Trlje blatarice
plaćeno mirovanje

Usred sezone trlja, korona je ribara iz Tribunja privezala za kraj: Ribu možete uloviti, ali nemate gdje s njom! Jedino je možete u more baciti

Piše OM
Foto Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
10. prosinca 2020. - 09:46

Hrvatski ribari još jednom - ne love. Zbog pandemije je na snazi nova privremena obustava ribolova. No lovostaj nije obvezujući, a ribari koji ne isplovljavaju, dobivaju naknadu.

Osigurano je 80 milijuna kuna. I dok je lovostaj na plavu ribu uobičajen za ovo doba godine, uz kraj je privezan i velik dio brodova koji love koćama. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede mjere je dosad koristilo više od polovice ribolovne flote.

Pune ruke alata, ali ne ribarskog! Ivica servisira svog plovećeg hranitelja. Prisilno! Usred sezone lova na trlje, pandemija ga je privezala za kraj.

- Ribu možete uloviti, ali nemate gdje s njom! Jedino je možete u more baciti, govori za HRT Ivica Cvitan, ribar iz Tribunja.

Računicu, kaže, više ne nalazi gotovo 90 posto tribunjske ribarske flote.

- Imamo problem što se hrvatska ribolovna flota tradicijski bazirala na izvozu na talijansko tržište, koje u ovom momentu također ne funkcionira normalno. I u takvoj situaciji, jedino što je kolegama preostalo je da zaustave ribolov i privežu brodove, naglašava Petar Baranović, predsjednik Odbora za ribarstvo HPK.

Neobvezujuće je to, ali i - plaćeno mirovanje. Iz EU blagajne - preko hrvatske Vlade. Uz naknadu štete poslodavcu i plaće članovima posade. Ribari mjere hvale - uz jednu opasku.

Svako zlo za nešto dobro. Jedan od ciljeva novoga pandemijskog lovostaja, ističe resorno ministarstvo - jest i - zaštita resursa.

Ribarska će flota mirovati, uz naknade, do kraja godine, piše HRT.

24. siječanj 2021 23:08