StoryEditorOCM

20. - 24. srpnjaSve je spremno za big game natjecanje u Komiži: ribolovce čekaju tri dana lova, a posjetitelje bogat program

Piše OM
20. srpnja 2022. - 11:36

Sve je spremno za start devetog međunarodnog kvalifikacijskog natjecanja u big game ribolovu “Big game Komiža 2022. - Offshore World Challenge” koje se od srijede (20. srpnja) pa do nedjelje (24. srpnja) održava u Komiži.

Nadmetanje na velike trofeje, na tune, iglune, iglane, luce, lampuge,... koje je imalo dvogodišnju pauzu zbog pandemije, opet je na repertoaru ovo ljeto te će okupiti u “najribarskijem mistu” na Jadranu 40-tak posada iz desetak zemalja.

Spustit će udice u more preko 200 sudionika koje čeka trodnevno nadmetanje, tri ribolovna dana nadmudrivat će se sa morskim trofejima, pokušavajući izvući na krmu broda najtežu tunu ili ih barem imati najviše na udici, te skupljati bodove po sistemu “ulovi i pusti”.

- Komiški akvatorij pravo je mjesto za ribolov na tune, bogata je stokom plavoperajne tune, pa se svi ribolovci nadaju dobrim ulovima. Iskustvo nam sa prijašnjih big-game ribolova kazuje kako tune ima, imali smo i do dvjesto tuna iz plavih dubina koje bi bile ulovljene te puštene s udica – kazuje ritam i sportskog dijela “Big game Komiža 2022.”, ali i onog revijalnog, Tonči Božanić, predsjednik Sportsko ribolovnog kluba Komiža, uz Grad Komižu i Turističku zajednicu Komiže, organizatori ove “slane fešte”.

Naime, uz standarne ribolovne dane koji su na rasporedu u četvrtak, petak i subotu, osigurali su Komižani i zabavan program na rivi, od nastupa Petra Graše, Giuliana i Diktatora, banda Kopito i grupe Daleka obala, uz večernja događanja u okviru “Sajma autohtonih otočkih proizvoda” gdje će imati eno-gastro evente, kušanje delicija iz mora ali i dobre kapljice iz viških vinograda za sve posjetitelje.

- Imamo i okrugli stol “Proglašenje zaštićenih morskih područja – najbolji put za očuvanje ribe u Jadranu” odnosno prezentaciju završnih aktivnosti za proglašenje rta Stupišće na otoku Visu zaštićenim područjem “No take zone” u okviru EU projekta Argos, Interreg Italija-Hrvatska - najavljuje zabavne ljetne dane i večeri u Komiži Božanić, u ime domaćina ove prestižne, i sportske i turističke manifestacije.

image
Božidar Vukičević/Arhiv/Cropix

I to nije sve – pobrinuli su se domicilni ribari i za najmlađe. Pa će u petak popodne na more i djeca od 7 do 14 godina, koji će iz komiških tradicijskih ribarskih brodova falkuša – imati svoj ribolov “Little game”.

Četiri dana zanimljivih događanja čekaju ribolovce, koji će osim borbe za pobjednika komiškog big-game ribolova, voditi i borbu za vizu i odlazak na svjetsku smotru “biggejmaša” u Kostarici 2023. godine. Ujedno su organizatori i pokrovitelji Ministarstvo poljoprivrede, Splitsko-dalmatinska županija, Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Garmin, Hrvatski savez za sportski ribolov na moru, Institut za oceanografiju i ribarstvo Split, Grad Komiža, Turistička zajednica Komiže, Nautički centar Komiža, D-inter, Honda marine, Centar Barka, Hotel Biševo, te brojni drugi, osigurali bogate nagrade za prvoplasirane ali i posadu koja na krmu bude imala najtežu tunu, onaj trofejni svima primaljivi – ulov.

Uz još jedan kuriozitet – ministrica poljoprivrede Marija Vučković svečano će otvoriti samo nadmetanje, dok je jedna od zanimljivijih nagrada za sudionike i umjetničko djelo, vrijedna slika svjetski poznatog slikara Zvonimira Mihanovića. Koji će i sam na more, u okršaj s “ljepoticama iz dubina” kao vrsan ribolovac na “velike trofeje”.

BOGAT PROGRAM MOŽETE VIDJETI OVDJE

22. rujan 2023 20:38