StoryEditor

ribolovni savjetiPrecizna kočnica važnija je od snage: evo kako odabrati rolu za bolognese štap

Piše Šime Duvančić
12. srpnja 2021. - 15:21
Najprikladnije su za lov feeder tehnikomŠime Duvančić

Ako se traži najuniverzalniji štap, iznimno široke primjene za ribolov na moru, kako s obale tako i iz plovila, posao nije osobito težak. Najbolje rješenje za sve to je štap bolognese, ili kako mi kažemo bolonjez štap.

On je podjednako dobar za svaštarski priobalni ribolov kančanicom i sabikijem, kao i udičarenje s obale spuštanjem mamca u rupe i procijepe, kratkim odbacivanjem na položeno dno, plovkom na pola dna, feeder ribolov priborom na kojem je brumalica...

Izbor role

No, kako se nabrojanim tehnikama ne love samo sitne ribe, nego i krupnije, potrebno je još nešto. Bolognese je, naime, vrlo osjetljiv štap, pa je za uspješan lov njime, osim iskustva i vještine, ribolovcima potrebna i kvalitetna rola. Što je više moguće prilagođena osobinama štapa.

Prva osobina o kojoj treba voditi računa pri izboru role za ribolov bolonjezom, jest njezina veličina. Velike role posve su neprimjerene elegantnom štapu, kako zbog glomaznog izgleda tako i zbog, što je još važnije, velike težine. Zato mnogi ribolovci koriste najmanje, mikro role veličine 1000 ili 1500. No, na te minijaturne role može se u dovoljnoj dužini namotati samo tanka struna, promjera do 0,14 ili 0,16 mm.

Ako se radi o najlonskoj struni, s tim se rolama mogu izvlačiti samo male i srednje teške ribe. Napuni li se, pak, kalem mikro role suvremenom PE višenitkom, ona će ga najvjerojatnije zdrobiti kad potegne kapitalna riba. To znači da je primjena tih malih rola opravdana samo u lovu plovkom i u lovu sitnih riba. Za sve ostale načine lova bolonjez štapovima neophodno je rabiti srednje velike role, a za feeder ribolov čak i veličine 4500 ili 5000.

image
Ove role moraju biti što laganije

Težina je druga važna osobina na koju treba obratiti pozornost pri izboru role za montažu na bolonjez štap. Logika kazuje da je, što je rola teža, težište štapa bliže šaci kojom se pribor drži, pa je samim time i štap uravnoteženiji, u vagi, i stoga lakši za držanje i ribolov. To je, međutim, samo donekle točno.

Naime, ako bi se na lagani štap postavila, primjerice, 400 do 500 grama teška metalna rola, težišta bi pribora bilo u mjestu držanja ili čak ispod njega. Tada bi štap rukohvatom vukao nadolje, što znatno otežava rad njime i dovodi do brzog umaranja ruke kojom se drži. Zato je za ribolov bolonjezima najbolje koristiti role težine između 200 i 300 grama.

Fina kočnica

Suvremena je tehnologija omogućila izradu laganih rola i onih s metalnim tijelom, a takve su najbolje. Također, najbolji su i metalni kalemi. Oni ne smiju biti duboki, kao za lov kančanicom, ali ne moraju biti ni izrazito plitki, bacački, osim ako se ne lovi vrlo dalekim bacanjem mamca. No, to se i ne preporučuje zbog velike krutosti štapova bolonjez.

Brzina namotavanja, odnosno prijenosni odnos slijedeća je značajka o kojoj je potrebno voditi računa pri izboru role. Što je rola brža, potrebno je manje vremena za namotavanje strune, čime se postiže kraće vrijeme između dva zabačaja, odnosno produžuje vrijeme lova. To nije osobito važno u ribolovu po plićacima, ali jest u ribolovu dalekim bacanjem mamaca.

Kao najprimjerenije za lov bolonjezima pokazale su se role prijenosnog odnosa od 5,0 do 5,2:1, ali se mogu rabiti i sporije, osobito kad se očekuju teški ulovi. Brže role prijenosa 6,2:1, čak i malo više, primjerenije su lovu sitnih riba dalekim bacanjem mamca te pomoću plovka.

image
Odlično rješenje za lov plovkom

Role u ribolovu bolonjezom ne trpe osobite napore. Aktivne su uglavnom pri odbačaju sistema i zamaranju plijena, a ni tada, zbog vrlo savitljivog štapa, ne trpe iznenadne udarce. Zato ne moraju biti osobito jake, ali im kočnice moraju biti iznimno precizne, s mnoštvom zaustavnih položaja, odnosno s mokrofinim podešavanjem. Vanjski im dio može biti prednji ili stražnji, svejedno. Kočnica strunu mora otpuštati ravnomjerno i ne smije pri tome praviti ni najkraće zastoje.

Svaka nepravilnost ili zastoj u radu kočnice rezultirat će neizbježnim pucanjem strune, jer se u ribolovu bolonjezom koriste tanke strune. Ako su najlonske, što je najčešće slučaj, njihova se debljina kreće između 0,16 i 0,22 mm, rijetko do 0,25, dok su debljine višenitki između 0,08 i 0,12 mm.

Pogledajte crtež

Iako proizvođači potenciraju njihovu važnost, broj kotrljajnih ležajeva u roli najmanje je važan za njenu kvalitetu. Naime, njihov broj nema presudan utjecaj na kvalitetu role, posebno ne u ribolovu štapom bolonjez. Puno je važnije da su ležajevi, ma kakvi bili, bez zazora, a na to utječe vrsta korištenog materijala i preciznost izrade.

No, ako se ipak želi loviti s rolom u kojoj su kuglični, a ne klizni ležajevi, njihov broj ne treba biti veći od 3, najviše 5. Veći broj ležajeva, osobito u rolama čije je tijelo od kompozita, mješavine plastike i različitih punila, pod velikim opterećenjem uzrokuje brzo slabljenje tijela role. Puno je važnije da su kotrljajni ležajevi kvalitetni i dobro raspoređeni.

image
Svejedno je imaju li prednju ili zadnju kočnicu

Nažalost, njihova kvaliteta spozna se tek tijekom upotrebe, ali je pravilo da najpoznatiji proizvođači u svoje role ugrađuju i najkvalitetnije balinjere.

Jedna od njih obvezno mora biti ugrađena u valjčić vodilice na motalici strune. Ostale trebaju biti na glavnoj osovini i osovini ručice, što se pri kupovini može vidjeti iz crteža priloženog uz rolu. Ako takvog crteža nema, rolu je najbolje ne kupovati, jer proizvođač očito nešto skriva.

Ove malobrojne navedene uvjete udovoljavaju mnoge role namijenjenim različitim načinima lova, pa nije teško naći prikladnu za ribolov s bolonjez štapom. Početnicima je ipak najbolje odabrati onu označenu s prefiksom, bolognese (bolo), ali i feeder ili match, među kojima praktički nema razlike.

image
Srednje velika bolonjez rola može izdržati borbu i s većom borbenom ribom
31. srpanj 2021 06:09