<em>Peškafondo</em> se koristi samo na čistom dnu
KRAKATI GUŠTI

Učimo vas kako usavršiti najučinkovitiju tehniku lignjolova na Jadranu: ‘klizeći‘ tataki ima niz prednosti

Piše Šime Duvančić
9. prosinca 2020. - 14:17

Lov tataki tehnikom, skosavanjem s priborom na kojem su do tri lignjarića montirana na paternoster završnjak, najčešći je i, osim u najhladnijem dijelu godine, najučinkovitiji način lignjolova na Jadranu. Najčešće se prakticira iz usidrenog plovila, ali može drifting načinom – iz plovila prepuštenog struji mora ili vjetru.

Taj kod nas prilično rijetko prakticirani način lignjolova ima niz prednosti nad statičnim. Njime se lakše pretražuje teren, izbjegava učestalo i nimalo lako podizanje sidra tijekom pretrage... Međutim, drifting nije uvijek učinkovitiji od lignjolova iz mirujućeg plovila.

Sporo je dobro

Tek neznatno je učinkovitiji, ali dosta loš u jakom kurentu, jer lignje izbjegavaju boraviti u njemu. Dosta je neučinkovit i po jakom vjetru zbog prevelike brzine plutanja, zbog čega pribor ne stoji okomito, pa gubi na osjetljivosti i ne radi ispravno. Posebno se loše plutanjem lovi kad su jaki vjetar i kurenat suprotnih smjerova, što znatno povećava brzinu plovila u odnosu na varalice, ali i zanošenje te podizanje pribora.

image
Kao olujno sidro može poslužiti i kanta

Najbolji rezultati postižu se pri driftingu brzinom između 0,3 i 0,4 čvora, a dobri do brzine od 0,8 čvorova. Skosavanjem se može loviti i gotovo dvostruko bržim plutanjem, ali s puno manje uspjeha i puno više padanja ulovljenih lignji.

Driftingom, osobito s više pribora istovremeno, nije poželjno loviti na terenu gdje je puno mreža i parangala, jer će se u tom slučaju plutati preko njih s velikom mogućnošću zapinjanja i gubljenja pribora i vremena. Zbog istog razloga, taj način lova nije najbolje rješenje ni za lignjolov na terenu s naglim i velikim dubinskim razlikama.

Bez dvojbe, dan bez vjetra i more bez kurenta najbolji su uvjeti za lov liganja plutanjem, no tada je plovilo neophodno pokretati povremenim veslanjem. Idealni su, pak, kad su vjetar ili (pogotovo) kurenat tek jedva osjetni, da varalicama daju živost. Po tako povoljnim uvjetima bez velikih problema može se i s više pribora istovremeno loviti i nad nečistim i terenima s naglim promjenama.

Pomaže i kanta

Lignjolov plutanjem je moguć i po jakom vjetru, ako nema jakog kurenta ili ako oni nemaju isti smjer. No, da bi se lovilo po jačem vjetru treba imati olujno, zavlačno sidro, koje smanjuje brzinu plutanja gotovo na polovicu. Veličina tog pomagala ovisi o veličini i težini plovila iz kojeg se lovi, a za barke koje se kod nas najviše koriste dovoljno je ono čiji je promjer šireg otvora stošca 30 do 60 cm. U istu svrhu može poslužiti i kanta od 8 do 15 litara.

Za uspjeh u lignjolovu plutanjem vrlo je važno znati smjer zanošenja kako bi to iskoristili za dosezanje i prelazak preko dobre pošte, kao što su kosina i vrh grebena. No za to je potrebno dobro poznavanje izgleda dna na kojem se lovi, a posao će znatno olakšati fishfinder, koji je u ovom načinu lova liganja praktički neophodan.

To pomagalo će uočiti prepreke prije nego što će za njih zapeti pribor, zbog njegova zanošenja tijekom plutanja. Lignjolovac će tako imati vremena podignuti pribor i izbjeći zapinjanje.

Štoviše, onaj tko se zna dobro služiti elektroničkom opremom osim prepreka može otkriti i lignje, odnosno ribice kojima se one hrane. Zato je neprestano promatranje ekrana fishfindera i istodobno skosavanje najbolji način otkrivanja i lova liganja plutanjem. Početniku je potrebno nekoliko dana pažljivog promatranja i proučavanja prikaza na ekranu da bi naučio koji prikaz pokazuje lignje, a koji ribe, mreže...

Prilikom lova liganja plutanjem najbolje je koristiti štap i rolu, jer se njihovim korištenjem može brže podići pribor kada se naiđe na prepreke, odnosno bolje se prilagoditi dubini dna. Sva ostala oprema može biti ista kao za lov iz usidrenog plovila. Osnovnu strunu je najbolje izraditi od PE višenitke maloga promjera, primjerice 0,20 mm.

Razlog upotrebe tanke strune je što ona pruža manji otpor kurentu, pa je on i manje zanosi. Debela koja se koristi za lov preko prsta pruža puno veći otpor, a zato što je istodobno i kurenat više zanosi i podiže od dna potrebno je imati teži uteg.

Lakše je bolje

image
Plutajući lignjarići su najučinkovitiji

Kao i kod strune, najbolja rola za ovu tehniku je ona za spininng ili light jigging ribolov. Što se tiče težine utega, bilo olovnice ili peškafonda, treba koristiti što lakše jer je pribor tada osjetljiviji – ako može, gram po metru dubine. S PE strunom i malim utegom može se osjetiti sve, od laganog dodira utega i dna, do dodira kraka lignje koja se igra varalicom.

Kada se brzina kurenta poveća, a s njom i zanošenje, treba povećati i težinu utega, jer nema drugog rješenja. Uvijek treba koristiti uteg težak toliko da može dosegnuti dno.

Završnjak je optimalno kompletirati s dvije varalice poviše utega na kraju. Ako se lovi na čistom, ravnom dnu, uteg može biti peškafondo, a ne olovnica. Treba imati na umu da peškafondo daje veći otpor kurentu nego uteg, pa mu za lov na istoj dubini zbog toga treba biti malo veća težina.

Završnjak je najbolje izraditi od fluorougljične strune promjera 0,33 do 0,35 mm dužine 70 do 100 cm. Na njega, između perlica – stopera treba nanizati dva ili tri, ako je na kraju olovnica, plutajuća lignjarića. Na donju vrtilicu s kopčom dodaje se pedalj dugi privez za uteg. Privez mora biti tanji (0,30 mm) od predveza kako bi u slučaju zapinjanja pukao i tako spasio ostatak pribora.

VRIJEME I USPJEH


Uspjeh u lignjolovu​, ne samo plutanjem, osim o jačini ovisi i o vrsti vjetra koji puše. Odavno je poznato da je lov najuspješniji po bonaci, jer lignje vole mirno, mekano vrijeme, ali i da su različito raspoložene za ishranu kad pušu različiti vjetrovi.

Najmanje su za jelo raspoložene po maestralu, kada većina riba ima dobar apetit. Podjednako slabo, a na pojedinim dijelovima Jadrana i lošije, lignje jedu po levantu.

Najbolje raspoložene za ishranu su, pak, po buri, no ne jakoj. Dobri ulovi se postižu i pred početak jakoga juga, dok se po slabom jugu slabije love.
Oblačno je vrijeme općenito za lignjolov bolje od sunčanog, a nebo pokriveno oblacima omogućuje i cjelodnevni lov liganja.

23. siječanj 2021 13:48