
Davne 1966. godine, 30. lipnja, u prostoru općinske vijećnice održana je prva izborna skupština na kojoj su udareni temelji paške Orade koji se i danas jednako čvrsto drže.
Delija Stjepan, Maržić Slavko, Rumora Josip, Riker Josip, Fabijanić Josip, Jukić Ante, Rausavljević Janko, Fabijanić Šime, Šmit Mičel, Fabijanić Frane, Fabijanić Branko i Sabalić Jerko, su tada osnovali Oradu.
Uspjeli su svoj sportsko-ribolovni duh prenijeti i na druge, i to s takvim žarom koji se očito, unatoč svim nevoljama, do sada nije uspio ugasiti.
Danas, gotovo šest desetljeća nakon prve skupštine, ŠRD Orada – Pag je klub koji zauzima značajno mjesto u sportskom ribolovu kako po svojim pojedinačnim postignućima tako i po postignućima cijelog kluba u organizaciji i domaćinstvu brojnih natjecanja te eko akcija.
Činjenica je da društava koje se mogu pohvaliti tako dugim i kontinuiranim djelovanjem nema baš na svakom kantunu tako da s obzirom na staž i ogroman broj utakmica u nogama ovo sportsko-ribolovno društvo danas s lakoćom može podnijeti sve što se od takvog društva i očekuje.
Zbog tako visokog stupnja uigranosti i pouzdanosti, Orada je već dugo jedan od prvih klubova u Zadarskoj županiji kojem se s povjerenjem može povjeriti domaćinstvo bilo kojeg natjecanja, od prigodnih kupova do onih najvišeg raga.
A općenito je velika stvar kada na otoku uopće i postoji sportsko-ribolovni klub jer to jasno govori o entuzijazmu i ljubavi prema sportskom ribolovu, moru i životu u njemu.
Otočka izoliranost je u mnogim situacijama popriličan problem, no u slučaju ovog kluba to je velika prednost jer svi članovi Orade svoje društvo doživljavaju vrlo osobno i uspjeh svakog pojedinca je uspjeh svih skupa.
A ta se povezanost posebno osjeća u dane pred natjecanja kada je angažiranost svakog pojedinca od izuzetne važnosti.
- Klub trenutno ima 176 članova, no većina su samo zapravo korisnici dozvola od kojih nekih petnaestak članova aktivno rade u klubu.
Ovdje svakako valja spomenuti Amira Arnautovića, Alena Radmana, Rinalda Bukšu, Tonija Ogujića – Palomu, Božidara Donadića i Danijela Grašu čiji nesebični volonterski doprinos ni na jednom natjecanju u organizaciji Orade nikada ne prolazi nezapaženo.
Nažalost, sa školom udičarenja malo štekamo jer imamo jedan važan, a još uvijek neriješen problem, klupski prostor.
Iako naši aktivni članovi imaju puno gostujućih ribolova i ta iskustva prenose u održavanje domaćinstva, grad Pag nema sluha za najtrofejniju udrugu na otoku tako da unatoč svim zahtjevima, apelima i obećanjima još uvijek nemamo svoje prostorije za rad.
Naš je klub mali i premda bismo po zakonu morali biti u proračunu grada, nažalost nemamo financijsku potporu grada – priča nam Oliver Alaburić, predsjednik ŠRD Orada - Pag.
- A konkretnih uspjeha i razloga za potporu imamo puno.
Premda glatko odrađujemo baš sve, forte nam je disciplina štap-brodica.
Tradicionalno održavamo Kup Marka Čepula s prijelaznim peharom, a bili smo i domaćini nebrojenih državnih i međužupanijskih natjecanja tako da smo za mnoge sudionike i klubove postali sinonim dobro odrađenih domaćinstava.
Naš najveći uspjeh je zlatna FIPS-ova medalja Adriana Alaburića te sudjelovanje Filipa Bukše, Jana Bukše i Danijela Graše na svjetskim prvenstvima.
Imamo i Marina Budanovića stalnog sudionika državnih natjecanja tako da je po svemu sudeći smo pitanje dana kad će i on ući u reprezentaciju - nastavlja Oliver.
A najsvježija novost na natjecateljskom planu paške Orade je upravo uspjeh Olivera Alaburića koji je ove godine u kategoriji Mastersm+55 ušao u reprezentaciju Hrvatske pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Francusku.
A ako se kojim slučajem ovoga ljeta, u kolovozu, nađete na Pagu, nipošto nemojte propustiti tradicionalnu pašku ribarsku feštu.
Na njoj se peče tunjevina i toči dobro vino, a među mnoštvom specijaliteta i raritetnih delicija nalaze se klapuni, kamenice te špingole – morska jaja koja se jedu sirova zalivena s limunovim sokom.
I premda špingole imaju izrazito oštar miris po jodu, poprilično su neukusne.
No svejedno ih ipak svi jedu jer su kao obrok prava energetska bomba, a i afrodizijačka svojstva koja im se pripisuju, a koja imaju produženo djelovanje do duboke starosti, nipošto nisu zanemariva tako da ih članovi kluba, kako sami znaju reći, redovito konzumiraju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....