StoryEditorOCM

big gameU Komiži se natječu brojni gospodarstvenici, umjetnici, sportaši..., ali i prvi put kompletna ženska posada. Na otvaranje došli i političari, poznate ‘face‘...

Piše Sandra Barčot
Božidar VUKIČEVIĆ/CROPIX
20. srpnja 2022. - 23:13

Svečanim otvorenjem, zadivljujućim vatrometom i onda “šećerom za kraj”, koncertom Petra Graše, započelo je deveto izdanje međunarodnog izlučnog nadmetanja u ribolovu na velike trofeje “Big game Komiža 2022”.

Trideset posada iz desetak zemalja sada čekaju tri dana ribolova na tune, lampuge, luce, iglune, iglane..., a svaku večer na pozornici ispod komiške Komune slijedi i vrhunska zabava. Za natjecatelje, goste i domicilno stanovništvo.

Prve večeri za dobar štimung bio je zadužen upravo Grašo sa svojim bendom pa je publika koja je ispunila rivu više od dva sata zajedno pjevala s 43-godišnjim Splićaninom, friškim tatom malene princeze Albe.

Koncert je bio nastavak svečanog otvorenja ovog nadmetanja koje je i sportska, ali i turistička manifestacija. Ujedno i njegovanje ribarske tradicije, sada u modernijem ruhu, po čemu je upravo Komiža poznata, što je istaknuo Ante Miruša, ravnatelj Uprave za ribarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, koji je i manifestaciju otvorio.

Važnost događaja za sam otok naglasio je i Stipe Čogelja, dožupan splitsko-dalmatinski, dok su benefitima manifestacije zadovoljni i Tonka Ivčević, gradonačelnica Komiže, te Bogoljub Mitraković, direktor Turističke zajednice ovog otočkoga grada.

image

Prve večeri u Komiži je koncert održao Petar Grašo

Božidar Vukičević/Cropix

Tonči Božanić je u ime organizatora još jednom svima zahvalio na podršci, a koliko je komiški ribolov na velike trofeje zanimljiv potvrđuje i šarolika lista sudionika.

Od gospodarstvenika, umjetnika, sportaša, kao što su Zvonimir Mihanović, košarkaš Nikola Vujčić, nogometaši Darko Miladin i Ivan Strinić, poduzetnici Dario Marjan, Petar Kalinić, vinar Mato Violić Matuško, pa šef splitskih konzervatora Radoslav Buzančić.

Najbolji ribolovac Igor Zdenjak na brodu je s Korejcem Juliusom Leejem, što su Komižani odmah “preveli” kako su, eto, njihove tune postale poznate i priznate i u dalekoj Koreji.

Uz jedan kuriozitet - glavni sudac Tonči Luketa prvi put je uknjižio i kompletnu žensku big-game posadu. Na brodu “Ivna” Jakova Begovića, vlasnika Tuna bara u Trpnju na Pelješcu, koji je svojim objavama upućenim mađarskom premijeru Orbanu nasmijavao sve, sada je brod prepustio damama: Lauri Butirić, Marijeti Markoti, Renati Jelavić i Ani Franić.

Čeka nas dosta uzbuđenja u komiškom akvatoriju tijekom ribolova jer stoka tune ima u izobilju, ali i na kopnu kada bude vaganje ljepotica iz dubina, te u večernjim satima koji su rezervirani za dobre koncerte. 

image

Vatromet na početku nadmetanja 'Big game Komiža 2022'

Božidar Vukičević/Cropix
05. svibanj 2024 10:23