StoryEditorOCM

addio, papaU nebeske dubine otišao je da Vinci podvodnog ribolova, veliki Valerio Grassi

Piše Mislav Čalo
29. listopada 2020. - 13:10

Kada razmišljam o Valeriju Grassiju, ili se u razgovoru spomene njegovo ime, moram priznati kako ne mogu, a i ne želim, biti objektivan jer se radi o čovjeku koji mi je bio poput oca. Eruptirajući kolerik, trenutak poslije nevjerojatno blag, sitničav do bola, a opet čovjek iznimne širine i tolerancije, zaljubljenik u život i radoznao poput djeteta.

Sve su to osobine Valerija Grassija, tvorca modernih podvodnih pušaka, ali i velikog dijela opreme za podvodni ribolov kakvu danas poznajemo.

Ratni turist u Libiji

Nažalost, ovaj Leonardo da Vinci podvodnog ribolova napustio nas je 16. listopada, u 95. godini života, ostavljajući svojim prijateljima diljem svijeta fantastična sjećanja i poruku kako život treba što ljepše proživjeti, u čemu je bio maestralan. Kao mlad vojnik biva zarobljen od strane Engleza u sjevernoj Africi i u njihovu pansionu boravi četiri godine.

Upravo taj falični pansion bio je nepresušan izvor šala na njegov račun, jer smo ga u jednom trenutku proglasili prvim ratnim talijanskim turistom u Libiji, a on bi spremno odgovarao kako oni nikada ne bi izgubili rat da im komunisti nisu slali u Afriku falšu municiju!?

Nakon povratka s ljetovanja, svoje ratne (zarobljeničke) ožiljke pokušava zaliječiti na moru baveći se relativno novim sportom, podvodnim ribolovom. Dolazi u kontakt s drugim velikanima ronjenja, poput Luigija Ferrara, nositelja dvostruke medalje za hrabrost kao jahača na živom torpedu, i Hugoa Dessaulta, s kojim već 1949. izrađuje prvu roller podvodnu pušku.

Prvi pravi novitet Valerio predstavlja 1970., peterozub s takozvanim Mustad zupcima koji su bitno uspješnije blokirali lovinu, dok krajem sedamdesetih započinje OMER-manija. Zanimljivo je da za sve svoje inovacije nikada nije tražio patentnu zaštitu, nego je dopustio drugima da ih koriste.

Prvi modeli pušaka T16 označili su veliki povratak laštikača na svjetsku pozornicu, a za modelom T20, prvom laštikačom s lašticima od 20 mm, bio je zaluđen cijeli podvodnjački svijet. I sada se sjećam uzbuđenja u autobusu za Trst, gdje sam išao kupiti svoju prvu pušku OMER T20, daleke 1987. godine. Po preporuci iskusnijih lovaca, trebao sam se odlučiti za model 96. I stvarno, ulazeći u dućan, vidim cijeli red 96-ica, ali na kraju je stajala 106-ica, moja i Božja!

image
Valerio Grassi i Mislav Čalo
Božidar Vukičević/Cropix

Zajedničke godine

Sljedeće godine, kao golobradi lovac, upoznao sam Valerija, gle čuda, u Malom Lošinju, gdje je on već tada imao status legende, i od tada je krenula zajednička avantura. U početku je to bilo sponzoriranje, zatim testiranje opreme prije puštanja na tržište, a naposljetku i zajednički projekti u dizajniranju.

Tijekom našega ne poslovnog, već životnog puta bilo je nevjerojatno komičnih situacija, jer uz svu ozbiljnost Valerio nije htio zatomiti svoj zafrkantski duh. Tako mi je jednom zgodom, tijekom našeg razgovora o potrebi izrade novih glava za puške, kazao:

– Sve je to, moj sinko, lijepo što ti govoriš i ti si potpuno u pravu, ali ako odmah izbacimo novi model glave, ovih dvije tisuće starih na lageru možemo dati u Caritas?!

Svi naši razgovori obično su završavali ispitivanjem kvalitete talijanskih rakija jer, po njegovim riječima, kada se dnom bićerina udari u stol, površina rakije mora biti puna mjehurića. A tko sam ja da sumnjam u riječi stručnjaka, samo treba izdržati dugotrajno testiranje rakija kojih ima koliko ti srce želi!

Fešta o' života

S obzirom na njegovu izrazitu sklonost Hrvatskoj, Di-Nautika od 2005. do 2008. organizira nekoliko Seatec vikenda, gdje su se predstavljali noviteti i promovirali novi sponzorirani lovci uz izradu fotografija za iduće sezone. No, ono najvrjednije u svemu tome bila je razmjena promišljanja lovaca, što bi Valerio upijao kao spužva, bez obzira od koga dolazilo.

Tijekom nekoliko posljednjih godina, ljetne mjesece provodio bi krstareći grčkim otocima, gdje je nekada davno i nastala čuvena fotografija lovca u pokretu koja je postala, a i danas je, zaštitni znak podvodnih ribolovaca diljem svijeta.

Cijeli životni vijek Valerija Grassija bio je fešta o' života, pa neka tako i ostane u srcima svih onih koji ga i dalje vole, i koje je zadužio svojom ljubavlju prema podvodnom ribolovu!!

Addio, Papa

26. travanj 2024 10:15