stdClass Object ( [id] => 1377569 [title] => Sabiki ili turska panula: ovaj sve popularniji način lova može se upražnjavati i s obale [alias] => sabiki-ili-turska-panula-ovaj-sve-popularniji-nacin-lova-moze-se-upraznjavati-i-s-obale [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Sabiki, koji mnogi poznaju pod nazivom turska panula, ponajprije zato što je ta tehnika do nas došla s Bospora, gdje se i danas šaruni love na gotovo identičan način, kod nas se toliko udomaćila da malo koja ribarska barka nema u svojoj redovnoj opremi barem jedan predvez za ovaj specifičan lov. I premda mnogi misle da se sabikijem lovi samo kod nas i u Turskoj, na takav se način zapravo lovi na mnogim morima, kao primjerice na Baltiku gdje je glavna lovina sill ili po naški haringa.

Legalan alat

Osim specifičnog pristupa i načina lova sabiki je poseban i po predvezu koji je, premda se može učiniti kompliciranim, zapravo vrlo jednostavan. Na osnovi promjera od 0,40 do 0,60 milimetara vezuju se prame dužine od 5 do 15 centimetara, dvostrukom ili trostrukom osmicom i to tako da prama nakon zatezanja čvora, prama ostane okrenuta prema gore. Na taj se način prama prilikom povlačenja ne lijepi za osnovu već se od nje odvaja.

U zavisnosti od očekivane veličine lovine i korištenog olovnog opterećenja, koristi se struna različitog promjera i nosivosti, no generalno gledano taj se raspon za osnovu kreće od 0,35 do 0,60 milimetara, s tim da su prame nešto tanje, ali u principu ne deblje od 0,45 milimetara. Svaka je prama naoružana jednom okićenom udicom čija veličina ovisi o veličini ribe koju lovimo. Tako se za ušate koriste sasvim male udice širine luka oko 10 milimetara, dok je za lov krupnijih šaruna i palamida primjerenija udica širine luka i do 20 milimetara.

Sastav, boja i veličina kićenke na udicama ovisi o lovini i mašti ribolovca, jer je sabiki tehnika čijim je kreacijama granica zapravo samo mašta. Pola metra od najdonje prame vezuje se jača kopča koja će u panuli nositi olovnicu torpedo, dok je na suprotnoj strani predveza najpraktičnije vezati kvalitetan zogulin. Zogulin mora biti kvalitetan, jer će pored povremenih otpora zakačenih riba cijelo vrijeme morati nositi tešku olovnicu, koja će zbog otpora u strujanju biti bitno teža od deklarativno navedene gramaže.

---

image

Nakit na udicama je ograničen samo maštom

 

 

 

 

---

Stari zakon je branio korištenje više od tri udice po priboru, no u skladu s aktualnim zakonom to ograničenje više ne vrijedi tako da je predvez za sabiki s više od tri udice također legalan ribolovni alat. Koliki će broj prama biti na predvezu, ponajprije ovisi o sposobnostima ribolovca i praktičnoj strani sistema. Imati sistem koji se u trenutku kačenja ribe zbog dužine ne može izvući na barku baš i nema smisla pa se tako predvez za sabiki sastoji najčešće od tri do pet prama.

Klasična olovnica za tursku panulu ima oblik torpeda, zbog čega se najčešće upravo tako i naziva. Težina torpeda se uglavnom kreće od 150 do 300 grama, no mnogi ribolovci koriste i teže olovnice ukoliko je lovina na većoj dubini koju je zbog kurenta katkada nemoguće dosegnuti uobičajenim težinama olovnica. S ovakvom se olovnicom lov odvija kao i svaki drugi lov panulom, pri čemu su u slučaju sabikija elementi lagane površinske i teške dubinske panule donekle objedinjeni.

BRZINA POVLAČENJA

Ova se panula povlači za barkom na udaljenosti od 30 do 60 metara prosječnom brzinom od oko dvije milje. Tajna uspjeha leži u privlačnoj lelujavosti šareno okićenih udica koje vrlo vjerno oponašaju izgubljene manje ribe izdvojene iz velikog jata, a što svim predatorima uvijek predstavlja lak plijen.

---

image

Podmetač uvijek mora biti pri ruci

---

Ova je panula namijenjena prvenstveno lokardama, skušama i šarunima, no na njih će se rado zaletjeti i sve druge vrste koje se nađu u lovnom prostoru od 20 do 40 metara dubine gdje se sabiki najčešće povlači, posebno ušate, iglice, lampuge ili lice.

I dok plavi trio odlično reagira na zbijenije i kraće prame duge 5 do najviše 15 centimetara i jednako toliko udaljene, za ušate bi prame trebale biti malo duže i udaljenije.

Stacionarna verzija

No turska panula ima i drugi, stacionarni oblik, u kojem se isti predvez koristi na malo drukčiji način. Za ovakav lov je neophodan kvalitetan sonder kojim je potrebno ponajprije locirati lovinu. Nakon što se otkrije riba u dovoljno gustoj koncentraciji pribor se spušta okomito pod barku. Naravno da je za takav lov od torpeda primjerenija kakva okrugla olovnica oblika suze ili barem kruške težine 100 do 150 grama, a po potrebi i teža.

Ostali pribor za ovakav lov mora biti vrhunskih performansi jer je opterećenje uistinu veliko i konstantno. Idealno je koristiti višebojnu upredenicu s kojom u svakom trenutku možemo biti sigurni na kojoj se dubini predvez nalazi dok rola mora biti jaka i izdržljiva, pouzdane i snažne kočnice.

---

image

Stacionarni lov ispod barke može biti vrlo produktivan

---

Princip lova je vrlo jednostavan. Nakon što se pribor spusti ispod razine lociranog jata, naglo se podiže prema površini. To se podizanje ostvaruje pomoću role kojom je strunu potrebno namatati što je moguće brže. Do griza može doći već prilikom tonjenja ili u prolasku kroz jato zbog čega treba biti konstantno koncentriran na lov. Ukoliko nakon izlaska predveza iz zone lova nije došlo do griza, pribor se bez potpunog izvlačenja ponovo spušta ispod jata.

Ukoliko se brod održava na mjestu, ovako se lako može ulovit veća količina ribe u kraćem vremena. Iako se na ovaj način može loviti i iz ruke, rezultati lova sa štapom su neusporedivo jači i bolji.

Spinnerski pristup

No sa sabikijem se ne mora nužno loviti iz barke. Moguć je i lov s obale, naravno uz male preinake otežanja. Naime, na Bosporu, odakle je do nas došao naziv turska panula, sabikijem se lovi s mostova. Kod nas lov s mostova nije dozvoljen, no zato postoje brojna druga mjesta koja konfiguracijom terena omogućuju sličan pristup. Ukoliko je dubina dovoljno velika tada se lovi na sličan način kao i iz usidrene brodice, s tim da je olovnica znatno lakša dok je pribor potrebno zabacivati. Nakon što se procijeni da je predvez ušao u lovnu zonu počinje se dinamičnim namatanja uz povremene jače trzaje štapom što je svakako dodatna provokacija.

---

image

Najveći je problem da se ne zamrse pribori

---

Iako ovakav spinerski pristup može biti vrlo produktivan, katkada je spojen sa zadjevima, posebno, ako je teren relativno plitak ili ribolovac manje iskusan. Jedno od praktičnijih rješenja, pogotovo ako je riba aktivna u površinskoj zoni je korištenje vodene kugle s kojom se mogu ostvariti impresivno daleki zabačaji, a koja u principu nimalo ne ometa lov. Kugla ispunjena morem se postavlja umjesto olovnice te se sistem zabacuje i povlači kao da je u pitanju lov s olovnicom s tim da pribor zapravo cijelo vrijeme ostaje na površini. Naprednija verzija uključuje postavljanje wobblera ili otežanog silikonca s jigg udicom na kraj sabiki predveza.

Slatki trijumf

U lovu sabikijem se često događa da se na udicama istovremeno nađe više riba od kojih svaka vuče na svoju stranu zbog čega izvlačenje mora biti beskompromisno i konstantno, ali uvijek s mjerom. To znači da rola mora imati kočnicu u koju se možemo pouzdati i koja će proklizati baš kada to bude potrebno.

Za prihvat je potreban podmetač pogotovo ako je na predvezu više riba. Iako se na sabiki može uloviti većina plavih lovaca, najčešća lovina su ipak šaruni koji na ustima imaju tanku opnu koja lako puca. To se pucanje, posebno ako se u lovu koristi upredenica, može iskompenzirati jedino kvalitetnim štapom koji će odreagirati i amortizirati svaki grublji trzaj.

---

image

Šaruni su prvi na meti kada je u pitanju lov sabikijem

---

Na kraju još ostaje samo odabrati predvez koji će ispuniti vaša očekivanja. Najjednostavnije je posjetiti najbliži ribomaterijal i kupiti gotovi predvez po manje-više pristupačnim cijenama. No isto tako se predvez za sabiki na vrlo jednostavan način uz malo vještine i mašte može izraditi i u kućnoj radinosti, pri čemu će ulov ostvaren takvim predvezom imati posebno sladak okus uspjeha začinjenog trijumfom ostvarenog u potpunosti vlastitim snagama.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => O učinkovitosti i lovnosti sabikija dovoljno govori činjenica da se unatoč intenzivnom i konstantnom priljevu novih materijala i tehnika u ovom lovu ništa nije promijenilo. Lovi se jednako kao što se lovilo i prije 30 godina, možda s novim štapovima i rolama, ali svakako s istim predvezima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => O učinkovitosti i lovnosti sabikija dovoljno govori činjenica da se unatoč intenzivnom i konstantnom priljevu novih materijala i tehnika u ovom lovu ništa nije promijenilo. Lovi se jednako kao što se lovilo i prije 30 godina, možda s novim štapovima i rolama, ali svakako s istim predvezima RIBOLOVNE TEHNIKE 2 0 7706 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-04-02 21:24:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Luka MOROŽIN/Max Fishing [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-03 06:30:00 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-03 06:30:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => O učinkovitosti i lovnosti sabikija dovoljno govori činjenica da se unatoč intenzivnom i konstantnom priljevu novih materijala i tehnika u ovom lovu ništa nije promijenilo. Lovi se jednako kao što se lovilo i prije 30 godina, možda s novim štapovima [metadata] => robots= author= title=Sabiki ili turska panula: ovaj sve popularniji način lova može se upražnjavati i s obale page_title=Sabiki ili turska panula: ovaj sve popularniji način lova može se upražnjavati i s obale [metakey] => ribolovne tehnike, sabiki, turska panula, ribolov [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/04\/02\/17259720.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491457.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491458.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491456.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491455.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491454.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491450.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491449.jpg","\/images\/slike\/2024\/04\/02\/5491447.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sabiki\u00a0<\/p>","

\u0160aruni su prvi na meti kada je u pitanju lov sabikijem<\/p>","

Nakit na udicama je ograni\u010den samo ma\u0161tom<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","

S vi\u0161ebojnom upredenicom je lako odrediti lovnu dubinu<\/p>","

Podmeta\u010d uvijek mora biti pri ruci<\/p>","

Kreacije iz ku\u0107ne radinosti ne moraju izgledati reprezentativno da bi bile lovne<\/p>","

Najve\u0107i je problem da se ne zamrse pribori<\/p>","

Udice se mogu dodatno naje\u0161kati nekom od prirodnih je\u0161ki<\/p>","

Stacionarni lov ispod barke mo\u017ee biti vrlo produktivan<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","47:53","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1024x768","hd_17259720_1920.jpg":"1920x1080","k_17259720_1280.jpg":"1280x1280","k_17259720_1024.jpg":"1024x1024","k_17259720_640.jpg":"640x640","k_17259720_480.jpg":"480x480","k_17259720_340.jpg":"340x340","k_17259720_220.jpg":"220x220","o_17259720_1280.jpg":"1280x960","o_17259720_1024.jpg":"1024x768","o_17259720_640.jpg":"640x480","o_17259720_480.jpg":"480x360","o_17259720_340.jpg":"340x255","o_17259720_220.jpg":"220x165","h_17259720_1280.jpg":"1280x854","h_17259720_1024.jpg":"1024x683","h_17259720_640.jpg":"640x427","h_17259720_480.jpg":"480x320","h_17259720_340.jpg":"340x227","h_17259720_220.jpg":"220x147","pp_17259720_1280.jpg":"1280x1628","pp_17259720_1024.jpg":"1024x1303","pp_17259720_640.jpg":"640x814","pp_17259720_480.jpg":"480x611","pp_17259720_340.jpg":"340x432","pp_17259720_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5491457_1920.jpg":"1920x1080","k_5491457_1280.jpg":"1280x1280","k_5491457_1024.jpg":"1024x1024","k_5491457_640.jpg":"640x640","k_5491457_480.jpg":"480x480","k_5491457_340.jpg":"340x340","k_5491457_220.jpg":"220x220","o_5491457_1280.jpg":"1280x960","o_5491457_1024.jpg":"1024x768","o_5491457_640.jpg":"640x480","o_5491457_480.jpg":"480x360","o_5491457_340.jpg":"340x255","o_5491457_220.jpg":"220x165","h_5491457_1280.jpg":"1280x854","h_5491457_1024.jpg":"1024x683","h_5491457_640.jpg":"640x427","h_5491457_480.jpg":"480x320","h_5491457_340.jpg":"340x227","h_5491457_220.jpg":"220x147","pp_5491457_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491457_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491457_640.jpg":"640x814","pp_5491457_480.jpg":"480x611","pp_5491457_340.jpg":"340x432","pp_5491457_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5491458_1920.jpg":"1920x1080","k_5491458_1280.jpg":"1280x1280","k_5491458_1024.jpg":"1024x1024","k_5491458_640.jpg":"640x640","k_5491458_480.jpg":"480x480","k_5491458_340.jpg":"340x340","k_5491458_220.jpg":"220x220","o_5491458_1280.jpg":"1280x960","o_5491458_1024.jpg":"1024x768","o_5491458_640.jpg":"640x480","o_5491458_480.jpg":"480x360","o_5491458_340.jpg":"340x255","o_5491458_220.jpg":"220x165","h_5491458_1280.jpg":"1280x854","h_5491458_1024.jpg":"1024x683","h_5491458_640.jpg":"640x427","h_5491458_480.jpg":"480x320","h_5491458_340.jpg":"340x227","h_5491458_220.jpg":"220x147","pp_5491458_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491458_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491458_640.jpg":"640x814","pp_5491458_480.jpg":"480x611","pp_5491458_340.jpg":"340x432","pp_5491458_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5491456_1920.jpg":"1920x1080","k_5491456_1280.jpg":"1280x1280","k_5491456_1024.jpg":"1024x1024","k_5491456_640.jpg":"640x640","k_5491456_480.jpg":"480x480","k_5491456_340.jpg":"340x340","k_5491456_220.jpg":"220x220","o_5491456_1280.jpg":"1280x960","o_5491456_1024.jpg":"1024x768","o_5491456_640.jpg":"640x480","o_5491456_480.jpg":"480x360","o_5491456_340.jpg":"340x255","o_5491456_220.jpg":"220x165","h_5491456_1280.jpg":"1280x854","h_5491456_1024.jpg":"1024x683","h_5491456_640.jpg":"640x427","h_5491456_480.jpg":"480x320","h_5491456_340.jpg":"340x227","h_5491456_220.jpg":"220x147","pp_5491456_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491456_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491456_640.jpg":"640x814","pp_5491456_480.jpg":"480x611","pp_5491456_340.jpg":"340x432","pp_5491456_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_5491455_1920.jpg":"1920x1080","k_5491455_1280.jpg":"1280x1280","k_5491455_1024.jpg":"1024x1024","k_5491455_640.jpg":"640x640","k_5491455_480.jpg":"480x480","k_5491455_340.jpg":"340x340","k_5491455_220.jpg":"220x220","o_5491455_1280.jpg":"1280x1706","o_5491455_1024.jpg":"1024x1365","o_5491455_640.jpg":"640x853","o_5491455_480.jpg":"480x640","o_5491455_340.jpg":"340x453","o_5491455_220.jpg":"220x293","h_5491455_1280.jpg":"1280x854","h_5491455_1024.jpg":"1024x683","h_5491455_640.jpg":"640x427","h_5491455_480.jpg":"480x320","h_5491455_340.jpg":"340x227","h_5491455_220.jpg":"220x147","pp_5491455_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491455_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491455_640.jpg":"640x814","pp_5491455_480.jpg":"480x611","pp_5491455_340.jpg":"340x432","pp_5491455_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5491454_1920.jpg":"1920x1080","k_5491454_1280.jpg":"1280x1280","k_5491454_1024.jpg":"1024x1024","k_5491454_640.jpg":"640x640","k_5491454_480.jpg":"480x480","k_5491454_340.jpg":"340x340","k_5491454_220.jpg":"220x220","o_5491454_1280.jpg":"1280x960","o_5491454_1024.jpg":"1024x768","o_5491454_640.jpg":"640x480","o_5491454_480.jpg":"480x360","o_5491454_340.jpg":"340x255","o_5491454_220.jpg":"220x165","h_5491454_1280.jpg":"1280x854","h_5491454_1024.jpg":"1024x683","h_5491454_640.jpg":"640x427","h_5491454_480.jpg":"480x320","h_5491454_340.jpg":"340x227","h_5491454_220.jpg":"220x147","pp_5491454_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491454_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491454_640.jpg":"640x814","pp_5491454_480.jpg":"480x611","pp_5491454_340.jpg":"340x432","pp_5491454_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1440x960","hd_5491450_1920.jpg":"1920x1080","k_5491450_1280.jpg":"1280x1280","k_5491450_1024.jpg":"1024x1024","k_5491450_640.jpg":"640x640","k_5491450_480.jpg":"480x480","k_5491450_340.jpg":"340x340","k_5491450_220.jpg":"220x220","o_5491450_1280.jpg":"1280x853","o_5491450_1024.jpg":"1024x682","o_5491450_640.jpg":"640x426","o_5491450_480.jpg":"480x320","o_5491450_340.jpg":"340x226","o_5491450_220.jpg":"220x146","h_5491450_1280.jpg":"1280x854","h_5491450_1024.jpg":"1024x683","h_5491450_640.jpg":"640x427","h_5491450_480.jpg":"480x320","h_5491450_340.jpg":"340x227","h_5491450_220.jpg":"220x147","pp_5491450_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491450_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491450_640.jpg":"640x814","pp_5491450_480.jpg":"480x611","pp_5491450_340.jpg":"340x432","pp_5491450_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5491449_1920.jpg":"1920x1080","k_5491449_1280.jpg":"1280x1280","k_5491449_1024.jpg":"1024x1024","k_5491449_640.jpg":"640x640","k_5491449_480.jpg":"480x480","k_5491449_340.jpg":"340x340","k_5491449_220.jpg":"220x220","o_5491449_1280.jpg":"1280x960","o_5491449_1024.jpg":"1024x768","o_5491449_640.jpg":"640x480","o_5491449_480.jpg":"480x360","o_5491449_340.jpg":"340x255","o_5491449_220.jpg":"220x165","h_5491449_1280.jpg":"1280x854","h_5491449_1024.jpg":"1024x683","h_5491449_640.jpg":"640x427","h_5491449_480.jpg":"480x320","h_5491449_340.jpg":"340x227","h_5491449_220.jpg":"220x147","pp_5491449_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491449_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491449_640.jpg":"640x814","pp_5491449_480.jpg":"480x611","pp_5491449_340.jpg":"340x432","pp_5491449_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_5491447_1920.jpg":"1920x1080","k_5491447_1280.jpg":"1280x1280","k_5491447_1024.jpg":"1024x1024","k_5491447_640.jpg":"640x640","k_5491447_480.jpg":"480x480","k_5491447_340.jpg":"340x340","k_5491447_220.jpg":"220x220","o_5491447_1280.jpg":"1280x960","o_5491447_1024.jpg":"1024x768","o_5491447_640.jpg":"640x480","o_5491447_480.jpg":"480x360","o_5491447_340.jpg":"340x255","o_5491447_220.jpg":"220x165","h_5491447_1280.jpg":"1280x854","h_5491447_1024.jpg":"1024x683","h_5491447_640.jpg":"640x427","h_5491447_480.jpg":"480x320","h_5491447_340.jpg":"340x227","h_5491447_220.jpg":"220x147","pp_5491447_1280.jpg":"1280x1628","pp_5491447_1024.jpg":"1024x1303","pp_5491447_640.jpg":"640x814","pp_5491447_480.jpg":"480x611","pp_5491447_340.jpg":"340x432","pp_5491447_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8213365 Threads: 4 Questions: 1620798330 Slow queries: 4965685 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113070334 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/sabiki-ili-turska-panula-ovaj-sve-popularniji-nacin-lova-moze-se-upraznjavati-i-s-obale-1377569 [printLink] => /om/ribolov/sabiki-ili-turska-panula-ovaj-sve-popularniji-nacin-lova-moze-se-upraznjavati-i-s-obale-1377569?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 633560 [name] => ribolovne tehnike [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-17 13:24:15 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolovne-tehnike [link] => /tag/ribolovne-tehnike ) [1] => stdClass Object ( [id] => 637370 [name] => sabiki [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-29 14:36:07 [main_article_id] => 0 [alias] => sabiki [link] => /tag/sabiki ) [2] => stdClass Object ( [id] => 754207 [name] => turska panula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-03 08:32:21 [main_article_id] => 0 [alias] => turska-panula [link] => /tag/turska-panula ) [3] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => O učinkovitosti i lovnosti sabikija dovoljno govori činjenica da se unatoč intenzivnom i konstantnom priljevu novih materijala i tehnika u ovom lovu ništa nije promijenilo. Lovi se jednako kao što se lovilo i prije 30 godina, možda s novim štapovima i rolama, ali svakako s istim predvezima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Sabiki ili turska panula: ovaj sve popularniji način lova može se upražnjavati i s obale [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/17259720.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Sabiki 

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/17259720.jpg [title] =>

Sabiki 

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491457.jpg [title] =>

Šaruni su prvi na meti kada je u pitanju lov sabikijem

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491458.jpg [title] =>

Nakit na udicama je ograničen samo maštom

 

 

 

 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491456.jpg [title] =>

S višebojnom upredenicom je lako odrediti lovnu dubinu

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491455.jpg [title] =>

Podmetač uvijek mora biti pri ruci

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491454.jpg [title] =>

Kreacije iz kućne radinosti ne moraju izgledati reprezentativno da bi bile lovne

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491450.jpg [title] =>

Najveći je problem da se ne zamrse pribori

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491449.jpg [title] =>

Udice se mogu dodatno naješkati nekom od prirodnih ješki

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/04/02/5491447.jpg [title] =>

Stacionarni lov ispod barke može biti vrlo produktivan

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Sabiki, koji mnogi poznaju pod nazivom turska panula, ponajprije zato što je ta tehnika do nas došla s Bospora, gdje se i danas šaruni love na gotovo identičan način, kod nas se toliko udomaćila da malo koja ribarska barka nema u svojoj redovnoj opremi barem jedan predvez za ovaj specifičan lov. I premda mnogi misle da se sabikijem lovi samo kod nas i u Turskoj, na takav se način zapravo lovi na mnogim morima, kao primjerice na Baltiku gdje je glavna lovina sill ili po naški haringa.

Legalan alat

Osim specifičnog pristupa i načina lova sabiki je poseban i po predvezu koji je, premda se može učiniti kompliciranim, zapravo vrlo jednostavan. Na osnovi promjera od 0,40 do 0,60 milimetara vezuju se prame dužine od 5 do 15 centimetara, dvostrukom ili trostrukom osmicom i to tako da prama nakon zatezanja čvora, prama ostane okrenuta prema gore. Na taj se način prama prilikom povlačenja ne lijepi za osnovu već se od nje odvaja.

U zavisnosti od očekivane veličine lovine i korištenog olovnog opterećenja, koristi se struna različitog promjera i nosivosti, no generalno gledano taj se raspon za osnovu kreće od 0,35 do 0,60 milimetara, s tim da su prame nešto tanje, ali u principu ne deblje od 0,45 milimetara. Svaka je prama naoružana jednom okićenom udicom čija veličina ovisi o veličini ribe koju lovimo. Tako se za ušate koriste sasvim male udice širine luka oko 10 milimetara, dok je za lov krupnijih šaruna i palamida primjerenija udica širine luka i do 20 milimetara.

Sastav, boja i veličina kićenke na udicama ovisi o lovini i mašti ribolovca, jer je sabiki tehnika čijim je kreacijama granica zapravo samo mašta. Pola metra od najdonje prame vezuje se jača kopča koja će u panuli nositi olovnicu torpedo, dok je na suprotnoj strani predveza najpraktičnije vezati kvalitetan zogulin. Zogulin mora biti kvalitetan, jer će pored povremenih otpora zakačenih riba cijelo vrijeme morati nositi tešku olovnicu, koja će zbog otpora u strujanju biti bitno teža od deklarativno navedene gramaže.

---

image

Nakit na udicama je ograničen samo maštom

 

 

 

 

---

Stari zakon je branio korištenje više od tri udice po priboru, no u skladu s aktualnim zakonom to ograničenje više ne vrijedi tako da je predvez za sabiki s više od tri udice također legalan ribolovni alat. Koliki će broj prama biti na predvezu, ponajprije ovisi o sposobnostima ribolovca i praktičnoj strani sistema. Imati sistem koji se u trenutku kačenja ribe zbog dužine ne može izvući na barku baš i nema smisla pa se tako predvez za sabiki sastoji najčešće od tri do pet prama.

Klasična olovnica za tursku panulu ima oblik torpeda, zbog čega se najčešće upravo tako i naziva. Težina torpeda se uglavnom kreće od 150 do 300 grama, no mnogi ribolovci koriste i teže olovnice ukoliko je lovina na većoj dubini koju je zbog kurenta katkada nemoguće dosegnuti uobičajenim težinama olovnica. S ovakvom se olovnicom lov odvija kao i svaki drugi lov panulom, pri čemu su u slučaju sabikija elementi lagane površinske i teške dubinske panule donekle objedinjeni.

BRZINA POVLAČENJA

Ova se panula povlači za barkom na udaljenosti od 30 do 60 metara prosječnom brzinom od oko dvije milje. Tajna uspjeha leži u privlačnoj lelujavosti šareno okićenih udica koje vrlo vjerno oponašaju izgubljene manje ribe izdvojene iz velikog jata, a što svim predatorima uvijek predstavlja lak plijen.

---

image

Podmetač uvijek mora biti pri ruci

---

Ova je panula namijenjena prvenstveno lokardama, skušama i šarunima, no na njih će se rado zaletjeti i sve druge vrste koje se nađu u lovnom prostoru od 20 do 40 metara dubine gdje se sabiki najčešće povlači, posebno ušate, iglice, lampuge ili lice.

I dok plavi trio odlično reagira na zbijenije i kraće prame duge 5 do najviše 15 centimetara i jednako toliko udaljene, za ušate bi prame trebale biti malo duže i udaljenije.

Stacionarna verzija

No turska panula ima i drugi, stacionarni oblik, u kojem se isti predvez koristi na malo drukčiji način. Za ovakav lov je neophodan kvalitetan sonder kojim je potrebno ponajprije locirati lovinu. Nakon što se otkrije riba u dovoljno gustoj koncentraciji pribor se spušta okomito pod barku. Naravno da je za takav lov od torpeda primjerenija kakva okrugla olovnica oblika suze ili barem kruške težine 100 do 150 grama, a po potrebi i teža.

Ostali pribor za ovakav lov mora biti vrhunskih performansi jer je opterećenje uistinu veliko i konstantno. Idealno je koristiti višebojnu upredenicu s kojom u svakom trenutku možemo biti sigurni na kojoj se dubini predvez nalazi dok rola mora biti jaka i izdržljiva, pouzdane i snažne kočnice.

---

image

Stacionarni lov ispod barke može biti vrlo produktivan

---

Princip lova je vrlo jednostavan. Nakon što se pribor spusti ispod razine lociranog jata, naglo se podiže prema površini. To se podizanje ostvaruje pomoću role kojom je strunu potrebno namatati što je moguće brže. Do griza može doći već prilikom tonjenja ili u prolasku kroz jato zbog čega treba biti konstantno koncentriran na lov. Ukoliko nakon izlaska predveza iz zone lova nije došlo do griza, pribor se bez potpunog izvlačenja ponovo spušta ispod jata.

Ukoliko se brod održava na mjestu, ovako se lako može ulovit veća količina ribe u kraćem vremena. Iako se na ovaj način može loviti i iz ruke, rezultati lova sa štapom su neusporedivo jači i bolji.

Spinnerski pristup

No sa sabikijem se ne mora nužno loviti iz barke. Moguć je i lov s obale, naravno uz male preinake otežanja. Naime, na Bosporu, odakle je do nas došao naziv turska panula, sabikijem se lovi s mostova. Kod nas lov s mostova nije dozvoljen, no zato postoje brojna druga mjesta koja konfiguracijom terena omogućuju sličan pristup. Ukoliko je dubina dovoljno velika tada se lovi na sličan način kao i iz usidrene brodice, s tim da je olovnica znatno lakša dok je pribor potrebno zabacivati. Nakon što se procijeni da je predvez ušao u lovnu zonu počinje se dinamičnim namatanja uz povremene jače trzaje štapom što je svakako dodatna provokacija.

---

image

Najveći je problem da se ne zamrse pribori

---

Iako ovakav spinerski pristup može biti vrlo produktivan, katkada je spojen sa zadjevima, posebno, ako je teren relativno plitak ili ribolovac manje iskusan. Jedno od praktičnijih rješenja, pogotovo ako je riba aktivna u površinskoj zoni je korištenje vodene kugle s kojom se mogu ostvariti impresivno daleki zabačaji, a koja u principu nimalo ne ometa lov. Kugla ispunjena morem se postavlja umjesto olovnice te se sistem zabacuje i povlači kao da je u pitanju lov s olovnicom s tim da pribor zapravo cijelo vrijeme ostaje na površini. Naprednija verzija uključuje postavljanje wobblera ili otežanog silikonca s jigg udicom na kraj sabiki predveza.

Slatki trijumf

U lovu sabikijem se često događa da se na udicama istovremeno nađe više riba od kojih svaka vuče na svoju stranu zbog čega izvlačenje mora biti beskompromisno i konstantno, ali uvijek s mjerom. To znači da rola mora imati kočnicu u koju se možemo pouzdati i koja će proklizati baš kada to bude potrebno.

Za prihvat je potreban podmetač pogotovo ako je na predvezu više riba. Iako se na sabiki može uloviti većina plavih lovaca, najčešća lovina su ipak šaruni koji na ustima imaju tanku opnu koja lako puca. To se pucanje, posebno ako se u lovu koristi upredenica, može iskompenzirati jedino kvalitetnim štapom koji će odreagirati i amortizirati svaki grublji trzaj.

---

image

Šaruni su prvi na meti kada je u pitanju lov sabikijem

---

Na kraju još ostaje samo odabrati predvez koji će ispuniti vaša očekivanja. Najjednostavnije je posjetiti najbliži ribomaterijal i kupiti gotovi predvez po manje-više pristupačnim cijenama. No isto tako se predvez za sabiki na vrlo jednostavan način uz malo vještine i mašte može izraditi i u kućnoj radinosti, pri čemu će ulov ostvaren takvim predvezom imati posebno sladak okus uspjeha začinjenog trijumfom ostvarenog u potpunosti vlastitim snagama.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Sabiki 


Šaruni su prvi na meti kada je u pitanju lov sabikijem


Nakit na udicama je ograničen samo maštom

 

 

 

 


S višebojnom upredenicom je lako odrediti lovnu dubinu


Podmetač uvijek mora biti pri ruci


Kreacije iz kućne radinosti ne moraju izgledati reprezentativno da bi bile lovne


Najveći je problem da se ne zamrse pribori


Udice se mogu dodatno naješkati nekom od prirodnih ješki


Stacionarni lov ispod barke može biti vrlo produktivan

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/sabiki-ili-turska-panula-ovaj-sve-popularniji-nacin-lova-moze-se-upraznjavati-i-s-obale-1377569 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=04b683ca27dcd1f1e18da728bbc940e66fc6056e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Sabiki+ili+turska+panula%3A+ovaj+sve+popularniji+na%C4%8Din+lova+mo%C5%BEe+se+upra%C5%BEnjavati+i+s+obale&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsabiki-ili-turska-panula-ovaj-sve-popularniji-nacin-lova-moze-se-upraznjavati-i-s-obale-1377569 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fsabiki-ili-turska-panula-ovaj-sve-popularniji-nacin-lova-moze-se-upraznjavati-i-s-obale-1377569 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => O učinkovitosti i lovnosti sabikija dovoljno govori činjenica da se unatoč intenzivnom i konstantnom priljevu novih materijala i tehnika u ovom lovu ništa nije promijenilo. Lovi se jednako kao što se lovilo i prije 30 godina, možda s novim štapovima i rolama, ali svakako s istim predvezima [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => RIBOLOVNE TEHNIKE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

RIBOLOVNE TEHNIKESabiki ili turska panula: ovaj sve popularniji način lova može se upražnjavati i s obale

Piše Luka MOROŽIN/Max Fishing
3. travnja 2024. - 08:30

Sabiki, koji mnogi poznaju pod nazivom turska panula, ponajprije zato što je ta tehnika do nas došla s Bospora, gdje se i danas šaruni love na gotovo identičan način, kod nas se toliko udomaćila da malo koja ribarska barka nema u svojoj redovnoj opremi barem jedan predvez za ovaj specifičan lov. I premda mnogi misle da se sabikijem lovi samo kod nas i u Turskoj, na takav se način zapravo lovi na mnogim morima, kao primjerice na Baltiku gdje je glavna lovina sill ili po naški haringa.

Legalan alat

Osim specifičnog pristupa i načina lova sabiki je poseban i po predvezu koji je, premda se može učiniti kompliciranim, zapravo vrlo jednostavan. Na osnovi promjera od 0,40 do 0,60 milimetara vezuju se prame dužine od 5 do 15 centimetara, dvostrukom ili trostrukom osmicom i to tako da pra...

21. svibanj 2024 10:44