StoryEditorOCM

GIRIČIĆ-KAŠTELAOtvoreno međunarodno natjecanje u ribolovu na velike trofeje u čast prerano preminulog Borisa Gruice

Piše Sandra Barčot
9. kolovoza 2023. - 12:26

Emotivno, ponosno, sa tugom ali i srećom na licima – u utorak navečer svečano je otvoreno treće izdanje međunarodnog nadmetanja u Big game ribolovu Giričić-Kaštela 2023., od ove godine po prvi puta kao "Memorijal Borisa Gruice" u čast prerano preminulog ribolovca Pomorsko sportskog društva Giričić iz Kaštel Gomilice.

Upravo je Borisov sin, 16-godišnji Filip Gruica, otvorio ribolovni turnir u lovu na velike trofeje: tune, iglune, iglane i luce, kao i lampuge koji će se voditi do petka u akvatoriju Primoštena, u ribolovnoj zoni prema Blitvenici i Žirju.

A članovi posada, njih 20 iz šest zemalja: Italije, Monaca, Slovačke, Slovenije, Crne Gore te Hrvatske, svečanom otvorenju prvenstva prisutvovali su u Marini Kaštela, u restoranu Spinaker gdje je pozdravni govor održao predsjednik PSD Giričić Nikša Jureškin, a zatim je uslijedio – film!

Video uradak u čast Borisa Gruice, čovjeka koji je bio vrhunski biggamaš, osvajač svjetske bronce u ribolovu na velike trofeje, čovjeka kojem su svi željeli odati počast...

I tada su se srca - "stisla", od tuge što više nije s njima, u ribolovu, na moru, u traženju i praćenju tune, u nadmudrivanju s tim morskim ljepoticama.

- Otvaram mermorijalni turnir i svima želim mirno more – poželio je Filip Gruica, inače hrvatski rekorder u plivanju u svojoj uzrasnoj kategoriji, koji će također biti sudionik nadmetanja u posadi "Capo".

A ekipom "dirigira" kao kapetan, njegov mlađi brat 13,5 godišnji Boško Gruica, sa posadom u sastavu: Filip Gruica, Ivan Ledenko, Davor Bečić, Željko Turković, Pero Šare i još jedan 13,5 godišnjak Jan Ledenko.

Što se ostalih ekipa tiče, očekuje se vrhunska borba za prestižni epitet najboljeg na turniru, ali i za vizu koja će prvoplasiranima osigurati odlazak na svjetsku smotru bigagamaša dogodine u Kostarici.

Bit će zanimljivo pratiti i tko će imati, nakon tri ribolovna dana, najtežu tunu na krmi, te hoće li se izloviti dopuštena kvota od 1100 kilograma?

Mnogo je tu vrhunskih ribolovaca, raznim trofejima ovjenčanih od Gordona Svaline, Luke Colnaga, Gordana Pintara, Talijana Davida Sarafinija, Orebićanina Josipa Brkića, Crnogorca Denisa Mandića, do svjetski poznatog košarkaša Nikole Vujčića...

Posada je 20 pa će biti neizvjesna borba do kraja, do zadnje snimka tune na udici po sistemu "ulovi i pusti", ili do zadnjeg boda koji se dobiva za tunu koja je donesena na vaganje.

Sve se odvija pod palicom glavnog suca Tonča Lukete, uz još jedan kuriozitet – vodi se i interno nadmetanje među ribolovcima-nogometašima i to nekadašnjim legendama Hajduka koji su kopačke okačili o klin, no sada preuzeli štape i udice!

Redom Hrvoje Vejić, Darko Miladin i Vlatko Đolonga....

Puno će biti morskih okršaja, zanimljivih ulova I izlova....

Samo još da i tune bude na udici!

29. travanj 2024 21:10