StoryEditorOCM

ribarske mukeTune u Jadranu ima više nego prijašnjih godina: jesu li stroge mjere urodile plodom?

Piše OM
6. srpnja 2024. - 10:48

Sezona lova na tune bliži se kraju, a ribari svjedoče da te ribe ove godine u Jadranu ima više nego prijašnjih godina pa čak i desetljeća. Veseli to i stručnjake jer je to znak da se ugrožena plavoperajna tuna oporavlja.

Veliko uzbuđenje tunolovaca vladalo je kod Jabuke prije desetak dana. Braća Arković nikad u 20-ak godina karijere, kažu, nisu ulovili toliko tune odjednom, a pitanje je je li ikad i itko drugi.

“Vidiš ti što je to. Vidiš koliko smo ulovili. Jedva smo ih čapali, od 20 do 200 kila”, rekli su, a prenosi N1.

Koliko je težak ulog još se zbraja, bit će poznato za nekoliko dana. Njihov brod Preko jedan je od 18 brodova plivarica s dozvolom za tunolov u za to predviđeno vrijeme - od kraja travnja do kraja lipnja s mogućnošću produljenja do 15 srpnja. Tunolovci, kažu, više nemaju problema s ulovom tune.

“Pri kraju smo ispunjavanja kvote, tune ima u moru. Inače, zadnjih šest godina, otkad smo uspjeli produljiti sezonu za dvadesetak dana, nemamo problem sa zadovoljavanjem kvote”, rekao je Kristijan Zanti, voditelj ribolova Sardina.

Stroge mjere

Zbog ugroženosti plavoperajne tune, još prije deset godina Međunarodna organizacija koja se bavi njihovom zaštitom uvela je stroge mjere kontrole i upravljanja tunolovom. One se provode i danas.

“Svaki ulov koji se prebacuje snima se stereoskopnim kamerama. Tuna se mora prebrojiti. Kad dođe na uzgajalište, ona se ponovno broji tako da otprilike za svaki ulov znamo koje su to količine”, izjavio je Ante Mišura, ravnatelj Uprave za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede.

image

Tuna

Vojko Bašić/Cropix

Jedna od tih mjera su i kvote koje se određuju za svaku državu posebno, a onda država tu tonažu raspodjeljuje tunolovcima u Hrvatskoj - 900 tona kvota je primjerice za plivarice, 120 za udicu.

“Mi smo sad na više od tisuću tona, nema dugo da smo bili na kvoti od 300 tona - i država i cijeli Mediteran. Tako da se pojavom boljeg stanja onda povećava kvota, kažem kvota je sad do 2025., a nakon toga će se ponovno raditi procjena stanja i nakon toga će se opet odlučiti što dalje”, tvrdi Mišura.

Ugrožena tuna polako se obnavlja, kažu na Institutu za oceanografiju - što zbog mjera, što zbog prirode.

Tunolovci u problemima

“Ovi koji vjeruju da su te mjere urodile plodom, podržavaju ih i drže da je to zbog tih restriktivnih mjera i kontrola. Međutim, postoje i oni koji smatraju da je tu i priroda umiješala svoje prste, da zbog globalnog zatopljenja mora da se sezona mrijesta produljila”, izjavio je Leon Grubišić iz Instituta za oceanografiju, a prenosi N1.

image

Tune ima sva više u Jadranu

Božidar Vukičević/Cropix

Međutim, tunolovci sad imaju novi problem: ulov je jača strana priče, kažu, a situacija na tržištu slaba: sve je više ribe na tržištu, a u Japanu - zemlji u koju najčešće izvoze, kriza.

“Iz godinu u godinu, s povećanjima kvote, cijena pada. Pogotovo ovaj naš hrvatski biznis, dakle s manjom ribom kojoj treba godinu i pol dana da se uzgoji više nije profitabilan. Ne znamo što će nam to u budućnosti donijeti. Zasad, nadamo se da će to ići na bolje”, kaže Zanti.

08. srpanj 2024 15:05