StoryEditorOCM

nove obvezeŠto donosi Pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru? Uvode se dozvole za sviću, a ribi se mora rezati rep!

Piše Merien Ilić
21. prosinca 2017. - 14:18

Ministarstvo poljoprivrede donijelo je novi Pravilnik o sportskom i rekreacijskom ribolovu na moru koji donosi određene promjene u odnosu na dosadašnji sustav prodaja dozvola, te uvodi nove obveze za sportaše i rekreativce.

Uz dosadašnju posebnu dozvolu za ribolov stajaćim parangalom, uvode se i nove vrste posebnih dozvola. Jednu ili više vrsta posebnih dozvola moguće je kupiti jedino uz kupljenu godišnju dozvolu za sportski ili rekreacijski ribolov.

Posebne dozvole uključuju sljedeće: dozvola za stajaći parangal, za vrše za lov ribe, za osti, za upotrebu umjetne rasvjete, te dozvola za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu. To znači da će lignjolovci, ako žele loviti s feralom, ubuduće morati kupiti dodatnu dozvolu za njegovo korištenje koja stoji 100 kuna. Godišnje dozvole prodavat će se u ograničenom razdoblju od 1. prosinca do 1. ožujka.

Posebne dozvole

​Također, uvode se posebne dozvole za ribolov u zaštićenim područjima (nacionalni parkovi, parkovi prirode i posebni rezervati).
Između ostalog, pravilnik propisuje minimalne veličine ispod kojih pojedine vrste riba nije dozvoljeno loviti i sakupljati, kao i način označavanja riba i glavonožaca ulovljenih u sportskom i rekreacijskom ribolovu. Tako ulovljenim ribama treba odrezati donji dio repne peraje, dok glavonošcima treba duboko uzdužno zarezati glavu između očiju.

image
Predsjenik HSŠRM-a Đuro Marinović zalaže se za još bolji tretman
sportskih ribolovaca

- Pravilnik je u načelu dobar. Vodi se više računa da bude manje sive ekonomije. Pravilnik konačno radi razliku između sportskog i rekreacijskog ribolova. Sportaši uz lov ribe rade u klubovima, s djecom, idu na natjecanja, predstavljaju državu, vode evidenciju ulovu, a s druge strane rekreativci nemaju nikakve obveze, pa i ne mogu biti izjednačeni sa sportašima.

Puno veća razlika bi trebala biti i u novčanom smislu između dozvola za sportski i rekreativni ribolov, gdje bi sportaši trebali značajnije manje platiti. U pravilniku je velika stvar da je lov na veliku ribu postao isključivo sportski. Kada ulovite jednu tunu od 100 kila, njena vrijednost je oko 7000 kuna. Takav lov mora biti strogo kontroliran i evidentiran - smatra Đuro Marinović, predsjednik Hrvatskog saveza za športski ribolov na moru.

Preskočeno savjetovanje

Pravilnik je stupio na snagu 11. prosinca, no čudi što je prethodno stavljen u postupak e-savjetovanja koje je trajalo svega tri dana, i to preko vikenda. Mnogi smatraju da je preskočen razumni rok za javnu raspravu, jer nitko nije stigao na vrijeme proučiti sve odredbe i reagirati.

Iz Uprave za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede ne očekuju pak neke veće poteškoće tijekom provedbe Pravilnika.

- Svjesni smo da su segmenti sportskog i rekreacijskog ribolova izuzetno važni za domaće stanovništvo, kao i da čine jedan od osnovnih elemenata prepoznatljivosti turističke ponude, no isto tako smatramo kako je zbog općeg stanja živih morskih resursa potrebno uvesti strože mjere praćenja i kontrole kako bismo osigurali dugoročnu održivost resursa, ali i ribarstva koje ih iskorištava.

Upravo su iz ovog razloga bile nužne neke strukturne promjene i u ovom segmentu. Pojedini elementi su stoga uvedeni već novim Zakonom o morskom ribarstvu, temeljem čijih odredbi je donesen Pravilnik - poručuju iz Uprave za ribarstvo.

Vele kako će se bez naknade izdavati dozvole za rekreacijski ribolov i ribolov ostima, vršama za lov ribe, stajaćim parangalima i uporabu umjetne rasvjete, i to za bivše ovlaštenike važećih povlastica za mali obalni ribolov kojima je povlastica ukinuta na njihov zahtjev, osobama koje su imale važeće odobrenje za mali ribolov, a zahtjevom su odustale od prelaska u mali obalni ribolov, te osobama koje su imale važeće odobrenje za mali ribolov i podnijele zahtjev za prelazak u mali obalni ribolov, a ne nalaze se na rang listi sudionika u malom obalnom ribolovu u određenoj kalendarskoj godini i dalje izdavati bez naknade.

Različite reakcije

Odjek među sportski ribolovcima podijeljen je. Neki smatraju kako je ovim pravilnikom napravljena jasna razlika između sportskog i rekreacijskog ribolova, no neki nisu zadovoljni:

- Mislim da su ovim pravilnikom kažnjeni istinski sportaši kojih je samo 10 posto od broja prodanih dozvola, a 90 posto takozvanih sportaša se šlepa na račun ove male grupe koja se aktivno bavi natjecanjima i ostalim akcijama vezanim uz more i ribolov (eko akcije, škole….). Sportske dozvole bi trebalo uvjetovati barem jednim nastupom na natjecanju u prethodnoj godini, možda čak i izdvojiti pušku, jer je jako mali broj klubova koji održavaju natjecanja u podvodnom ribolovu - komentar je jednog sportskog ribolovca.

​Nezadovoljni su i stariji ribolovci koji su dosad stjecali pravo na jeftiniju dozvolu od 100 kuna godišnje kad bi navršili 60 godina života, a po novom će tu privilegiju stjecati tek sa 65 godina. Jedino će umirovljenici imati povlaštenu cijenu dozvole od 60 kuna bez obzira na godine života.

VISINA NAKNADE ZA POJEDINE VRSTE DOZVOLA

- jednodnevna za sportski i rekreacijski ribolov 60 kn
- trodnevna - 150 kn za obje kategorije
- sedmodnevna - 300 kn za obje kategorije
- sportski ribiči za 120 kn mogu dobiti jednodnevnu dozvolu za veliku ribu, rekreativci uopće ne mogu
- sportaši mogu dobiti trodnevnu dozvolu za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu (300 kn), kao 7-dnevnu dozvolu za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu (600 kn)
- godišnja dozvola za osobe koje su umirovljenici ili koji su navršili 65 godina života iznosi 60 odnosno 100 kn
​- godišnja dozvola za punoljetne osobe do 65. godine života iznosi 350 kuna za sportaše, odnosno 500 kuna za rekreativce
- godišnja dozvola za invalide Domovinskog rata i maloljetnike - 10 kn
- godišnja dozvola za ribolov stajaćim parangalom, te za ribolov vršama je 200 kn za obje kategorije,
- godišnja dozvola za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu je 700 kn (samo za sportaše)

MINIMALNA VELIČINA RIBA

​Najmanje veličine vrsta riba i drugih morskih organizama koje je dozvoljeno loviti i sakupljati u sportskom i rekreacijskom ribolovu, te zadržavati na plovilu i iskrcavati su: zubatac 30 cm, pas mekaš 80 cm, gof 45 cm, palamida 45 cm, kavala 30 cm, škrpina 30 cm, kantar 18 cm, kostelj 66 cm.

Školjkaši: kunjka 5 cm, dagnje 6 cm, kamenica 7 cm; Glavonošci: hobotnica 1 kg

DOZVOLJENI ALATI S GODIŠNOM SPORTSKOM I REKREACIJSKOM DOZVOLOM

- odmet ukupno do 2 komada
- kančenica ukupno do 2 komada
- povlačni povraz (panula) ukupno do 2 komada
- povraz sa kukom za lov glavonožaca ukupno do 2 komada
- naprava za lov velikog morskog crva (trapula), ukupno do 2 komada
- podvodna puška

EVIDENCIJA PLOVILA

Kod kupnje dozvole za ribolov udičarskim alatima za veliku ribu, stajaći parangal, vršu za lov ribe, ribolov umjetnom rasvjetom i ostima, ako se obavlja s plovila, osim obaveznih podataka o ribolovcu, u zahtjevu za dozvolu potrebno je navesti oznaku plovila (jednog do tri) s kojeg će se obavljati ribolov navedenim alatima.

18. travanj 2024 21:25