StoryEditor

adrenalinski guštiRibolov iz kajaka zahtijeva pažljiviji odabir alata i pribora. Posebnu pažnju posvetite štapovima

Piše Šime Duvančić
21. ožujka 2021. - 09:05
Kliješta za prihvat ribe su dobrodošla kad treba izvući krupan ulovŠime Duvančić

Kayak fishing, odnosno ribolov iz kajaka, zbog atraktivnosti je u proteklih nekoliko godina najbrže rastući način sportsko-rekreativnog udičarenja, naročito na slanim vodama.

Osim interesa ribolovaca, u zadnje dvije-tri godine znatno je porasla i ponuda opreme posebno pravljene za ribolov iz kajaka, od samih plovila i opreme za njih, preko sigurnosne do ribolovne opreme. Ponuda specijalne opreme je sve bolja i kod nas, a kad je u pitanju ribolovna, nije nužno potrebna specijalna jer može poslužiti i ona namijenjena lovu s obale ili ostalih vrsta plovila.

DRŽI SE KRAJA

Ako se zna na što treba obratiti pažnju, osnovnu opremu za kayak fishing, štapove, role i podmetač, uistinu nije teško odabrati. Iz kajaka se može loviti praktično svim poznatim tehnikama udičarenja. Od kančarenja i panulavanja, preko skosavanja glavonošaca i riba, čak i onih najkrupnijih vertical jiggingom, do big game tehnika i spinninga, za što je kajak osobito pogodan.

Osnovni kriteriji odabira štapa za lov bilo kojom od spomenutih tehnika gotovo su isti za lov iz kajaka i iz bilo kojeg drugog plovila. Jedino se akcija štapa za kayak fishing bira malo drukčije nego za ostale načine lova, čak i iz plovila. Ona najviše ovisi o težini i snazi ribe koja se namjerava loviti. Za teže i jače ribe treba koristiti čvršći štap koji će se manje savijati, a za lov manjih riba tanji, savitljiviji i osjetljiviji.

Za lov iz kajaka ne treba koristiti najjaču opremu, nego onu za lov na dubinama do najviše 50 metara. Naime, treba izbjegavati iz kajaka loviti na velikim dubinama, odnosno daleko od obale, posebno ne na udaljenosti većoj od 500 metara.

Dva su razloga za to. Prvi je da kod nas nije potrebno otploviti daleko od obale da bi se lovilo na dubinama između 20 i 50 metara, koje su u našem dijelu Jadrana prepune hot spotova na kojima je primjenjiva većina tehnika udičarenja koje se mogu obavljati iz kajaka.

Drugi razlog je sigurnosni. Naime, čak i u kanalima, te unutar otočne skupine, nesigurno je malim plovilom ploviti dalje od 500 metara od obale. Zato je, kao uostalom i većina europskih zakona, nekada i naš zakon ograničavao tu daljinu za plovidbu kajaka, kanua, gondola, pedalina i daski za jedrenje. No, treba dodati, na dušu zakonodavcu, da u novom Pravilniku o brodicama, čamcima i jahtama takvih ograničenja više nema.

image
Ni lampuge nisu sigurne kad je u pitanju kayak fishing

POLOVICA DUŽINE

Osim najjačih, za lov iz kajaka nisu prikladni ni najkraći štapovi. Naime, za razliku od udičarenja s obale ili iz ostalih vrsta plovila, lov iz kajaka se obavlja s jednog mjesta, tek s minimalnom slobodom kretanja ili bez nje, pogotovo kad se lovi stojeći.

No, ribolovac se ni u stojećem stavu ne može okrenuti za 180 stupnjeva, niti se dovoljno približiti jednom od krajeva kajaka da bi s vrlo kratkim štapom uspio izbjeći zapinjanje strune za dijelove kajaka, a što u najvećem broju slučajeva dovodi do gubitka ulova.

Umjesto mijenjanjem cjelokupnog položaja na kajaku, reagirati treba samo djelomičnim pokretima tijela, što je uz dovoljno dug štap znatno lakša aktivnost.

U lovu sa štapom, čija je dužina mjereno od držača role do vrha, i to zajedno s dužinom ispružene ruke, kraća od rastojanja do kraja štapa, potrebno se sagnuti prema naprijed. To pak znatno otežava borbu i u krajnjem slučaju može dovesti do pada u more, osobito kada se lovi stojeći.

Kako je tipični ribolovni kajak dugačak oko 11 stopa, odnosno 3,3 metra, uz pretpostavku da mu je sjedalo u sredini, kao kod većine, idealna dužina štapa bi trebala biti barem polovica dužine kajaka, odnosno barem 1,65 m.

image
Za sabiki ribolov dovoljan je i kratki štap, a podmetač i nije neophodan

ŠTO MANJE DIJELOVA

Kad je u pitanju ribolov odbacivanjem mamca, bilo klasičnim spinningom ili boat-casting tehnikom, praksa je pokazala da je bolje koristi malo duže štapove, jer se njima lakše postižu dalji izbačaji. Iskusni spinneri preferiraju štapove dužine 7 do 7,5 stopa, odnosno 2,3 do 2,5 metra.

Najbolje je odabrati štapove dvodijelne ili trodijelne konstrukcije. No, ti štapovi i kad su sklopljeni imaju veliku dužinu, a to može biti problem jer je i na najvećim kajacima prostor ipak ograničen. Stoga je, ako ne želite zapinjati za spakirane štapove dok veslate ili nešto drugo radite, rješenje teleskopski ili travel, višedijelni štap.

Međutim, za ribolov iz kajaka neophodan je štap što bolje upravljivosti, pa treba dobro razmisliti hoće li se koristiti teleskopski, segmentni ili jednodijelni, s kojim se najlakše upravlja. Preporuka je ipak za lov težih riba koristiti štap sa što manje dijelova.

Pri odabiru valja voditi računa i o dužini njegova dijela ispod oslonca role. S dužim je štapom lakše daleko zabaciti mamac, ali i boriti se s teškim plijenom, dok je s kraćim puno lakše rukovati u ograničenom prostoru kajaka. Osim toga, kraći donji dio smanjuje ukupnu težinu štapa, što je važna stavka, osobito u lovu u kojem se pribor neprestano drži.

Upravo je zbog toga najbolje koristiti štapove izrađene od ugljičnih vlakana, jer su znatno lakši od drugih materijala. Mana im je što s nešto skuplji i manje trajni od stakloplastičnih, koji se preporučuju početnicima, štedljivijima i manje vještim ribolovcima.

Obvezan dio opreme trebala bi biti i elastična uzica kojom ćemo povezati štap i podmetač s kajakom, kako bi se spriječila mogućnost pada ovog dijela pribora u more.

image
Štapovi i podmetač mogu se držati i u nosačima iza sjedala

PODMETAČI I NOSAČI

Za razliku od štapa, izbor role za ribolov iz kajaka iznimno je jednostavan. Naime, ona se ni po čemu ne razlikuje od rola za lov iz drugih vrsta plovila ili s obale. Važno je samo da bude što je moguće lakša, a dobro je i da bude vodonepropusna, jer u lovu iz kajaka puno češće bude smočena nego prilikom lova iz ostalih vrsta plovila ili s obale.

Kada je u pitanju podmetač, treba ga birati kao što se bira i štap, a osobito njegovu dršku. Podmetač bi trebao imati što manje dijelova, a njime bi se ulov trebao moći sigurno prihvatiti i na pramcu i na krmi kajaka.

Prednost treba dati mrežnom podmetaču, a ne kuki, osobito ako se lovi iz kajaka izrađenog od mekane plastične folije koju je relativno lako oštetiti korištenjem kuke. Pola metra je posve dostatan promjer mreže podmetača, ali za lov krupnijih i dugačkih riba promjer može ići i do 80 centimetara.

Poželjno bi bilo imati i kliješta za prihvat ribe, jer se njima najlakše prihvaća srednje krupni ulov, a najkrupniji neusporedivo lakše nego samo s kukom.

Štap, pogotovo više njih, kao i podmetač mogu se montirati i na specijalne nosače iza sjedišta ribolovca. Mjesto mu treba pažljivo odabrati da bi i štapovi i podmetač bili nadohvat ruku. Naravno, jako je važno da držači imaju prikladne promjera kako bi štapovi tijesno ulazili u njih bez nepotrebnog kuckanja i klaćenja tijekom plovidbe i lova, s tim da se lako i bez zapinjanja mogu izvući kad zatrebaju.

image
Štapove i podmetač elastičnom uzicom treba vezati za kajak
item - id = 1085520
related id = 0 -> 1104273
related id = 1 -> 1079128
13. rujan 2021 11:40