krenete prema njemu, evo ga, ludonja se diže u brod, vuče bovu kao da mu je zadnja u životu, a barkarijol lupa po gasu i što brže juri do sljedeće pozicije. Jer, u ovom je sportu jedno od glavnih pravila što manje boraviti u brodu, a što više u moru. Kada lovca napokon uhvatite na djelu, slijedi poslovično skrivanje broja ulovljenih riba po sistemu, a ima samo par riba, a zatim kao iz topa slijedi protupitanje, kako drugi love, što imaju?

Sindrom Pinocchija

Kada bi u nekom slučaju za izgovorene neistine bili kažnjeni poput Pinocchija, lovci bi imali takav nos na kojem bi se cijelo jato galebova moglo ugodno smjestiti. Ipak, ne uzimamo im za zlo, jer je to dio natjecanja gdje se do zadnjeg nastoji sačuvati određena prednost, ne odati slabost…, međutim lovina polako izlazi na svjetlo dana. Kao što se i očekivalo, dominiraju ugori, tabinje, a od bijele ribe kavale, šarzi, cipli, vrane i pokoji veliki primjerci škarpuna i lumbraka. Kao raritet ulovljena je i jedna strijelka teška blizu 3 kg i lubin od 1,7 kg.
Približavajući se zadnjoj trećini lova (lovi se pet uzastopnih sati), lovci su već iscrpili najbolje pozicije i sada počinje jurnjava po moru, ponovno se pregledavaju pozicije koje su u početku bile prazne u nadi da se riba vratila, ili se preplašena slučajno skrila na poznate im ploče. Ovakva taktika na natjecanjima često zna dati rezultate, jer se na taj način zna uloviti komarča koja se prestrašena od buke motora zabije ispod prve ploče i čeka da gužva prođe.
Upravo je Dario Babić bio te sreće i ulovio prije spomenutog lubina u rupi na metar mora koji se sklonio od glisera čekajući smirivanje, pri čemu je Dario upravo igrao na tu kartu i ovaj put izvukao asa. Ostali također pokušavaju u finišu prvog dana uloviti i napraviti što bolju postotnu razliku za drugi, odlučujući dan.
Lov prvog dana je gotov i natjecatelji moraju u roku od 20 minuta predati ribu na matični brod, nanizanu na žicu označenu brojem koji je lovac dobio na verifikaciji. Sada su sve maske pale, Pinocchijev nos je opet postao normalan. Nekome možda malo obješen, jer nije ulovio planirani broj riba, ali Bože moj, sve je to ipak dio sporta.
Na vaganju napokon i publika dolazi na svoje, od najmlađih koji pomalo ustrašeno diraju strašne ugore, do onih koji ne mare za bodove, ali pomisao o škarpini na gradelama jednostavno im ne izlazi iz glave. Rovinjska zona ispunila je očekivanja i dobro promiješala karte za sutrašnji konačni rasplet. Favoriti Peruško i Kesić podijelili su prvo i drugo mjesto s minimalnom razlikom u bodovima od 10 posto, treći je veliko iznenađenje Luka Ćoza, četvrti veteran ovih natjecanja Dario Babić, peti još jedan domaći lovac Robero Cafolla, a šesti bezvremenski Boris Reinić, koji po natjecateljskom stažu spada u domenu arheološkog artefakta! Ostatak ekipe u kojoj su neki prilično proklizali tješi se činjenicom da se tek sutra paraju gaće, pa idu na zasluženi odmor, pokušavajući u prvom redu složiti i ohladiti glavu, zaboraviti današnji loš nastup i dati sve od sebe drugog dana natjecanja.

Drugi dan

Danas ima više tramontane, kurenat je divljački i na vanjskim sikama Premanture i Albaneža neće biti pretjerano zabavno loviti. U ovoj zoni apsolutni favoriti su dva dalmatinska lovca Kesić i Buratović, vrhunski utrenirani za lov u kurentu i dubini. Ostali će svoju šansu morati potražiti na drugim pozicijama kojih, doduše, u zoni Medulina ima napretek.
Sudac trubom daje znak za start, prizor koji sam stotinu puta osobno proživio, ali i dalje mi srce u tom trenutku želi iskočiti vanka: 25 brodova u punoj brzini piči prema pozicijama i željenoj lovini. Naš ritual na sudačkom brodu već je ustaljen, puštamo lovce na miru prvih sat vremena. Danas ih pogotovo ne želimo previše gnjaviti jer je ulog doista velik, a i tramontana im ne ide u prilog. Ipak, već nakon sat i pol obilaskom Kesića i Buratovića predviđamo da će to biti glavni dvoboj. Obojica imaju po nekoliko lijepih riba - Buratović zubaca težeg od 2 kg i važeću kirnju od oko 3,5 kg, dok Kesić izvlači prekrasne šarge. Danas se probudio zagrebački lovac Čubrić nakon što dan ranije nije briljirao, isto tako i domaći Micković pokušava nadoknaditi jučerašnji loš dan, a dobro lovi i splitski lovac Prkić. Luka Ćoza nastavlja peglati po ribi i očito nije riječ o iznenađenju već o dobrom lovcu s kvalitetnom pripremom terena.
Dok sudac neumorno pregledava teren i pazi na regularnost natjecanja, naš Božo pokušava uhvatiti u objektiv što bolje kadrove natjecanja, pogotovo ispod morske površine, uz neizbježno grintanje. Ovaj put mu ide na živce visina tubusa na gumenjaku, jer se mora stalno pentrati po njima. Koliko je meni poznato tubusi se nisu mijenjali zadnjih dvadesetak godina, ali za sljedeće prvenstvo ozbiljno se razmatra ugradnja posebnog lifta na gumenjaku za Božu. No, onda će smetati nešto drugo...

Vrhunska žica

Kraj petog sata natjecanja drugoga dana brzo je došao, jer smo doista bili aktivni u obilasku terena, a predaja ribe doista je impozantna. Ćoza ima 16 riba različitih vrsta, gdje dominiraju kavale i vrane, ali ima tu i cipala i lubina i škarpina... odličan ulov. Peruško donosi deset lijepih riba, ali to mu nije dovoljno za potvrdu jučerašnjeg prvog mjesta. Stiže i Buratović s nažalost lošom viješću da mu je uho nakon dva sata otkazalo. Ostaje na sedam riba, doduše lijepih, ali nedovoljnih za medalju. Zato Kesić donosi vrhunsku žicu od 19 krupnih riba, gdje dominiraju veliki šarzi teži od kilograma i škarpine iznad 1,7 kg težine. No apsolutna ljepotica na žici je trlja od 720 grama! Naposljetku, zagrebački dečec Čubrić donosi također vrhunsku žicu s 15 ulovljenih riba, među kojima dominira zubatac malo manji od 4 kg.
Finalni poredak prve trojice glasi: Stjepko Kesić, Sandi Peruško, Luka Ćoza, s tim da i lovci koji su poredani do 15. mjesta stječu pravo izravnog plasmana na državnom prvenstvu 2021. (Čubrić, Buratović, Babić, Dodici, Reinić, Prkić, Micković, Imbrišić, Cafolla, Pizentić, Žic i Tomić).
Delfin se još jednom iskazao kao vrhunski domaćin, jer se mudrim odabirom zona dobila realna slika kvalitete lovaca, koja je doista visoka. Svi su iskazali odličnu fizičku pripremu te zavidnu ribolovnu tehniku, uključujući dvije žene koje su također natjecale sa svojim kolegama: Kristina Šiprak i Gabriela Milićević.
Na kraju su domaćini iz Delfina predložili da nagrada za fair play ode u ruke jedne ekipe koja, doduše, drugi dan nije imala ulov, ali je spasila dvije zgodne turistice koje su se jako umorile veslajući na SUP daskama. Odšlepali su ih u sigurnost jedne uvale… Ipak, što je bilo u Medulinu ostaje u Medulinu!

 

POREDAK

1. STJEPKO KESIĆ, DŠR STROŽANAC, Podstrana
2. SANDI PERUŠKO, SRU MARLERA, Ližnjan
3. LUKA ĆOZA, SRD HARPUN, Zadar
4. SLAVEN ČUBRIĆ, DPS ZAGREB, Zagreb
5. ANTONIO BURATOVIĆ, ERK PERISKA, Ploče
6. DARIO BABIĆ, ŠRD LUBEN, Rijeka
7. MARIO DODICI, SRK ERIK RADIN, Novigrad
8. BORIS REINIĆ, ŠRD LUBEN, Rijeka
9. PETAR PRKIĆ, KŠR SPLIT, Split
10. DEJAN MICKOVIĆ, UPŠR PJEŠČANA UVALA, Pula

18. travanj 2024 02:26