StoryEditor

dodatno opterećenjePoigrajte se olovnicama i ulovite veće ‘komade‘: nacrtali smo načine kompletiranja pribora koji se najčešće koriste, svi imaju i dobre i loše strane

Piše Šime Duvančić
24. prosinca 2020. - 14:34
Škrpina ulovljena Texas montažomŠime Duvančić

Lagano varaličarenje s obale na kamenitom priobalnom dnu i neposredno poviše njega, poznato kao Ultra Light Rock Fishing i Light Rock Fishing, nekada se smatralo tehnikom namijenjenom gotovo isključivo početnicima za lov sitnih riba s malo opreme i troškova. No taj sve popularniji način varaličarenja ubrzano postaje više od toga, s više nivoa umješnosti, količine, veličine i kvalitete ulova.

Sve je više i načina kompletiranja pribora, osobito za lov mrdavcima, varalicama od mekane plastike. Iako štapovi posebno pravljeni za ovaj način udičarenja mogu odbaciti i najlakše od njih, ponekad je potrebno dodatno opterećenje na priboru kako bi se postigao dovoljno daleki odbačaj.

Najčešće se koriste utezi težine 1 do 10 grama, pretežito olovnice raznih konstrukcija i načina postavljanja na pribor. Ovisno o svemu tome, postoje razne konstrukcije, načini kompletiranja pribora. Svaka od njih ima i dobre i loše osobine. Evo ukratko najčešće rabljenih.

Lakša zamjena

Najjednostavija, najuniverzalnija pa zato i najčešće rabljena montaža je poznata kao Jig head. Radi se o varalici navučenoj na udicu s glavom, nalivenom ili stisnutom rascijepanom olovnicom (split).

image
Jig head montaža

Nalivena glava je na vezištu, a rascijepana olovnica može biti postavljena i na privez neposredno ispred udice. Ta je olovnica loptastog ili ovalnog oblika, a nalivena glava može biti i drukčijih oblika prilagođenih obliku varalice, mjestu i načinu lova...

Za lov na čistom dnu te u srednjim i gornjim slojevima mora, varalica može biti nataknuta samo na krivinu udice, što joj daje maksimalnu slobodu pokreta. Kad se lovi na obraslom, škrapastom i nečistom dnu, varalica mora imati jači spoj s udicom, odnosno mora biti navučena na cijelu udicu.

S nalivenim glavama sistem se lakše i brže kompletira, dok se s rascijepanim olovnicama preciznije i jeftinije mijenja težina opterećenja i veličina korištene udice.

Drugi način montaže je pomoću kliznog utega. Prednost u odnosu na prethodnim je veća osjetljivost pribora. Uteg, olovni ili od volframa, najčešće oblika zrna metka, postavlja se na osnovnu ili strunu predveza. Kako bi se spriječilo nasjedanje utega na čvor i gubitak neophodne pokretljivosti utega, između njega i čvora postavlja se perlica.

image
Carolina montaža

Montaža s utegom na osnovnoj struni naziva se Carolina, a s utegom na predvezu Texas. Carolina je pogodnija za lov na obraslom dnu, jer se s njom varalica vodi poviše dna i kad je uteg na njemu. No s njom se dobiva mnogo lažnih napada, dok Texas montaža daje jasnije i informativnije signale.

image
Texas montaža

Drop shot za lubina

Treći način montiranja utega je postavljanje jedne ili više rascijepanih olovnica na strunu. Na taj se način najbrže može promijeniti opterećenje sistema. Montaža s olovnicom ispred varalice se naziva Drop shot, a s olovnicom ispod varalice Split shot.

image
Split shot montaža

Drop shot je pogodniji za lov u lukama i na ostalim nečistim terenima, kao i nad livadama te u srednjim slojevima mora. Idealno je rješenje za lov lubina pod samom površinom na plitkom i visoko obraslom dnu.

Udica na ovoj montaži može biti spojena direktno na pribor ili posredstvom kratkog priveza, pjoka, koji varalici omogućava maksimalnu slobodu pokreta.

Umjesto standardne rascijepane bolje je koristiti posebnu, Drop shot olovnicu. Lakše se montira nego rascijepana olovnica, a kad zapne za neku prepreku laganim povlačenjem se odvaja od ostatka pribora, pa se gubi samo ona. Montira se lako – struna se provuče kroz širi, pa se potezanjem zaglavi u uži dio alke na njezinoj vrtilici.

image
Drop shot montaža

Tekst je preuzet iz magazina Otvoreno more kojeg možete čitati i u digitalnom izdanju. VIŠE DOZNAJTE NA OVOM LINKU

19. travanj 2021 10:21