StoryEditorOCM

galerija iz komižeDanju su u špiljama, a noću izlaze u lov: tabinje mogu dostići zavidnu težinu jer uspješno odolijevaju utjecaju čovjeka

Piše OM
26. prosinca 2020. - 12:38

Tabinja mrkulja (Phycis phycis) morska je riba iz reda bakalara (Gadidae). Zovu ju još i babinja, tabinjica ili tabinja. Pripada porodici Phycidae.

Smeđe je boje, izduženog zdepastog oblika s jako mekanim perajama koje su crno obrubljene. Trbušna peraja joj se razvila u dugu nit koja joj služi za opipkivanje tamnih zidova rupa. Ispod usne također ima jedan osjetilni pipak.

Tabinja mrkulja živi na području cijelog Jadrana, ali češće se susreće na područjima gdje je dubina veća. Prava staništa su joj duboke i strme litice s puno pećina tj rupa u kojima obitava. Tabinje provode dan u dubinama špilja, a noću izlaze u potragu za hranom.

Može narasti do 4 kilograma težine, a velika tabinja nije rijetkost jer zbog svog načina života prilično zaštićena od ljudskog utjecaja na brojnost vrste.

Raširene su i po Atlantiku. U Hrvatskoj žive dvije vrste tabinja bjelica (Phycis blennoides) i tabinja mrkulja (Phycis phycis).

Ovu je tabinju u Komiži snimio naš ekspert podvodne fotografije Srđan Vrančić.

19. travanj 2024 07:38