Murine su sve brojniji ulovi
odmor za dušu

Poznati splitski ribolovac otkrio nam je tajne ‘zanata‘ i pokazao fotografije impresivnih ulova: S obale je tako ‘pao‘ i zubatac od 7,2 kg!

Piše Šime Duvančić
Foto Zdenko i Ivan Domjanović
7. siječnja 2021. - 08:02

I manje pažljivi posjetitelji naših ribolovnih portala morali su uočiti prekrasne snimke morskih pejzaža i scena iz ribolova Splićanina Zdenka Domjanovića. Među njima i slike hvalevrijednih ulova toga 50-godišnjeg ratnog invalida, umirovljenog pripadnika Specijalne policije.

– Puno mi znače ribolov i osamljenički boravak u prirodi, posebice u osami, izolaciji, koja sada u vrijeme koronavirusa nije baš popularna. To mi je pomoglo u borbi s posttraumatskim stresnim poremećajem, a siguran sam da pomaže i protiv svakog drugog stresa. Zato najradije ribarim sam, iako u pravilu lovim na teško dostupnim i prohodnim terenima, gdje je društvo poželjno – rekao nam je Zdenko, zvani Dupli.

​Spavam u šatoru

– Koju vrstu ribolova prakticirate?

– Iako sam odrastao kraj Peruće, na kojoj sam lovio klene štapovima koje sam sâm izrađivao, već dugo isključivo lovim na moru, i to samo s obale. Udičarim svim tehnikama, od klasičnog odmeta, preko spinninga i heavy castinga do shore jigginga.

– Gdje i kada lovite?

– Lovim od Dugog otoka do Prevlake, što dalje od civilizacije, posebno rado na otocima. Uvijek idem u višednevni ribolov, barem tri, četiri dana. Tijekom toplijeg dijela godine pomažem supruzi na poslu, a od rujna do ljeta njezinim kombijem odlazim u ribolov. U tom razdoblju kombi je uvijek spreman za polazak. U njemu je stalno 20-ak štapova i ostala oprema za sve tehnike lova, prenosivi hladnjak za ulov, posuda za žive mamce, hrana i piće barem za nekoliko dana te vreća za spavanje.

Kad kombijem ne mogu prići blizu obali, spavam u planinarskom šatoru. Težak je samo kilogram i pol, pa ga je lako nositi. Jedne noći u travnju prošle godine na Pelješcu, dok sam spavao u njemu, napali su me čagljevi, sreća da je šator bio zatvoren. Jedva sam ih otjerao galamom i paljenjem naglavne lampe te plinskog kuhala! Možda je dobro što baš tada sa mnom nije bila Dea, mala mješanka, koju inače redovito vodim u ribolov. Ona skačući dočeka i onjuši svaki izvučeni ulov, ali drži se podalje od udica!

image
Dea obvezno pregleda ulov

– Kojom tehnikom najradije lovite?

– Svugdje lovim svim tehnikama, obvezno s dva štapa vrhunske kvalitete, jer samo se takvom opremom mogu ostvarivati vrhunski ulovi, čemu težim. Lovim 24 sata u danu, ali obožavam lov kavale, šarga i fratra komadom velikog crva po mjesečini a’volo, ili pribor s minimalnim utegom ako ima kurenta.

Odmet najjednostavnije konstrukcije za takav lov izrađujem od najlona debljine 0,30 mm i kratke udice širine luka 12 do 15 mm, kako bih izbjegao sitne ulove. Najkrupnija kavala koju sam ulovio težila je 1,6 kg, šarag 1,3 kg... – govori Dupli, pokazujući brojne slike impresivnih ulova.

Korisni brodić

– Jedan ste od rijetkih naših ribolovaca koji koristi baith boat, brodić za plasiranje mamca. Jeste li zadovoljni njime?

– Više sam nego zadovoljan. Naime, nekad sam i surf casting štapom mogao odbaciti mamac najdalje do 80-ak metara, što ponekad nije dovoljno da bi se u hladnijem dijelu godine dosegnula staništa kvalitetnih i krupnijih riba. Na tim bih daljinama tijekom sezone u desetak izlazaka u prosjeku ulovio nekoliko zubaca, najteži je pizao 3,7 kg, dva do tri pagra dvokilaša, nešto više i malo težih komarči, isto toliko šarga, 10-ak škarpina ne težih od kilograma i pol...

Otkad sam početkom rujna prošle godine počeo loviti uz pomoć brodića i heavy casting štapa na 100 do 200 metara od obale, ovisno o njezinoj strmini, postižem višestruko brojnije te osjetno teže ulove. Tako sam ulovio jednog zubaca od 7,2 kg i nekoliko teških između 3 i 5 kg. Od tada sam počeo loviti i kirnje, istinabog tek nešto veće od minimalne lovne veličine. Ostvario sam i ulove fratara, šanpjera...

Svladao sam i goluba ćukana od 30 kg, kojeg sam vratio u more, a jednog sam nakon dvosatne borbe izgubio, procjenjujem da je imao 50-ak kilograma. I prije i sada lovim najlonom promjera 0,52 mm i olovnicom od 100 grama.

image
Ovaj je zubonja ulovljen na glavu velikog crva

– Kojim mamcima lovite?

– Doma i u kombiju imam posude za držanje živih mamaca, s dovoljnom količinom velikih crva i bibija za jedan odlazak u ribolov. Međutim, kad god mogu, na mjestu lova sam pribavljam mamce. Čim dođem na mjesto lova, u plićak postavim izbušenu 20-litarsku kantu i u nju prebacim mamce, a onda im dodajem one koje sam ulovim, najradije lignje i sipe.

U pravilu, u sumrak i po potrebi noću i ujutro s kraja lovim lignje, da bih ih rano ujutro vratio u more kao mamce u nadi da ću uloviti zubaca. Spoznao sam da tamo gdje ima zubaca ima 50 posto šanse da se upravo on zaleti na lignju. Zanimljivo, najvećeg zubaca ipak sam ulovio na komad velikog crva!

Rado lovim i živim sipama, koje smatram drugim najboljim mamcem za zubaca – govori Dupli dok pokazuje sliku lubina na okretnim gradelama.

– Odličan su mamac i ostali glavonošci. Evo, ovoga lubina od 3,3 kg ulovio sam u Dingaču na Pelješcu na krak hobotnice. No, treba znati da se lubin dobro lovi samo svježom hobotnicom ulovljenom tamo gdje se želi loviti lubin. Nažalost, taj mamac obožavaju i murine, koje uništavaju pribore ma koliko oni bili jaki. Murine se na škrapastim terenima sve češće love, na nekim pozicijama ima ih toliko da ne dopuštaju ostalim ribama prići mamcu.

​Shore jigging

– U lovu heavy casting tehnikom dugo treba čekati napad ribe. Što radite dok se to ne dogodi?

– Lovim lignje i sipe radi popune zalihe mamaca, ali i sitnije ribe jer su mi se i one pokazale iznimno dobrim mamcima, osobito kad su žive. Posebno su dobre za lov šanpjera. Najveći kojeg sam ulovio na živog fratra bio je dug malo više od pola metra. Kad imam dovoljno mamaca, varaličarim. Najčešće shore jigging tehnikom, odnosno skosanjem s obale.

Koristim sve vrste varalica, osobito rado one od mekane plastike. Na takvu sam ulovio i kapitalnu vranu dugu pola metra i tešku 1,2 kg, te nekoliko manjih kirnji. No, najbolje ulove ostvarujem spinning tehnikom u površinskom sloju mora. Pretežito lovim lampuge i palamide, a u ovo doba godine i luceve.

image
U kombiju i šatoru uvijek ima sve što mu treba za više dana

Više fotografija možete vidjeti u galeriji...

09. siječanj 2021 08:59