StoryEditorOCM

blizu su, ali...Jak udarac svjetskim zalihama: pregovarači WTO-a nisu na vrijeme uspjeli dogovoriti smanjenje subvencija koje dovode do prekomjernog ulova ribe

14. prosinca 2020. - 15:54

Pregovarači Svjetske trgovinske organizacije (WTO) nisu uspjeli dogovoriti smanjenje subvencija koje dovode do prekomjernog ulova ribe u zadanom roku do kraja godine, objašnjavajući da je kašnjenje povezano s Covidom-19.

Nemoguće je postići cilj Ujedinjenih naroda (UN) zbog izgubljenog vremena uzrokovanog pandemijom koronavirusa, ali je postizanje dogovora bliže nego ikad, rekla su dva upućena izvora.

Svjetski čelnici 2015. godine su se obvezali ispuniti cilj UN-a da se do 2020. postigne dogovor o ukidanju državnih subvencija vrijedan milijarde dolara, koje doprinose prekomjernom ribolovu.

Kina, EU, SAD, Južna Koreja i Japan među glavnim su davateljima subvencija.

Kašnjenje u ispunjavanju UN-ovih ciljeva ozbiljan je udarac svjetskim zalihama ribe.

"To je razočaravajuće. Imali su 20 godina da to poprave, a po pitanju nekih problema su još uvijek na početnoj točki", rekao je strateški savjetnik za udruženje Friends of Ocean Action Remi Parmentier.

UN-ova Agencija za hranu priopćila je da je gotovo 90 posto zaliha morske ribe u potpunosti iskorišteno, prekomjerno iskorišteno ili iscrpljeno. Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i britanski princ Charles pozvali su na pokretanje akcije u WTO-u.

Fond Pew Charitable Trusts procjenjuje da bi ambiciozniji sporazum mogao dovesti do 12,5-postotnog povećanja globalne riblje biomase do 2050., na temelju modela koji su podijelili s pregovaračima.

"Postignu li zemlje sporazum o štetnim ribolovnim subvencijama koji smanjuju rupe u zakonu na minimum, ostvarit će pobjedu koja bi mogla imati dugotrajan pozitivan utjecaj na naš svjetskih ocean", rekla je voditeljica u Pew fondu Isabel Jarrett.

18. travanj 2024 04:28