15337072
pozitivni pomaci

Nakon više desetljeća pretjerane eksploatacije, pojavile su se naznake oporavka: ublažen prekomjerni izlov ribe na Mediteranu i u Crnom moru

Foto Ilustracija/AFP
15. prosinca 2020. - 15:05

Tri četvrtine ribljeg fonda na Mediteranu i u Crnom moru izloženo je prekomjernom izlovu, utvrdila je u utorak agencija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu FAO, ukazavši ipak na naznake oporavka brojnosti oslića i iverka.

Prekomjerni izlov desetljećima stvara velik pritisak na morski ekosustav i resurse, a ohrabruje činjenica da je od 2014. do 2018. smanjen za 10 posto, na 75 posto ribljeg fonda, pokazuje izvješće UN-ove Generalne komisije za ribarstvo na Mediteranu (GFCM).

To je prvi nagovještaj pozitivnog trenda nakon više desetljeća prekomjerne eksploatacije morskih resursa, ističe GFCM u izvješću koje objavljuje svake dvije godine.

Među pozitivnim nalazima izdvajaju i udvostručen broj riba s relativno visokom biomasom u odnosu na izvješće iz 2018. godine.
Važni primjeri poboljšanja među prioritetnim vrstama uključuju europskog oslića čija populacija pokazuje znakove oporavka u Sredozemlju, dok se u Crnom moru opravila populacija iverka.

Održivo gospodarenje stvara uvjete za očuvanje ribljeg fonda ali i radnih mjesta, izvora zdrave hrane i kulturnog nasljeđa za buduće generacije, rekao je predsjednik tuniškog Udruženja za razvoj zanatnog ribarstva Islem Ben Ayed.

Ukupna godišnja ekonomska vrijednost ribarstva u regiji procjenjuje se na 9,4 milijarde dolara.

Ribarstvo na Mediteranu i u crnomorskoj regiji izravno zapošljava 225 tisuća radnika, a procjenjuje se da neizravno osigurava egzistenciju ukupno 785 tisuća ljudi, navodi se u izvješću.

U obalnim regijama zemalja poput Tunisa, Hrvatske i Maroka, ribarstvom se bavi gotovo svaki stoti stanovnik.

Iako malo ribarstvo čini većinu u sektoru, s 83 posto udjela u floti i 57 posto udjela u broju zaposlenih, njegov udio u ukupnom ulovu u regiji iznosi samo 15 posto. Udio u prihodima manji je od 30 posto, uz nesigurne uvjete zapošljavanja i osjetljivost na nepredviđene krize poput covida-19.

Izvješće pokazuje i da sektor ubrzano stari. Gotovo polovina radnika ima više od 40 godina, dok samo 17 posto ima manje od 25.

20. siječanj 2021 14:56