StoryEditorOCM

Znanstvena analizaProjekt praćenja velikog morskog crva: Sakupljaju se podaci o biologiji i ekologiji ove vrste, omiljene kod ribolovaca

Piše M.I.
10. studenog 2022. - 10:07

Uprava za ribarstvo pokrenula je projekt praćenja velikog morskog crva, kojeg provodi Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, a sve kako bi se sagledao utjecaj lova, ali i dobila nova saznanja o biologiji velikog crva.

Kako pišu iz IZOR-a, veliki morski crv, znanstvenog naziva Eunice roussaei, najveći je među "crvima", stručno mnogočetinašima, koji žive u Sredozemnom moru. U literaturi se navodi kako je u Francuskoj ulovljen primjerak dužine 6 metara. To ga ujedno čini i jednim od najdužih bentoskih beskralješnjaka.

Živi zakopan u sedimentu u kojem gradi rupu koju nikad ne napušta. Vrlo je plah. Može se vidjeti noću kada izviri desetak centimetara, ali čim osjeti opasnost u tren se povuče natrag u rupu.

Ribolovcima je dobro poznat jer je jedan od najboljih, a za neke i najbolji, mamac za lov ribe udicom. Lovi se tzv. trapulama (lovkama koje rade na principu mišolovke), ali samo "iskusno oko" zna prepoznati "rupu od crva".

Unatoč fascinantnoj dimenziji i značaju za ribolov, o biologiji i ekologiji ove vrste zna se jako malo. Zapravo, fascinantno malo! Ne zna se kako se razmnožava niti koliko dugo živi, nagađa se čime i kako se hrani i gdje je sve rasprostranjen, radi li se o jednoj ili možda više vrsta.

Stoga iz  IZOR-a pozivaju sve zainteresirane da im pomognu u istraživanju, na način da im se javi na kojim je područjima u našem podmorju ova vrsta prisutna, a gdje je nema.

Navode primjer jednog splitskog ribolovca koji je donirao velikog crva ulovljenog uz otok Čiovo, smatrajući kako se radi o posebno dugom primjerku. I zaista, bio je dug 3 metra, što ga čini do sada najdužim znanstveno obrađenim velikim crvom u Jadranskom moru, barem prema dosadašnjim saznanjima.

20. travanj 2024 15:42