StoryEditorOCM

PODVODNi RIBOLOVPojedinačno prvenstvo Hrvatske ove je godine po mnogo čemu bilo posebno, a zlato je treći put zaredom osvojio Stjepko Kesić: Riba je otišla dublje...

Piše Dr. Alen Soldo
28. lipnja 2021. - 14:36

Pojedinačno natjecanje RH u podvodnom ribolovu za 2021. godinu, održano od 24. do 26. lipnja, po mnogo čemu je ove godine bilo posebno.

Kao prvo, ovo natjecanje se održavalo jubilarni 30. put, što pokazuje enormni entuzijazam podvodnjaka i Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru na očuvanju ribolovne natjecateljske tradicije. Uz to, ovo je prvi put da državno prvenstvo organiziraju kontinentalci - Društvo za podvodne sportove iz Zagreba.

Inače, DPS je jedan od najstarijih ribolovnih klubova, osnovan davne 1954. godine uglavnom od Dalmatinaca, podvodnih ribolovaca, koji su se onda nalazili u Zagrebu. Do danas je kroz klub prošlo preko 6000 članova. Kako su mnogi od njih vezani za šire Murtersko područje, nije iznenađenje da su za područje ribolova izabrali taj dio obale, s tim da je centar aktivnosti bio u Pirovcu.


Podvodnjačka elita

Na prvenstvu su pravo natjecanja imali prvokategornici - najbolje plasirani s prošlogodišnjeg prvenstva i najbolji s dva međužupanijska prvenstva, sjevernog i južnog Jadrana, održana ove godine. Sve u svemu, natjecanju su pristupila ukupno 23 natjecatelja.

Natjecanje je trajalo dva dana, za vrijeme kojih su ribolovci imali po 5 sati ribolova. Kako su se zone ribolova znale na vrijeme, mnogi od njih su došli i ranije u pregled terena, pri čemu su zapisivali brojne pozicije s uočenom ribom, nadajući se da će ribu na tim pozicijama naći i u vrijeme službenog ribolova. No, dan uoči natjecanja svim natjecateljima i njihovim barkarijolima bio zabranjen boravak u zonama natjecanja.

Prvoga dana lovna zona uključivala je akvatorij omeđen obalama otoka Kakna i Žirja, uključujući i otok Tetovišnjak, te niz ostalih otočića i hridi u tome području.

​Ubrzo nakon starta, opunomoćenik HSŠRM-a Igor Žokalj i glavni sudac Robert Flegar krenuli su u obilazak zone, te su prve vijesti s terena govorile da je veliki broj natjecatelja ostao bez svojih pozicija, odnosno prethodno viđene ribe nisu više bile na tim mjestima. To je značilo da će se natjecatelji morati brzo prilagoditi nastalim uvjetima, te će taktika u izboru pozicija biti najvažnija.

Stoga nije ni iznenađenje, da je na kraju prvog dana ribolovac s najvećim ulovom bio iskusni Stjepko Kesić, koji je nanizao pozamašnu nisku riba na svoju žicu, pri čemu je ulovio i najveću ribu dana, ugora od 5,58 kg. Za njim su slijedile mlade snage - Sandi Imbrišić i Bruno Žic.

Iako su se očekivali ulovi kirnje, nitko nije ostvario ulov te vrste, već su se uglavnom lovile tabinje, vrane i šarzi.

Nakon vaganja se ustanovilo da su oni koji su više tipovali na vanjske brakove, ostali bez značajnijeg ulova, dok su oni koji su forsirali pozicije oko Kakna puno bolje prošli.

image
Žice spremne za vaganje

Kirnja od 5,3 kila

Stoga se s velikim iščekivanjem očekivao drugi dan za koji je bila previđena lovna zona od južnih obala Murtera do početka Kornatskog arhipelaga, tj. otoka i pliči Čavlin.

Za vrijeme obilaska s terena su ponovno dolazile različite vijesti, a neizvjesnost oko prvaka vjerojatno je nestala u trenutku kada se došlo do gumenjaka Stjepka Kesića, koji je već prvog dana ostvario popriličnu prednost pred ostalima. Naime, kirnja od gotovo 5,3 kg, uz par ostalih ulovljenih riba, zapečatila je pitanje prvaka, te je preostala samo bitka za ostale pozicije.

Nakon predaje ulova i vaganja, pokazalo se da su Sandi Imbrišić i Bruno Žic također potvrdili svoje rezultate od prvoga dana.

image
Trećeplasirani Bruno Žic s ulovom prvoga dana
HANZA MEDIA

- Ovo područje i nije baš teren kojega poznajem, jer sam tek kao dijete lovio hobotnice oko Tetovišnjaka, dok inače ovamo ne dolazim. Kako sam imao i manje dana pregleda terena od nekih drugih, moja očekivanja nisu bila velika, posebice što su neke pozicije prvog dana zakazale. Ipak, shvatio sam da riba zapravo nije nestala, već se zbog promjene okolišnih uvjeta povukla nekoliko metara dublje, pa sam na tome i temeljio svoj ribolov drugoga dana. Doduše, bilo je tu i dosta nervoze i taktiziranja, jer sam na izvlačenje kirnje drugoga dana izgubio sigurno sat i pol, ali se to na kraju pokazalo kao pogođena taktika – kazao nam je Stjepko Kesić, hrvatski državni prvak u podvodnom ribolovu za 2021. godinu.

S obzirom da mu je ovo treća titula prvaka zaredom, nesumnjivo je da je on danas naš najbolji aktivni natjecatelj u podvodnom ribolovu.

Nakon vaganja uslijedilo je proglašenje najboljih uz zajedničko druženje, a jedan je kuriozitet potvrdio posebnost ovogodišnjega natjecanja s kontinentalnim organizatorom: na meniju je, uz ostalo, bio i crni slavonski odojak.

​PRAVILA NATJECANJA


Minimalna težina za obračun 1. grupe riba je 400 grama, a maksimalna 12.500 grama. Dodatno je zabranjeno loviti sve kirnje ispod 3 kg. Svaki natjecatelj smije uloviti najviše 10 komada svake vrste riba iz 1. grupe, dok je izuzetak opet kirnja jer je dopušteno uloviti najviše 2 kirnje po svakom ribolovcu. Prvom kategorijom riba smatraju se uglavnom sve koštunjave ribe, dok se u 2. kategoriju računaju ugor, murina, grdobina i jegulja, na način da se ne smiju loviti primjerci ispod 2,5 kg, a svi koji zadovolje taj uvjet se boduju s 1500 bodova. Svaki natjecatelj smije uloviti najviše 5 komada ribe 2. grupe riba. Plasman se ostvaruje na način da se ribolovcima dodjeljuju postotni bodovi za ulov u odnosu na najveći ulov dana, te se na kraju drugog dana to zbraja za konačni plasman.

Treba pohvaliti HSŠRM radi odredbe da se više ne smiju loviti najugroženije vrste - morski psi, raže i bucanj, te sve ostale vrste dodatno zaštićene raznim propisima.

REZULTATI


1. Stjepko KESIĆ (Strožanac, Podstrana) - bodovi 200
2. Sandi IMBRIŠIĆ (Marlera, Ližnjan) - 65,11
3. Bruno ŽIC (Volosko, Volosko) - 130,10
4. Vice BELAMARIĆ (Pirka,Tribunj) - 118,61
5. Sandi PERUŠKO (Marlera, Ližnjan) - 105,17
6. Slaven ČUBRIĆ (DPS Zagreb) - 98,21
7. Petar PRKIĆ (Split, Split) - 78,10
8. Antonio BURATOVIĆ (Periska, Ploče) - 73,64
9 Dejan MICKOVIĆ (Pješčana uvala, Pula) - 68,34
10 Tibor JANČI (DPS Zagreb) - 58,69

image
Autor teksta provjerava svježinu ribe
19. travanj 2024 13:57