StoryEditorOCM

PAMETNE SONDEU ribolov s mobitelom: s čarobnim kuglama Deeper ili Fish Hunter jednostavno je s obale ili iz brodice pregledati podmorje i lakše doći do ulova

Piše Gordan Jelavić
29. kolovoza 2014. - 12:33

Prijenosni fishfinderi nisu novost na tržištu, već godinama se prodaju modeli namijenjeni korištenju na bajbotima i manjim plovilima. Nekima je sonda pričvršćena na štapu, a nekima je napravljena u obliku plovka koji se vuče poput varalice i radiovalovima šalje podatke do ekrana. Bilo je samo pitanje vremena kad će netko napraviti sličan uređaj s bluetooth vezom za povezivanje s pametnim mobitelima, tabletima ili laptopima.

Besplatni softver

Naravno, to nije po volji velikim proizvođačima jer ribolovci ne moraju kupovati cijeli ekran i dodatnu opremu već samo sondu, no kao i kod mnogih drugih stvari to je bio neizbježan rezultat razvoja brodske elektronike. Deeper Fishfinder napravljen u Litvi prva je sonda na svijetu poveziva s bilo kojim bluetooth kompatibilnim uređajem.

Preduvjet je posjedovanje mobitela ili tableta s operativnim sustavom iOS 5.0 ili Android 2.3, a aplikacija za prikaz slike je besplatna. Na ekranu se vide najvažniji parametri - struktura dna, riba, dubina, temperatura mora, te niz zanimljivih dodataka koje omogućava uređaj s kojim je spojen poput kalendara, prognoze, mapiranja, snimanja prikaza i spajanja s društvenim mrežama za dijeljenje lokacija i snimki ulova. Uskoro će biti ponuđeni i zahtjevniji programi s dodatnim funkcijama koje će trebati platiti nekoliko američkih dolara.

image
Mobitel je jednostavno pričvrstiti na ruku i pratiti stanje pod morem
Deeper Fishfinder

Plastična kugla promjera 6,5 centimetara teška 100 grama otporna je na udarce i hladnoću, te dubinu do jednog metra. Kugla se s posebnim nosačem može pričvrstiti na krmu broda, ali najzanimljiviji je način korištenja odbacivanjem kugle ribolovnim štapom kod pretraživanja područja s obale ili iz brodice. Zbog bluetooth načina povezivanja maksimalna udaljenost kugle od primatelja signala je tridesetak metara.

Mobitelska baterija

U kugli je mobitelska litij-polimerska baterija napona 3.7 volti punjiva preko micro USB kabela i napona 110-240 volti. Punjenje traje dva sata što je dovoljno za propisanih šest sati korištenja. Deeper nema prekidač već se automatski uključuje u dodiru s vodom što znači da će se na kopnu isključiti i čuvati akumuliranu energiju.

image
Deeper ima mobitelsku bateriju
Deeper

Na kugli je grafički indikator stanja baterije (25, 50, 75 i 100 posto), no točan podatak se prikazuje na ekranu mobitela pa je lako znati kad je vrijeme za punjenje.

Kugla ima tri otvora s navojima za jednostavno postavljanje mesinganih vijaka s uškom. Uređaj odašilje signal do dubine od 40 metara na dvije frekvencije, 290 kHz (15 stupnjeva) za dno i 90 kHz (55 stupnjeva) za ribe. Cijena Deepera na stranici proizvođača je 235 američkih dolara (1300 kuna).

Sličnih performansi je i kugla Fish Hunter, iste cijene, ali nešto drukčijeg dizajna. Idealno bi bilo usporediti ih u paralelnom testu, što će biti moguće čim stignu na naše tržište. Prema dojmovima stranih ribolovaca na internetu, dobre strane obaju proizvoda jesu funkcionalnost i praktičnost, a loše su ograničena dubina sondiranja, te činjenica da se za taj novac već mogu kupiti ozbiljniji proizvodi poznatih proizvođača.

Zasad zastupnika za Hrvatsku nema, ali ne sumnjamo kako će netko od domaćih trgovaca ribolovnom i nautičkom opremom vrlo brzo reagirati.

23. travanj 2024 09:24