StoryEditorOCM

MALI LOŠINJOtvoreno more na 31. euro-afričkom prvenstvu u podvodnom ribolovu: strijela našeg Danijela Gospića pokazala se zlatnom

Piše Ivica Mikuličić
20. rujna 2017. - 11:37

Novi veliki uspjeh hrvatskoga podvodnog ribolova. Pobjednik je Danijel Gospić s Lošinja, a reprezentacija Hrvatske je srebrna na 31. Euro-afričkom prvenstvu u podvodnom ribolovu u Malom Lošinju. Na visoko, peto mjesto od 54 natjecatelja, plasirao se i Radoslav Jakupović, također s Lošinja. Uspjeh naših natjecatelja je izvanredan jer je riječ o jednom od najvećih svjetskih natjecanja.

– Praktički je u rangu svjetskog prvenstva s najjačom mogućom konkurencijom – naglašava Dragan Jambrošić, čelnik sportsko-ribolovnog društva Udica iz Malog Lošinja, koje je pohvaljeno za organizaciju natjecanja.

image
Danijel Gospić s nedostižnim ulovom prvoga dana
Božidar Vukičević/Cropix

Jambrošić naglašava da su se natjecale sve jače svjetske reprezentacije: Španjolska, Italija, Hrvatska, Grčka i Cipar, koje najčešće na svjetskim prvenstvima osvajaju medalje. Tako je bilo i ovdje: prva tri mjesta u obje konkurencije uzeli su natjecatelji iz Hrvatske, Španjolske i Italije.

image
Gospić nakon proglašenja pobjede
Božidar Vukičević/Cropix

Ukupno je nastupilo čak 18 reprezentacija, najviše dosad. Zbog toga je uspjeh naših takmičara još vredniji, osobito jer imamo interkontinentalnog prvaka.

image
Natjecatelji pred početak prvenstva
Božidar Vukičević/Cropix

Vjetar i valovi

Uvjeti natjecanja bili su jako teški, prvoga dana pratila nas je olujna bura, pomiješana s jugom. Drugi dan bio je još gori – olujno jugo i brojni problemi. Svi koji smo na moru pratili natjecanje, vraćali smo se umorni od skakanja po valovima i zalijevanja sa svih strana, promrzli i pokisli do kože, ali radosni zbog punih vreća ribe naših lovaca.

image
Podmorje je bilo puno ugodnije od površine
Božidar Vukičević/Cropix

Nevrijeme je premjestilo ribu i jako otežalo natjecateljima, jer ona više nije bila na pozicijama gdje inače obitava. Od jakoga vjetra došli su i jaki kurenti, pa se iznimno teško ronilo. O teškim uvjetima svjedoči i primjer iskusne finske reprezentacije koja je doživjela havariju, njihov se gliser potopio pa ih spašavaju...

– Uvjeti su bili ekstremni, pa u takvim okolnostima ronjenje na 35 do 40 metara moglo je donijeti i ozbiljne probleme. Srećom sve je dobro završilo, a na koncu je bilo i dobrog ulova – komentirao je Branko Ikić, izbornik hrvatske reprezentacije i dugogodišnji reprezentativac.

– Bilo je stvarno teško. Prvog dana jaka bura, valovi i kurenti, drugog još i gore, a ipak je ulov bio dobar – komentira pobjednik Danijel Gospić. Sačuvao sam prednost ispred Španjolca iz prvog dana, drugi dan on je čak imao nešto više ulova, no nije mogao nadoknaditi razliku. A lovio sam pretežno na dubinama od 30 do 38 metara.

Zbog uvjeta na moru, gubilo se puno vremena kako bi se došlo s pozicije na poziciju, a i struja je bila jaka. Baš je bilo teško loviti. Presretan sam što sam izborio ovu veliku pobjedu – kaže Gospić.

Temeljiti Španjolci

Slično zbori i Radoslav Jakupović:

– Najveći problem su mi bili kurenti, a i gliserom je teško išlo, pa se dosta vremena izgubi. Na mnogim mjesta gdje sam htio loviti prvoga dana netko je već stigao prije mene. Drugi dan mi je išlo puno bolje i zadovoljan sam. Uglavnom sam lovio na dubinama od dvadeset do 33 metra.

image
Radoslav Jakupović bio je pojedinačno peti

 
Božidar Vukičević/Cropix

Na pitanje o suparničkim reprezentacijama, posebno izdvaja Španjolce. Čak devet njihovih ronilaca je danima prije natjecanja bilo u Lošinju, pregledavalo podmorje i pripremalo teren za reprezentativce. I mnogi drugi došli su ranije na pripreme i izviđanje terena, ali Španjolci su prednjačili u temeljitosti i dužini boravka.

– Svaku reprezentaciju čini šest članova. Tri lovca natjecatelja i jedan rezervni, te kapetan i liječnik. Lovce prijavljuje kapetan dan prije početka natjecanja – objasnio nam je Robet Nikolić, tehnički direktor natjecanja.

Inače, međunarodna organizacija CMAS službeno boduje i proglašava samo pojedinačne pobjednike, a natjecanje reprezentacija vodi i proglašavaju Hrvatski savez za športski ribolov na moru i organizator Udica.

Lošinjska košarka

– Naravno da je grad Mali Lošinj pomogao organizaciju ovog prvenstva – potvrđuje gradonačelnica Ana Kučić.

– Pa mi smo kolijevka podvodnog ribolova i ronjenja. Od malih nogu vezani smo za sportove na moru, a posebno za podvodni ribolov kojim su brojni sportaši pronijeli slavu otoka po cijelom svijetu. Sve to datira još od 1957. kada je na Lošinju održano prvo Europsko prvenstvo u podvodnom ribolovu – istaknula je gradonačelnica koja je natjecanje pratila svakodnevno – čekala je povratak ribolovaca, prisustvovala vaganjima i proglašenjima najboljih.

image
Predsjednik HSŠRM-a Đuro Marinović, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić i ministar turizma Gari Cappelli

 
Božidar Vukičević/Cropix

Inače, grad domaćin Mali Lošinj danas je najveći otočni grad u Hrvatskoj s 8500 stanovnika. Okosnica turizma grada i otoka turističko poduzeće Jadranka, smjestilo je sve sudionike u poznati Hotel Aurora u Sunčanoj uvali. Natjecatelji su bili su vrlo zadovoljni!

REZULTATI

Ukupni pobjednik u pojedinačnoj konkurenciji je Danijel Gospić s 52.390 bodova, Španjolac Oscar Cervantes zaostao je za oko 2000 bodova, a broncu je izborio Talijan Giacomo de Mola.

U reprezentativnom natjecanju pobijedili u Španjolci sa 112.000 bodova, Hrvatska je druga sa 103.250 bodova, a Italija treća s 92.500 bodova.

Posebnu nagradu za najtežu ribu – ugora od skoro 18 kg, dobio je Španjolac Oscar Cervantes, a nagradu za pojedinačno najvredniju ribu, strijelku tešku 2,2 kg, Slovenac Kristijan Šumberac.

PRAVILA

Ulovljene ribe moraju minimalno težiti 500 grama, ugori ne smiju biti lakši od 3 kg, a murine od 2 kg. Ako se ulovi riba lakša od 320 grama, slijedi kazna od 500 bodova. Oduzimanjem bodova kažnjava se i ako se ribolovci ne vrate do mjesta starta za 15 minuta nakon što je određeno vrijeme za prekid lova (svakih 5 minuta kažnjava se s 1000 bodova).

IZBORNIK BRANKO IKIĆ: Bio sam izložen pritiscima

Ostvarili smo izvanredan rezultat, imamo prvaka i srebrnu reprezentaciju. Izvana sve izgleda idilično. No, iz razgovora s izbornikom Brankom Ikićem vidjelo se da ga nešto tišti. Kad smo po tome malo zagrebali, priznao je probleme:

– Žao mi je što je došlo do nepovjerenja i teških uplitanja sa strane, no mislim da je izbornik taj koji određuje natjecatelje. U reprezentaciji sam 32 godine, 25 sam bio reprezentativac, a već sedam sam izbornik. Glavni problem nastao je zbog toga što je Stjepko Kesić po bodovima bio ispred Jakupovića, no ja sam još u veljači najavio da će na ovom natjecanju u reprezentaciji biti Radoslav Jakupović. Kesić je izvrstan podvodni ribolovac i reprezentativac, ali ja sam bio uvjeren da za ovo natjecanje više može dati Jakupović.

Budući da je iz Lošinja, lovi na domaćem terenu, zna svaku rupu. Pojedinci to nisu mogli podnijeti i počeli su veliki pritisci, bilo je i prijetnji... No Jakupović je na kraju pokazao koliko je dobar i demantirao zloduhe.

Na kraju je problem bio slabiji rezultat Slavena Čubrića, inače pouzdanog trećeg člana reprezentacije. Govori se da zbog zdravstvenih problema nije mogao dati uobičajene rezultate, pa je zapravo on trebao biti zamijenjen?
– Istina je da su njegovi rezultati bili ispod njegovih mogućnosti. No, on je zdravstveno dobro. Priču o bolesti šire oni koji su pokušavali zakuhati stvari oko reprezentacije, nije uspjelo s Jakupovićem, pa sada strelice okreću u drugom smjeru. Problem je što se Čubriću kao i meni prijetilo, to je utjecalo na njega u odlučujućim trenucima pa su mu rezultati bili znatno ispod mogućnosti. Nisam mislio da to može toliko utjecati na Slavena, ali je tako ispalo.

Sad neki kažu da sam trebao njega izostaviti. No, u posljednje vrijeme imao je odlične rezultate i nosio reprezentaciju na svjetskim natjecanjima. Ni po čemu nisam vidio da bi s njim moglo biti problema, slovio je kao sigurna uzdanica. Ali ništa, drugi put će biti bolje, siguran sam – kaže izbornik Ikić.

Na njemu se ipak vidi da ga je sve ovo jako pogodilo i razočaralo, iako je sve dobro završilo. Možda bi nam primjer trebala biti španjolska reprezentacija koja je od prvog dana djelovala kao izuzetan kolektiv u kojem je uspjeh ekipe kao i pojedinaca na prvome mjestu.

KRONOLOGIJA

Prvi dan (15. 9.)
Lovi se od 10 sati ispred otoka Suska, te Velikih i Malih Srakana. Uvjeti na moru su vrlo teški. Veliki valovi, bacaju i prelijevaju brodove takmičara. Puše jaka bura. Takmičenje završava u 15 sati. Već pri predaji ribe čini se da je ispred svih naš Danijel Gospić. To potvrđuje i vaganje, Gospić vodi s 27.480 bodova.

Slijedi ga Španjolac Oscar Cervantes s 4000 bodova manje. Treći je Talijan Giacomo de Mola s 12.000 bodova manje. Među reprezentacijama na prvome mjestu je Španjolska, druga Hrvatska, treća Italija.

Drugi dan (16. 9.)
Start je u 10 sati. Lovi se na području Ilovika. Vrijeme i valovi još su nepovoljniji nego prvog dana – olujno jugo i kiša. Natjecanje završava ponovno u 15 sati.

Drugog dana Španjolac Oscar Cervantes ostvario je ulov vrijedan 28.500 bodova, a Danijel Gospić 24.900 bodova. Treći je opet Talijan De Mola...

26. travanj 2024 19:34