Prihvat je najbolje obaviti mrežnom prihvatnicom
kraljica rižota

Sipe u ovo doba godine lovite posebnim priborom i tehnikom sporog puzanja. Za čuvanje vrijednog crnila najbolje ih je jednostavno - istresti u kantu

Piše Šime Duvančić
Foto Šime Duvančić
4. siječnja 2021. - 08:48

Tijekom zime većina jadranskih udičara lovi lignje. Potežući varalicu po dnu ili blizu dna pritom ponekad umjesto lignje prevare nekog drugog glavonošca, najčešće sipu. Takvi ulovi su osobito česti u kasnu jesen i početkom zime, na nekim terenima i bolji nego u proljeće, kad je stađun sipa.

Kako se zbog klimatskih promjena to razdoblje produžilo za dva do tri tjedna, ovisno o području, jasno je da se i sada isplati loviti sipe, ciljano ili u lignjolovu.

Prijelazno dno

Takva situacija posljedica je toga što i sipe dobro podnose niže temperature, ispod 10 stupnjeva, kakve su rijetke i u plićacima našeg priobalja tijekom veljače, kad je more najhladnije.

Za razliku od liganja, koje se najradije zadržavaju na malim dubinama, najgušće koncentracije sipa tijekom zime su na nešto većim dubinama. Početkom i krajem zime između 30 i 40 metara, a sredinom zime na dnu 40 do 50 metara pod površinom.

No ima ih posve dovoljno i u plićaku te se i tu isplati loviti. U plićacima najbolje egingom, bacanjem i privlačenjem varalice s obale ili plovila, a na dubljim predjelima driftingom, kančanicom iz plovila koje nosi kurenat, vjetar ili se lagano pogoni veslima.

Bez obzira na kojoj dubini, lov je u pravilu najučinkovitiji na prijelazu kamenitog u mekano dno, a nešto slabiji na pjeskovitom i muljevitom dnu.

Sipolov se može obavljati istim varalicama i priborom kompletiranim kao za lignjolov, ali je puno uspješniji posebno pravljeni priborom za ciljani lov sipa. Sipa u najhladnijem dijelu godine uglavnom vreba s dna, a uvijek lovi tako da parom dugih lovki prihvati plijen za škrge ili leđa, a zatim ga i zajaši.

Za lov takve grabljivice najprikladnija je varalica koja ima iglice i na leđima, ali ne i s donje strane krunice na repu, kako bi manje zapinjala za dno. Osim toga, kako bi se smanjila mogućnost zapinjanja, dobra varalica stoji s visoko podignutim repom. To mogu biti egi, varalice S oblika tijela, s olovnim utegom ispod glave.

image
Razor back, varalica s udicama na leđima

Zaobljeni uteg

Da pri povlačenju po dnu ne bi zapinjale olovom, dobro je da je uteg zaobljen – polukružno ili srpoliko. Još bolje je ako je uteg unutar tijela, kao kod varalica posebno pravljenih za lov sipa pri dnu Monarch Dock Sipamaster i Fiiish Power Tail.

Loviti se može i varalicama bez ili s malo utega, ali da bi one tonule i plovile blizu dna, pribor je potrebno dodatno opteretiti, najbolje na način prikazan na slici. Isto je nužno i kad originalno otežanje nije dovoljno da bi se varalica daleko odbacila ili spustila na veću dubinu.

Najprimjerenije su olovnice tipa tirolsko drvce, štapić i suza s integriranom vrtilicom. Težina im može biti od tridesetak do šezdesetak grama, u zavisnosti od dubine mora i jačine kurenta na mjestu lova.

Za lov prosječno velikih, onih teških oko 400 grama, varalica treba biti duža od 75 mm, najbolje između 100 i 150 mm, što ovisi i o dobu lova – dana kada valja koristiti duže, dok je za noćni lov bolje koristiti nešto kraće varalice unutar navedenih dimenzija.

image
Zimi se najčešće love ovolike

U ovo doba godine sipa je osobito lijena pa neće olako napasti iole brži i plijen na udaljenosti većoj od dvadesetak centimetara. Stoga je važno da varalica polako puzi po dnu ili leluja neposredno iznad njega, te da se povlači više puta približno istom putanjom.

Napad zatezanjem

Napad sipe na varalicu se osjeti kao zatezanje, vrlo slično onom kad se zapne za dno. U tom trenutku treba zategnuti sistem, slično kao kad se daje kontra na ugriz ribe. Kontra je potrebna, jer sipa ima znatno tvrđu kožu od lignje tako da je za kvalitetno kačenje potrebno dodatno zatezanje.

Ako je kačenje uspjelo, izvlačenje treba nastaviti bez oscilacija. Sipa neće pružati osjetniji otpor, no zato će iskoristiti i najslabije popuštanje da se oslobodi oštrih krunica.

U trenutku dovlačenja plijena na površinu, poželjno je imati pripravnu mrežnu prihvatnicu jer se sipa slabo drži na varalici, tako da je njezino podizanje izvan mora varalicom uistinu nepotreban rizik. Ulovljenu sipu najbolje je ne dirati, nego je pridržavajući varalicu treba jednostavno istresti u pripremljenu kantu. Tako skinuta sipa uglavnom ne pušta crnilo prije nego što se nađe u kanti.

image
Montaža s dodatnim utegom
24. siječanj 2021 18:51