StoryEditorOCM

crofish 2023.More imamo, a ribu malo jedemo!? U Poreču održan tradicionalni međunarodni sajam ribarstva

Piše M. I.
27. studenog 2023. - 11:17

​Prilično živo je bilo na 15. Crofishu, najvećem međunarodnom sajmu ribarstva, ribarske opreme, akvakulture i sportova na vodi, koji se održao koncem studenoga u Poreču u organizaciji Obrtničke komore Istarske županije.

Više od 80 izlagača iz Hrvatske, Italije, Slovenije i Španjolske predstavilo je svoje proizvode iz ribarstva i akvakulture, ribarske opreme i alata, zaštitne odjeće, plovila, brodske i nautičke opreme, sredstava za zaštitu i održavanje plovila, te opreme za sportski ribolov i sportove na vodi. Prezentirala se i kompletna oprema potrebna za uzgoj školjkaša i ribe, a stigli su i proizvođači konopa, vrša, prerađivači ribe i ostalih morskih plodova.

Plavi rak i vatrenjača

U dvorani Žatika održana su brojna stručna predavanja na temu aktualnog stanja morskog ribarstva, inspekcijskog nadzora u ribarstvu, o stanju ribljih stokova u Jadranu, o utjecaju klimatskih promjena na naselja pelagijskih riba na području sjevernoga Jadrana, zatim o vatrenjači, ribi predatoru koja uništava sve pred sobom, o plavom raku, tunama, a bilo je riječi i o korištenju potpora...

Spomenuta je i tema o potrošnji ribe u Hrvatskoj, koja još uvijek nije onakva kakva bi trebala biti, osobito za primorsku zemlju s toliko velikom morskom obalom i akvatorijem.

– Namjera nam je kroz popularizaciju konzumiranja ribe u turizmu, školama, vrtićima, te kroz suradnju zelene i plave Hrvatske, promijeniti trendove u korist porasta potrošnje ribe – poručio je Robert Momić, predsjednik Obrtničke komore Istarske županije koji u konceptu sajma Crofish vidi sjajnu priliku za okupljanje svih relevantnih dionika vezanih uz ribarstvo.

image

Organizator Robert Momić je proveo visoke goste

Mirko Ferlin/Cropix

Na ovaj sajam prijavio se jako velik broj odgojno-obrazovnih i istraživačkih institucija (pomorsko-ribolovne škole, pomorski fakultet), pa su se zainteresirani, posebice mladi, mogli informirati o programima školovanja u ovome sektoru.

Posjetitelji su mogli pratiti regatu optimista, ribolov iz barke, besplatno isprobati moderna i tradicionalna jela od morske ribe i ostalih plodova, a veliku pažnju privukao je atraktivan program na porečkoj rivi, na području bivšeg Carinskoga gata, gdje su bila privezana različita plovila. Radi se o plovilima Hrvatska Kostajnica iz flote Ministarstva obrane (Obalna straža), P-212 ​iz flote Ministarstva unutarnjih poslova, te brodu Periska koji koristi Ribarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede.

Ploveći muzej

Također je predstavljen i tradicionalni jedrenjak – loger Nerezinac, ploveći muzej koji čini cjelinu s Muzejom Apoksiomena u Malom Lošinju. Obnovljen je po uzoru na logere iz 19. stoljeća. Na sajam je doplovila i prelijepa Tartana, tradicionalni tip broda koji je udruga Molaj cimu obnovila tradicionalnim materijalima i koji se koristi za promociju sail transporta. U tom brodskom društvu našli su se i turistički motor – sailer Morena, ali i predstavnik ribarske struke – plivarica Paris.

image

I gumenjak je dovoljan za ribolov

Mirko Ferlin/Cropix

Posebna atrakcija bio je ronilačko-edukativni projekt Pogled u plavo koji je pružio priliku svim zainteresiranima da u 10-metarskom grijanom bazenu besplatno zarone i upoznaju čari, vještinu i tehnike ronjenja s punom ronilačkom opremom uz pratnju instruktora ronjenja.

PODVODNI ROBOTI I DRONOVI

Firma Dive-IT prezentirala je na Crofishu ​podvodne robote i mobilne tehnologije za primjenu u znanstvenim istraživanjima, edukaciji, provjeri plovila i pristaništa, akvakulturi, arheologiji i podvodnom snimanju.

Ova tehnologija omogućava ekstrakcije predmeta i sadržaja iz podmorja i dubina rijeka i jezera, uz mogućnost opsežnih potraga u jednom zaronu, te bez potrebe za angažmanom ronioca i dodatnog osoblja. Potrage i ekstrakcije se mogu odvijati na dubinama većim od dosega prosječnog ronioca (50-100 metara dubine), te u bilo koje godišnje doba, tijekom dana ili noću, ukoliko ne postoje ekstremni vremenski uvjeti. Između ostalih, predstavljeni su i dronovi novije generacije za inspekcije brodskog trupa, nadzor ribogojilišta, za potrage...

image

Ronilice su dio vojne opreme

Mirko Ferlin/Cropix
image

Dronovi roniocima preuzimaju puno posla

Mirko Ferlin/Cropix
image
Mirko Ferlin/Cropix
image
Mirko Ferlin/Cropix
image
Mirko Ferlin/Cropix
image
Mirko Ferlin/Cropix
image
Mirko Ferlin/Cropix
04. svibanj 2024 23:25