StoryEditorOCM

kritično ugroženaUskoro nova pravila o izlovu jegulje: pogledajte gdje se u Neretvi mogu ‘bacati‘ trate i parangali

Piše Stanislav Soldo/SD
3. kolovoza 2023. - 09:28
Gastronomija Neretve nezamisliva je bez jegulje koja je osnova za neretvanski brudet, ali u dolini Neretve je ima sve manjeDenis Jerković/Cropix

Europska jegulja (Anguilla anguilla) je kritično ugrožena riblja vrsta. Mnogo je razloga za opadanje brojnosti jegulje, od kojih su najvažniji gubitak staništa, prepreke za migracije, promjene uvjeta u oceanima, predatorstvo, zagađenje, bolesti i paraziti i preveliki izlovi.

image

Gastronomija Neretve nezamisliva je bez jegulje koja je osnova za neretvanski brudet, ali u dolini Neretve je ima sve manje

HANZA MEDIA
Gubitak staništa je svakako najznačajniji na primjeru melioracije močvara ispod Opuzena koje su bile i najznačajnije lovište u donjoj Neretvi. Od prepreka migracijama u delti Neretve su najznačajnije brana na ušću Male Neretve i brana na Svitavskoj akumulaciji (BiH), koje otežavaju migracije staklaste jegulje u uzvodna močvarna područja (područje Kuta i opuzenskih preostalih močvara i Svitavsku akumulaciju koja sama ima 1000 hektara površine). Dodatno je neretvanska populacija izložena i snažnom zagađenju pesticidima i herbicidima u cijelom području.

      U svrhu racionalnog gospodarenja i zaštite jegulje (Anguilla anguilla), uzimajući pritom u obzir preporuke opće komisije za ribarstvo Sredozemlja ovišegodišnjem planu upravljanja za jegulju u Sredozemnome moru propisuje se: ribolov jegulje, prijava ulova jegulje, iskrcaj jegulje, uvjeti i kriteriji za izdavanje Odobrenja za obavljanje gospodarskog ribolova na moru stajaćim kogolom – tratom za lov jegulje te uvjeti i kriteriji za izdavanje Odobrenja za ribolov jegulje stajaćim parangalom.

Prema novom Pravilniku, ribolov jegulje (Anguilla anguilla) dozvoljeno je obavljati u sklopu gospodarskog ribolova na moru upotrebom stajaćeg kogola-trate i stajaćeg parangala, uz upotrebu plovila na koja je izdano važeće odobrenje u razdoblju od 1. studenog do kraja veljače. Ribolov je dozvoljeno je obavljati u područjima s posebnim režimom upravljanja.

image

Jegulja se može loviti tratama i parangalima od studenog do  veljače

Denis Jerković/Cropix

Ribolov kogolom–tratom dozvoljen je na sljedećim lovištima:

1.      Mala Neretva – Jarčerog

2.      Mala Neretva – Pržinovac

3.      Crna rijeka I, II, III i IV

4.      Rijeka kod Trna

5.      Desanka, rijeka od granice općine Kula Norinska do Crne rijeke

Osim toga, ribolov kogolom-tratom dozvoljen je i na lovištima u posebnom staništu-akvatoriju ušća rijeke Neretve, čije su granice i lovišta određeni propisom kojim se propisuje obavljanje ribolova u zaštićenim područjima, posebnim staništima i područjima s posebnom regulacijom ribolova:

1.       Gradina rijeka, od Neretve prema Vrnjačkoj glavici s jarugom Medakuša niz ušće do novog kanala

2.       Crna rijeka, od mosta Rastoka do Grla u Vlaškoj

3.       Široka, od vrha Malog Gumanca pa do mora.

Zabranjen je ribolov jegulje u sklopu malog obalnog ribolova, sportskog i rekreacijskog ribolova.

Po jednom lovištu dozvoljeno je postavljanje jednog kogola-trate, koji smije imati najviše tri vreće i koji se smije postaviti najranije 1. studenoga, a mora se ukloniti najkasnije do kraja veljače.

image
HANZA MEDIA

Ovlaštenici povlastice odnosno odgovorne osobe za ribolov na svim plovilima obvezni su voditi evidenciju o ulovu, ribolovnom naporu i iskrcaju te pravodobno unositi sve potrebne podatke u skladu s propisom o bilježenju podataka o ulovu u gospodarskom ribolovu. Evidencija o ulovu, ribolovnom naporu i iskrcaju vodi se putem aplikacije m-Izvješće.

01. svibanj 2024 12:05