stdClass Object ( [id] => 1137057 [title] => Ova varalica za lignje duboko roni i odlično lovi na tri načina - na sidru, panulavanjem i puštanjem niz kurenat [alias] => ova-varalica-duboko-roni-i-odlicno-lovi-lignje-na-tri-nacina [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

DTD je tvrtka koja na radost ljubitelja lignjolova nikada ne posustaje, nastojeći pratiti i svjetske trendove i zahtjeve svojih kupaca. Tako se, u skladu s očekivanjima, na tržištu napokon pojavila skosavica Tip Run Real Fish. Premda skosavice slične ovima već neko vrijeme postoje, DTD-ovi Tip Run Real Fish modeli u odnosu na slične imaju poboljšanja koja su rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji skosavica i lignjarića svih oblika i dezena.

PROVJERENO LOVNE

Iako skosavice Tip Run Real Fish imaju oita oblik tijela i dužinu od 100 mm kao Oita 3.0, od klasičnih oita bitno se razlikuju po samoj glavi koja je u ovom slučaju teška, metalna, spojena s klasičnim integriranim otežanjem, tako da je njezina ukupna težina 30 grama. Zbog tako velike težine ova varalica tone iznimno brzo, jedan metar u sekundi.

Budući da spojna inoks omčica nije na samom vrhu nosa varalice, već je pomaknuta prema kraju metalne glave, u trenutku kontakta s dnom neće doći do zapinjanja ni do oštećenja strune. Teška metalna glava uz otežanje s donje strane postavljaju varalicu u nagnut položaj od tridesetak stupnjeva, u kojem iglice krunice ostaju iznad dna, čime se vrlo uspješno eliminira mogućnost zadjeva.

---

image
Deset centimetara za veličinu 3.0 je više nego dovoljno
---

Skosavice Tip Run Real Fish dostupne su u veličini 3.0, u šest provjereno lovnih realističnih dezena koji podražavaju jadranske riblje vrste –​ sargo, mackerel, sugarello green, triglia, pagro i smelt, pri čemu su svi modeli glow izvedbe tako da u uvjetima loše vidljivosti ili potpunog mraka emitiraju diskretnu, žućkasto-zelenkastu i lignjama privlačnu svjetlost.

Svi dezeni imaju jasno kontrastno istaknute linije koje simuliraju škržne zaklopce, dok je oko veliko i upadljivo, što opet simulira izgled uplašene ribe. Metalna glava i vanjsko otežanje su plastificirani, u boji koja je kod svakog dezena druge nijanse. Peraje su prozirne, silikonske, s istaknutim perajnim šipčicama, čime je, dok je skosavica u lovnom položaju, uspješno postignut realističan dojam. Prije prve upotrebe potrebno je samo ukloniti zaštitnu foliju omotanu oko tijela skosavice, koja silikonske peraje čuva od transportnih oštećenja.

---

image
Mekane silikonske peraje svojom teksturom doprinose realističnom izgledu
---

Tip Run Real Fish skosavice opremljene su dvostrukim inoks krunicama, dodatnim unutarnjim otežanjem koje se brine za savršen balans i akustičnom komorom koja u svakom pokretu skosavice emitira zvučni podražaj, lignjama u lovu provjereno provokativan.

Svaka je skosavica dodatno ukrašena i ribljom uši, koja simulira ranjenu i oslabljenu ribu, ograničenih motoričkih sposobnosti, ukratko, ukusan i lako dostupan plijen. Maloprodajna cijena skosavice Tip Run Real Fish je 79 kuna.

---

image
Dezeni oponašaju jadranske vrste riba
---

OSNOVNA PRAVILA

Skosavica Tip Run Real Fish namijenjena je za lov liganja na tri načina, na sidru, panulavanjem i puštanjem niz kurenat, odnosno Tip Run tehnikom. U lovu liganja na sidru Tip Run Real Fish se koristi umjesto peškafonda, gdje polučuje znatno bolje rezultate, ponajprije zbog balansa.

Naime, ova skosavica nakon što se struna zategne zauzima potpuno vodoravan položaj, nalik najprirodnijem položaju ribe, za razliku od okomito postavljenog klasičnog peškafonda. I premda uvijek postoji stanoviti rizik od zadjeva, šanse za ulov koje nudi ovakva montaža daleko su veće od spomenutog rizika.

U panuli se koristi kao klasična, završna skosavica u nekakvim tandem ili triple montažama, s tim da se može koristiti i kao jedina, samostalna skosavica. Naravno, brzinu panulavanja treba prilagoditi težini varalice, odnosno dubini njezina urona i dubini mora.

Treba naglasiti da je Tip Run Real Fish vrlo pogodna za situacije u kojima se lignje nalaze na većoj dubini do koje treba brzo doći, a što se uz klasične montaže vrlo teško postiže. I na kraju, posljednja tehnika je lov puštanjem niz kurenat, poznat i kao Tip Run tehnika koja, baš kao i sve druge tehnike, ima svoja pravila i zakonitosti.

---

image
Tip Run Real Fish kad padne na dno zauzima nagnut položaj od 30 stupnjeva
---

To je tehnika koja je oduševila sve koji su je isprobali, što nimalo ne iznenađuje jer svojom dinamikom drži pažnju ribolovca uvijek na vrhuncu, tako da u trenutku kačenja ili čak i promašenog napada, adrenalin uvijek skače do krajnjih gornjih granica.

Tip Run je tehnika za lov iz barke u driftu na dubinama od 10 do 30 metara, a sam sistem lova vrlo je jednostavan. Varalica se spušta u more, obvezno u pravcu vjetra, odnosno u pravcu suprotnom od smjera kurenta, dok ne dotakne dno, kada će i barka biti donekle udaljena od točke na kojoj je varalica spuštena u more.

Taj je trenutak ključan, jer tada treba reagirati zatezanjem strune i laganim trzajem koji će varalicu odići od dna. Potrebno je odraditi pet do deset trzaja, baš kao da je u pitanju light jigging, koji se poprate sinkronim namatanjem strune, što će varalicu podići iznad dna za nekih 3 do 10 metara, a što ovisi o širini pokreta štapa, odnosno povlačenja, i brzini drifta.

Nakon toga se prestaje s namatanjem strune zadržavajući štap u lovnom položaju tako da sa strunom zatvara kut od 90 stupnjeva kako bi lakše detektirali griz. Budući da je barka u driftu, i varalica će se istom brzinom lagano kretati zadržavajući lovnu dubinu, što je lignjama više nego dovoljna provokacija.

---

image
S Tip Run Real Fish skosavicama kačenja su sigurna
---

TEHNIKE PIPANJA

U takvom driftu napad lignje može biti kao klasičan griz ribe, no može biti i pipav, kada lignja prihvati varalicu, ali se ne zakači, a što se može očitovati kao neznatno zatezanje, na što treba reagirati nježnom kontrom.

U ovoj je tehnici, možda čak i više nego u ijednoj drugoj, uvijek potrebno reagirati instinktivno i trenutno. Na bilo koju naznaku promjene težine ili laganog zatezanja treba odmah reagirati kontrom, jer se često dogodi da lignje u ispitivanju prihvate varalicu, pa kad shvate da nije jestiva jednostavno je puste.

Ako u takvom kontriraju dođe do promašaja, ne treba odustajati, jer lov sigurno još nije gotov. Često se dogodi da lignje svojim lovnim krakovima varalicu samo udare bez namjere trenutnog hvatanja, da bi vidjele kako se ponaša. Nakon takvog udarca udalje se tek koji metar, pri čemu takvo ispitivanje često može i potrajati, tako da novih prilika za uspješno kačenje ne bi trebalo nedostajati.

No, ako se ništa ne dogodi, potrebno je pustiti da varalica ponovo padne na dno te ponoviti trzaje, odizanje od dna i kompletan postupak, sve dok se ne iziđe iz lovne zone.

Naravno, ako je dubina veća, pretraga se može odvijati u istoj zoni na različitim dubinama vodenog stupca, ne nužno uz dno. Nakon nekoliko ovakvih puštanja u pravilu se dogodi da udaljenost između varalice i barke postane prevelika, tako da je najpraktičnije varalicu potpuno izvući, pa sve ponoviti.

---

image
Krunice su savršeno oštre
---

SAMO LABAVO

Premda se može učiniti da se ovakav način lova može odraditi i klasičnim oitama, to je greška, jer klasičnim oitama nedostaje težina da bi u kurentu uspješno zadržale lovnu dubinu i potrebnu zategnutost upredenice koja je za Tip Run tehniku obvezna.

Preporučena klasa upredenice za lov u prvoj polovici sezone je PE 0.4, dok se u drugoj polovici, kad na scenu nastupe krupnije lignje, preporučuje PE 0.6.

Ostatak pribora je klasičan spinnerski, gramažom usklađen s težinom skosavica. Role mogu biti u rasponu klase od 2000 do 3000, što je više nego dovoljno za ovakav tip lova. Važno je samo da kočnica bude fino podesiva, kako bi se mogla postaviti u što je moguće labaviji položaj.

Premda je to u egingu općenito standardni postupak, kod tehnike Tip Run je potrebno biti još malo nježniji i obazriviji nego inače, jer se lignje u ovoj tehnici puno češće love za duge lovke koje baš i nisu nosive.

Naime, u trenutku takvog kačenja tijelo lignje postaje poput otvorene najlonske vrećice ili padobrana ispunjenog morem, što je svakako teret koji valja svladati, a koji osjetljivi traci zakačeni oštrim tankim iglicama često ne mogu podnijeti.

---

image
Glave su teške i plastificirane u boji koja je u skladu s bojom dekora na tijelu
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršen balans [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => savršen balans 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-22 08:38:33 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-22 09:07:43 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-10-22 09:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 108 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558204.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558216.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558202.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558208.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558210.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558212.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558214.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558218.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558220.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/15558222.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Tip Run Real Fish <\/em>skosavici te\u0161ko je odoljeti","Krunice su savr\u0161eno o\u0161tre","S Tip Run Real Fish<\/em> skosavicama ka\u010denja su sigurna","Dezeni opona\u0161aju jadranske vrste riba","Realisti\u010dan izgled u svim dekorima","U lovnom modu skosavica Tip Run Real Fish <\/em>zauzima vodoravan polo\u017eaj","Glave su te\u0161ke i plastificirane u boji koja je u skladu s bojom dekora na tijelu","Deset centimetara za veli\u010dinu 3.0 je vi\u0161e nego dovoljno","Tip Run Real Fish <\/em>kad padne na dno zauzima nagnut polo\u017eaj od 30 stupnjeva","Mekane silikonske peraje svojom teksturom doprinose realisti\u010dnom izgledu"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_15558204_1920.jpg":"1920x1080","k_15558204_1280.jpg":"1280x1280","k_15558204_1024.jpg":"1024x1024","k_15558204_640.jpg":"640x640","k_15558204_480.jpg":"480x480","k_15558204_340.jpg":"340x340","k_15558204_220.jpg":"220x220","o_15558204_1280.jpg":"1280x854","o_15558204_1024.jpg":"1024x683","o_15558204_640.jpg":"640x427","o_15558204_480.jpg":"480x320","o_15558204_340.jpg":"340x226","o_15558204_220.jpg":"220x146","h_15558204_1280.jpg":"1280x854","h_15558204_1024.jpg":"1024x683","h_15558204_640.jpg":"640x427","h_15558204_480.jpg":"480x320","h_15558204_340.jpg":"340x227","h_15558204_220.jpg":"220x147","pp_15558204_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558204_1024.jpg":"805x1024","pp_15558204_640.jpg":"503x640","pp_15558204_480.jpg":"377x480","pp_15558204_340.jpg":"267x340","pp_15558204_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_15558216_1920.jpg":"1920x1080","k_15558216_1280.jpg":"1280x1280","k_15558216_1024.jpg":"1024x1024","k_15558216_640.jpg":"640x640","k_15558216_480.jpg":"480x480","k_15558216_340.jpg":"340x340","k_15558216_220.jpg":"220x220","o_15558216_1280.jpg":"1280x854","o_15558216_1024.jpg":"1024x683","o_15558216_640.jpg":"640x427","o_15558216_480.jpg":"480x320","o_15558216_340.jpg":"340x226","o_15558216_220.jpg":"220x146","h_15558216_1280.jpg":"1280x854","h_15558216_1024.jpg":"1024x683","h_15558216_640.jpg":"640x427","h_15558216_480.jpg":"480x320","h_15558216_340.jpg":"340x227","h_15558216_220.jpg":"220x147","pp_15558216_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558216_1024.jpg":"805x1024","pp_15558216_640.jpg":"503x640","pp_15558216_480.jpg":"377x480","pp_15558216_340.jpg":"267x340","pp_15558216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2877","hd_15558202_1920.jpg":"1920x1080","k_15558202_1280.jpg":"1280x1280","k_15558202_1024.jpg":"1024x1024","k_15558202_640.jpg":"640x640","k_15558202_480.jpg":"480x480","k_15558202_340.jpg":"340x340","k_15558202_220.jpg":"220x220","o_15558202_1280.jpg":"1280x1918","o_15558202_1024.jpg":"1024x1534","o_15558202_640.jpg":"640x959","o_15558202_480.jpg":"480x719","o_15558202_340.jpg":"340x509","o_15558202_220.jpg":"220x329","h_15558202_1280.jpg":"1280x854","h_15558202_1024.jpg":"1024x683","h_15558202_640.jpg":"640x427","h_15558202_480.jpg":"480x320","h_15558202_340.jpg":"340x227","h_15558202_220.jpg":"220x147","pp_15558202_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558202_1024.jpg":"805x1024","pp_15558202_640.jpg":"503x640","pp_15558202_480.jpg":"377x480","pp_15558202_340.jpg":"267x340","pp_15558202_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1154","hd_15558208_1920.jpg":"1920x1080","k_15558208_1280.jpg":"1280x1280","k_15558208_1024.jpg":"1024x1024","k_15558208_640.jpg":"640x640","k_15558208_480.jpg":"480x480","k_15558208_340.jpg":"340x340","k_15558208_220.jpg":"220x220","o_15558208_1280.jpg":"1280x769","o_15558208_1024.jpg":"1024x615","o_15558208_640.jpg":"640x384","o_15558208_480.jpg":"480x288","o_15558208_340.jpg":"340x204","o_15558208_220.jpg":"220x132","h_15558208_1280.jpg":"1280x854","h_15558208_1024.jpg":"1024x683","h_15558208_640.jpg":"640x427","h_15558208_480.jpg":"480x320","h_15558208_340.jpg":"340x227","h_15558208_220.jpg":"220x147","pp_15558208_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558208_1024.jpg":"805x1024","pp_15558208_640.jpg":"503x640","pp_15558208_480.jpg":"377x480","pp_15558208_340.jpg":"267x340","pp_15558208_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1512","hd_15558210_1920.jpg":"1920x1080","k_15558210_1280.jpg":"1280x1280","k_15558210_1024.jpg":"1024x1024","k_15558210_640.jpg":"640x640","k_15558210_480.jpg":"480x480","k_15558210_340.jpg":"340x340","k_15558210_220.jpg":"220x220","o_15558210_1280.jpg":"1280x1008","o_15558210_1024.jpg":"1024x806","o_15558210_640.jpg":"640x504","o_15558210_480.jpg":"480x378","o_15558210_340.jpg":"340x267","o_15558210_220.jpg":"220x173","h_15558210_1280.jpg":"1280x854","h_15558210_1024.jpg":"1024x683","h_15558210_640.jpg":"640x427","h_15558210_480.jpg":"480x320","h_15558210_340.jpg":"340x227","h_15558210_220.jpg":"220x147","pp_15558210_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558210_1024.jpg":"805x1024","pp_15558210_640.jpg":"503x640","pp_15558210_480.jpg":"377x480","pp_15558210_340.jpg":"267x340","pp_15558210_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1273","hd_15558212_1920.jpg":"1920x1080","k_15558212_1280.jpg":"1280x1280","k_15558212_1024.jpg":"1024x1024","k_15558212_640.jpg":"640x640","k_15558212_480.jpg":"480x480","k_15558212_340.jpg":"340x340","k_15558212_220.jpg":"220x220","o_15558212_1280.jpg":"1280x848","o_15558212_1024.jpg":"1024x678","o_15558212_640.jpg":"640x424","o_15558212_480.jpg":"480x318","o_15558212_340.jpg":"340x225","o_15558212_220.jpg":"220x145","h_15558212_1280.jpg":"1280x854","h_15558212_1024.jpg":"1024x683","h_15558212_640.jpg":"640x427","h_15558212_480.jpg":"480x320","h_15558212_340.jpg":"340x227","h_15558212_220.jpg":"220x147","pp_15558212_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558212_1024.jpg":"805x1024","pp_15558212_640.jpg":"503x640","pp_15558212_480.jpg":"377x480","pp_15558212_340.jpg":"267x340","pp_15558212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_15558214_1920.jpg":"1920x1080","k_15558214_1280.jpg":"1280x1280","k_15558214_1024.jpg":"1024x1024","k_15558214_640.jpg":"640x640","k_15558214_480.jpg":"480x480","k_15558214_340.jpg":"340x340","k_15558214_220.jpg":"220x220","o_15558214_1280.jpg":"1280x854","o_15558214_1024.jpg":"1024x683","o_15558214_640.jpg":"640x427","o_15558214_480.jpg":"480x320","o_15558214_340.jpg":"340x226","o_15558214_220.jpg":"220x146","h_15558214_1280.jpg":"1280x854","h_15558214_1024.jpg":"1024x683","h_15558214_640.jpg":"640x427","h_15558214_480.jpg":"480x320","h_15558214_340.jpg":"340x227","h_15558214_220.jpg":"220x147","pp_15558214_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558214_1024.jpg":"805x1024","pp_15558214_640.jpg":"503x640","pp_15558214_480.jpg":"377x480","pp_15558214_340.jpg":"267x340","pp_15558214_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1171","hd_15558218_1920.jpg":"1920x1080","k_15558218_1280.jpg":"1280x1280","k_15558218_1024.jpg":"1024x1024","k_15558218_640.jpg":"640x640","k_15558218_480.jpg":"480x480","k_15558218_340.jpg":"340x340","k_15558218_220.jpg":"220x220","o_15558218_1280.jpg":"1280x780","o_15558218_1024.jpg":"1024x624","o_15558218_640.jpg":"640x390","o_15558218_480.jpg":"480x292","o_15558218_340.jpg":"340x207","o_15558218_220.jpg":"220x134","h_15558218_1280.jpg":"1280x854","h_15558218_1024.jpg":"1024x683","h_15558218_640.jpg":"640x427","h_15558218_480.jpg":"480x320","h_15558218_340.jpg":"340x227","h_15558218_220.jpg":"220x147","pp_15558218_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558218_1024.jpg":"805x1024","pp_15558218_640.jpg":"503x640","pp_15558218_480.jpg":"377x480","pp_15558218_340.jpg":"267x340","pp_15558218_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1431","hd_15558220_1920.jpg":"1920x1080","k_15558220_1280.jpg":"1280x1280","k_15558220_1024.jpg":"1024x1024","k_15558220_640.jpg":"640x640","k_15558220_480.jpg":"480x480","k_15558220_340.jpg":"340x340","k_15558220_220.jpg":"220x220","o_15558220_1280.jpg":"1280x954","o_15558220_1024.jpg":"1024x763","o_15558220_640.jpg":"640x477","o_15558220_480.jpg":"480x357","o_15558220_340.jpg":"340x253","o_15558220_220.jpg":"220x163","h_15558220_1280.jpg":"1280x854","h_15558220_1024.jpg":"1024x683","h_15558220_640.jpg":"640x427","h_15558220_480.jpg":"480x320","h_15558220_340.jpg":"340x227","h_15558220_220.jpg":"220x147","pp_15558220_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558220_1024.jpg":"805x1024","pp_15558220_640.jpg":"503x640","pp_15558220_480.jpg":"377x480","pp_15558220_340.jpg":"267x340","pp_15558220_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1401","hd_15558222_1920.jpg":"1920x1080","k_15558222_1280.jpg":"1280x1280","k_15558222_1024.jpg":"1024x1024","k_15558222_640.jpg":"640x640","k_15558222_480.jpg":"480x480","k_15558222_340.jpg":"340x340","k_15558222_220.jpg":"220x220","o_15558222_1280.jpg":"1280x934","o_15558222_1024.jpg":"1024x747","o_15558222_640.jpg":"640x467","o_15558222_480.jpg":"480x350","o_15558222_340.jpg":"340x248","o_15558222_220.jpg":"220x160","h_15558222_1280.jpg":"1280x854","h_15558222_1024.jpg":"1024x683","h_15558222_640.jpg":"640x427","h_15558222_480.jpg":"480x320","h_15558222_340.jpg":"340x227","h_15558222_220.jpg":"220x147","pp_15558222_1280.jpg":"1006x1280","pp_15558222_1024.jpg":"805x1024","pp_15558222_640.jpg":"503x640","pp_15558222_480.jpg":"377x480","pp_15558222_340.jpg":"267x340","pp_15558222_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8278950 Threads: 9 Questions: 1627823905 Slow queries: 4989895 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113268932 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/ova-varalica-duboko-roni-i-odlicno-lovi-lignje-na-tri-nacina-1137057 [printLink] => /om/ribolov/ova-varalica-duboko-roni-i-odlicno-lovi-lignje-na-tri-nacina-1137057?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 653747 [name] => DTD varalice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-22 11:03:23 [main_article_id] => 0 [alias] => dtd-varalice [link] => /tag/dtd-varalice ) [1] => stdClass Object ( [id] => 628126 [name] => varalice za ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-14 14:07:44 [main_article_id] => 0 [alias] => varalice-za-ribolov [link] => /tag/varalice-za-ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 653748 [name] => kako loviti lignje varalicama [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-22 11:03:23 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-lignje-varalicama [link] => /tag/kako-loviti-lignje-varalicama ) [3] => stdClass Object ( [id] => 653749 [name] => Tip Run Real Fish [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-22 11:03:23 [main_article_id] => 0 [alias] => tip-run-real-fish [link] => /tag/tip-run-real-fish ) [4] => stdClass Object ( [id] => 653750 [name] => dtd Tip Run Real Fish [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-22 11:03:23 [main_article_id] => 0 [alias] => dtd-tip-run-real-fish [link] => /tag/dtd-tip-run-real-fish ) [5] => stdClass Object ( [id] => 653751 [name] => skosavica Tip Run Real Fish [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-22 11:03:23 [main_article_id] => 0 [alias] => skosavica-tip-run-real-fish [link] => /tag/skosavica-tip-run-real-fish ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršen balans [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ova varalica za lignje duboko roni i odlično lovi na tri načina - na sidru, panulavanjem i puštanjem niz kurenat [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-22-02-58-04-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558204.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Tip Run Real Fish skosavici teško je odoljeti [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558204.jpg [title] => Tip Run Real Fish skosavici teško je odoljeti Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558216.jpg [title] => Krunice su savršeno oštre ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558202.jpg [title] => S Tip Run Real Fish skosavicama kačenja su sigurna ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558208.jpg [title] => Dezeni oponašaju jadranske vrste riba ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558210.jpg [title] => Realističan izgled u svim dekorima ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558212.jpg [title] => U lovnom modu skosavica Tip Run Real Fish zauzima vodoravan položaj ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558214.jpg [title] => Glave su teške i plastificirane u boji koja je u skladu s bojom dekora na tijelu ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558218.jpg [title] => Deset centimetara za veličinu 3.0 je više nego dovoljno ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558220.jpg [title] => Tip Run Real Fish kad padne na dno zauzima nagnut položaj od 30 stupnjeva ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/15558222.jpg [title] => Mekane silikonske peraje svojom teksturom doprinose realističnom izgledu ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

DTD je tvrtka koja na radost ljubitelja lignjolova nikada ne posustaje, nastojeći pratiti i svjetske trendove i zahtjeve svojih kupaca. Tako se, u skladu s očekivanjima, na tržištu napokon pojavila skosavica Tip Run Real Fish. Premda skosavice slične ovima već neko vrijeme postoje, DTD-ovi Tip Run Real Fish modeli u odnosu na slične imaju poboljšanja koja su rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji skosavica i lignjarića svih oblika i dezena.

PROVJERENO LOVNE

Iako skosavice Tip Run Real Fish imaju oita oblik tijela i dužinu od 100 mm kao Oita 3.0, od klasičnih oita bitno se razlikuju po samoj glavi koja je u ovom slučaju teška, metalna, spojena s klasičnim integriranim otežanjem, tako da je njezina ukupna težina 30 grama. Zbog tako velike težine ova varalica tone iznimno brzo, jedan metar u sekundi.

Budući da spojna inoks omčica nije na samom vrhu nosa varalice, već je pomaknuta prema kraju metalne glave, u trenutku kontakta s dnom neće doći do zapinjanja ni do oštećenja strune. Teška metalna glava uz otežanje s donje strane postavljaju varalicu u nagnut položaj od tridesetak stupnjeva, u kojem iglice krunice ostaju iznad dna, čime se vrlo uspješno eliminira mogućnost zadjeva.

---

image
Deset centimetara za veličinu 3.0 je više nego dovoljno
---

Skosavice Tip Run Real Fish dostupne su u veličini 3.0, u šest provjereno lovnih realističnih dezena koji podražavaju jadranske riblje vrste –​ sargo, mackerel, sugarello green, triglia, pagro i smelt, pri čemu su svi modeli glow izvedbe tako da u uvjetima loše vidljivosti ili potpunog mraka emitiraju diskretnu, žućkasto-zelenkastu i lignjama privlačnu svjetlost.

Svi dezeni imaju jasno kontrastno istaknute linije koje simuliraju škržne zaklopce, dok je oko veliko i upadljivo, što opet simulira izgled uplašene ribe. Metalna glava i vanjsko otežanje su plastificirani, u boji koja je kod svakog dezena druge nijanse. Peraje su prozirne, silikonske, s istaknutim perajnim šipčicama, čime je, dok je skosavica u lovnom položaju, uspješno postignut realističan dojam. Prije prve upotrebe potrebno je samo ukloniti zaštitnu foliju omotanu oko tijela skosavice, koja silikonske peraje čuva od transportnih oštećenja.

---

image
Mekane silikonske peraje svojom teksturom doprinose realističnom izgledu
---

Tip Run Real Fish skosavice opremljene su dvostrukim inoks krunicama, dodatnim unutarnjim otežanjem koje se brine za savršen balans i akustičnom komorom koja u svakom pokretu skosavice emitira zvučni podražaj, lignjama u lovu provjereno provokativan.

Svaka je skosavica dodatno ukrašena i ribljom uši, koja simulira ranjenu i oslabljenu ribu, ograničenih motoričkih sposobnosti, ukratko, ukusan i lako dostupan plijen. Maloprodajna cijena skosavice Tip Run Real Fish je 79 kuna.

---

image
Dezeni oponašaju jadranske vrste riba
---

OSNOVNA PRAVILA

Skosavica Tip Run Real Fish namijenjena je za lov liganja na tri načina, na sidru, panulavanjem i puštanjem niz kurenat, odnosno Tip Run tehnikom. U lovu liganja na sidru Tip Run Real Fish se koristi umjesto peškafonda, gdje polučuje znatno bolje rezultate, ponajprije zbog balansa.

Naime, ova skosavica nakon što se struna zategne zauzima potpuno vodoravan položaj, nalik najprirodnijem položaju ribe, za razliku od okomito postavljenog klasičnog peškafonda. I premda uvijek postoji stanoviti rizik od zadjeva, šanse za ulov koje nudi ovakva montaža daleko su veće od spomenutog rizika.

U panuli se koristi kao klasična, završna skosavica u nekakvim tandem ili triple montažama, s tim da se može koristiti i kao jedina, samostalna skosavica. Naravno, brzinu panulavanja treba prilagoditi težini varalice, odnosno dubini njezina urona i dubini mora.

Treba naglasiti da je Tip Run Real Fish vrlo pogodna za situacije u kojima se lignje nalaze na većoj dubini do koje treba brzo doći, a što se uz klasične montaže vrlo teško postiže. I na kraju, posljednja tehnika je lov puštanjem niz kurenat, poznat i kao Tip Run tehnika koja, baš kao i sve druge tehnike, ima svoja pravila i zakonitosti.

---

image
Tip Run Real Fish kad padne na dno zauzima nagnut položaj od 30 stupnjeva
---

To je tehnika koja je oduševila sve koji su je isprobali, što nimalo ne iznenađuje jer svojom dinamikom drži pažnju ribolovca uvijek na vrhuncu, tako da u trenutku kačenja ili čak i promašenog napada, adrenalin uvijek skače do krajnjih gornjih granica.

Tip Run je tehnika za lov iz barke u driftu na dubinama od 10 do 30 metara, a sam sistem lova vrlo je jednostavan. Varalica se spušta u more, obvezno u pravcu vjetra, odnosno u pravcu suprotnom od smjera kurenta, dok ne dotakne dno, kada će i barka biti donekle udaljena od točke na kojoj je varalica spuštena u more.

Taj je trenutak ključan, jer tada treba reagirati zatezanjem strune i laganim trzajem koji će varalicu odići od dna. Potrebno je odraditi pet do deset trzaja, baš kao da je u pitanju light jigging, koji se poprate sinkronim namatanjem strune, što će varalicu podići iznad dna za nekih 3 do 10 metara, a što ovisi o širini pokreta štapa, odnosno povlačenja, i brzini drifta.

Nakon toga se prestaje s namatanjem strune zadržavajući štap u lovnom položaju tako da sa strunom zatvara kut od 90 stupnjeva kako bi lakše detektirali griz. Budući da je barka u driftu, i varalica će se istom brzinom lagano kretati zadržavajući lovnu dubinu, što je lignjama više nego dovoljna provokacija.

---

image
S Tip Run Real Fish skosavicama kačenja su sigurna
---

TEHNIKE PIPANJA

U takvom driftu napad lignje može biti kao klasičan griz ribe, no može biti i pipav, kada lignja prihvati varalicu, ali se ne zakači, a što se može očitovati kao neznatno zatezanje, na što treba reagirati nježnom kontrom.

U ovoj je tehnici, možda čak i više nego u ijednoj drugoj, uvijek potrebno reagirati instinktivno i trenutno. Na bilo koju naznaku promjene težine ili laganog zatezanja treba odmah reagirati kontrom, jer se često dogodi da lignje u ispitivanju prihvate varalicu, pa kad shvate da nije jestiva jednostavno je puste.

Ako u takvom kontriraju dođe do promašaja, ne treba odustajati, jer lov sigurno još nije gotov. Često se dogodi da lignje svojim lovnim krakovima varalicu samo udare bez namjere trenutnog hvatanja, da bi vidjele kako se ponaša. Nakon takvog udarca udalje se tek koji metar, pri čemu takvo ispitivanje često može i potrajati, tako da novih prilika za uspješno kačenje ne bi trebalo nedostajati.

No, ako se ništa ne dogodi, potrebno je pustiti da varalica ponovo padne na dno te ponoviti trzaje, odizanje od dna i kompletan postupak, sve dok se ne iziđe iz lovne zone.

Naravno, ako je dubina veća, pretraga se može odvijati u istoj zoni na različitim dubinama vodenog stupca, ne nužno uz dno. Nakon nekoliko ovakvih puštanja u pravilu se dogodi da udaljenost između varalice i barke postane prevelika, tako da je najpraktičnije varalicu potpuno izvući, pa sve ponoviti.

---

image
Krunice su savršeno oštre
---

SAMO LABAVO

Premda se može učiniti da se ovakav način lova može odraditi i klasičnim oitama, to je greška, jer klasičnim oitama nedostaje težina da bi u kurentu uspješno zadržale lovnu dubinu i potrebnu zategnutost upredenice koja je za Tip Run tehniku obvezna.

Preporučena klasa upredenice za lov u prvoj polovici sezone je PE 0.4, dok se u drugoj polovici, kad na scenu nastupe krupnije lignje, preporučuje PE 0.6.

Ostatak pribora je klasičan spinnerski, gramažom usklađen s težinom skosavica. Role mogu biti u rasponu klase od 2000 do 3000, što je više nego dovoljno za ovakav tip lova. Važno je samo da kočnica bude fino podesiva, kako bi se mogla postaviti u što je moguće labaviji položaj.

Premda je to u egingu općenito standardni postupak, kod tehnike Tip Run je potrebno biti još malo nježniji i obazriviji nego inače, jer se lignje u ovoj tehnici puno češće love za duge lovke koje baš i nisu nosive.

Naime, u trenutku takvog kačenja tijelo lignje postaje poput otvorene najlonske vrećice ili padobrana ispunjenog morem, što je svakako teret koji valja svladati, a koji osjetljivi traci zakačeni oštrim tankim iglicama često ne mogu podnijeti.

---

image
Glave su teške i plastificirane u boji koja je u skladu s bojom dekora na tijelu
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Tip Run Real Fish skosavici teško je odoljeti

Krunice su savršeno oštre

S Tip Run Real Fish skosavicama kačenja su sigurna

Dezeni oponašaju jadranske vrste riba

Realističan izgled u svim dekorima

U lovnom modu skosavica Tip Run Real Fish zauzima vodoravan položaj

Glave su teške i plastificirane u boji koja je u skladu s bojom dekora na tijelu

Deset centimetara za veličinu 3.0 je više nego dovoljno

Tip Run Real Fish kad padne na dno zauzima nagnut položaj od 30 stupnjeva

Mekane silikonske peraje svojom teksturom doprinose realističnom izgledu
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/ova-varalica-duboko-roni-i-odlicno-lovi-lignje-na-tri-nacina-1137057 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e8224d3c18f7ba2b3419d246be280d632b761c20 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ova+varalica+za+lignje+duboko+roni+i+odli%C4%8Dno+lovi+na+tri+na%C4%8Dina+-+na+sidru%2C+panulavanjem+i+pu%C5%A1tanjem+niz+kurenat&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fova-varalica-duboko-roni-i-odlicno-lovi-lignje-na-tri-nacina-1137057 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fova-varalica-duboko-roni-i-odlicno-lovi-lignje-na-tri-nacina-1137057 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => savršen balans [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

savršen balansOva varalica za lignje duboko roni i odlično lovi na tri načina - na sidru, panulavanjem i puštanjem niz kurenat

Piše Boris Bulić
22. listopada 2021. - 11:02

DTD je tvrtka koja na radost ljubitelja lignjolova nikada ne posustaje, nastojeći pratiti i svjetske trendove i zahtjeve svojih kupaca. Tako se, u skladu s očekivanjima, na tržištu napokon pojavila skosavica Tip Run Real Fish. Premda skosavice slične ovima već neko vrijeme postoje, DTD-ovi Tip Run Real Fish modeli u odnosu na slične imaju poboljšanja koja su rezultat dugogodišnjeg iskustva u proizvodnji skosavica i lignjarića svih oblika i dezena.

PROVJERENO LOVNE

Iako skosavice Tip Run Real Fish imaju oita oblik tijela i dužinu od 100 mm kao Oita 3.0, od klasičnih oita bitno se razlikuju po samoj glavi koja je u ovom slučaju teška, metalna, spojena s klasičnim integriranim otežanjem, tako da je njezina ukupna težina 30 grama. Zbog tako velike težine ova varalica tone iznimno ...

22. svibanj 2024 04:58