StoryEditor

za svako doba godineUčinkovita u svim tehnikama lova: ‘zavodljiva starica‘ jedna je od najuspješnijih varalica za krupnije grabljivice, no kako je pravilno koristiti?

Piše Šime Duvančić
18. veljače 2020. - 15:14
Šime Duvančić

Oko dva tisućljeća duga je povijest umjetnih mamaca, a točno 50 godina onih od mekane plastike, danas najčešće rabljene skupine varalica. Raglou, prvi mrdavac, kako takve varalice nazivaju zbog njihove akcije, 1971. ribolovcima je ponudio Francuz Andre’ Ragot u stiliziranom obliku pješčane jeguljice, najboljeg mamca za lov krupnijih grabljivica. Ponajprije lubina, na atlantskim obalama njegove Bretanje. Izradio je od silikona, materijala od kojeg je i danas većina takvih varalica, zbog čega ih mnogi i nazivaju silikoncima.

Svjetska slava

No, Ragot Raglou ne samo što je bila prva, nego je i danas jedna od najrabljenijih varalica od mekane plastike i uopće. Jedna je i od najčešće oponašanih varalica jer svaki iole ozbiljniji prizvođač mekanih varalica u ponudi ima njezinu varijantu.

Njome se love sve grabljivice, osobito dobro lubin, iglica, lokarda, ušata, šarun, skuša, palamida, strijelka, lampuga, manje lice, luci, feluni, trupci, a napadaju je i krupne usnače, pauci i škarpine. Učinkovita je u svako doba godine i u svim slojevima mora, a može se koristiti u svim tehnikama aktivnog udičarenja.

Raglou ima vrlo hidrodinamično tijelo koje samo prednjim dijelom vjerno oponaša uzor. Taj dio ovalnoga presjeka produžava se u okomito spljošteno tijelo koje završava s poprečno postavljenom repnom perajom. Zahvaljujući takvom repu, cijela varalica kreće se lijevo-desno, poput ranjene ribice u bijegu koja je omiljeni plijen svih grabljivica.

Da bi se njome mogle optimalno uspješno loviti sve spomenute ribe, Raglou se proizvodi u velikom rasponu dužina - od 55, 65, 85, 105, 120 i 140 mm. Osim o veličini grabljivice koja se želi loviti, pri odabiru dužine Ragloua treba voditi računa i o mnogim drugim faktorima.

U pravilu, dužina joj mora biti i do 50 posto veća od dužine drugih varalica za lov iste vrste i veličine grabljivice. Pokazalo se da za lov pri površini treba rabiti kraće, a pri dnu duže jeguljice. Također, u jakom kurentu treba loviti dužim modelima jer su oni uočljiviji.

Dužine i udice

Praksa je pokazala da dvije najmanje varalice daju optimalne rezultate pri brzini povlačenja između jedan i tri čvora, dok su ostale najučinkovitije pri brzinama od 2 do 4 čvora. Raglou od prednjeg dijela do ispod leđne peraje ima uzdužnu rupu za smještaj tijela i vezišta udice te dijela priveza.

Toliko tankoj i laganoj varalici najprimjerenije su jednokrake udice, što laganije i duže. Osim parangalki, odnosno oblika Aberdeen te O’Shaughnessy, koje se najčešće koriste, dobre su i udice oblika Crystal te Limerick.

Iskusni ribolovci oblik i veličinu udice biraju prema očekivanoj vrsti i veličini plijena, a ostalima se preporučuje upotreba udica koje se isporučuju s varalicama. Najčešće se varalica dužine 55 mm naoružava udicom broj 4 po standardnoj skali Mustada, a ona od 65 mm veličinom 2.

image
Nudi se u mnoštvu dekora

Udica broj 1/0 je najprimjerenija varalici dužine 85, dok se ona veličine 2/0 može postaviti u varalice dužine 105,110 i 120 mm. U jeguljicu dugu 140 mm najčešće se postavlja udica broj 3/0, dok se u varalicu od 160 mm najčešće postavlja udica broj 4/0.

Iskusni varaličari rado koriste udice za broj veće od navedenih, kao što u lovu pri dnu i u pličinama udicu postavljaju tako da viri iz leđa, a ne s donje strane varalice. Na taj se način izbjegava zapinjanje, a ne gubi na lovnosti jeguljice.

Raglou varalicama može se loviti panulavanjem, odbacivanjem i privlačenjem s plovila ili obale te puštanjem u struju mora.

Dodatno otežanje

Većina varaličara njome lovi pri površini i blizu obale, ali je iznimno učinkovita i daleko od kopna, na pola dna i nad dnom. Za lov dalje od obale i površine treba je dodatno opteretiti. U tu svrhu se može koristiti jigg, odnosno udica zalivena u olovno otežanje.

Otežanje se može postaviti i na privez, najbolje što dalje, do metar od varalice jer joj tada tada manje sputava pokrete. Olovnica se može postaviti i na kraj osnovne strune, a to je mjesto najbolje i za montažu vodene kugle ako se koristi za lov.

Ragot proizvodi i dvije varijante Ragloua s već ugrađenim olovnim otežanjima. Raglou Spid, prva varijanta s klasičnom jigg glavom težine 1,5 i 3 g, te udicom broj 4 i 1 i tijelom dužine 65 i 85 mm namijenjena je lovu u plićaku i kratkim odbacivanjem. Ragbar je, pak, namijenjen lovu dalekim bacanjem i na većim dubinama jer ima glavu od 25 grama, a nudi se s tijelom od samo 125 mm.

image
Tigrasta je najbolja za lov u bistroj vodi po suncu

Postoje brojni načini kompletiranja pribora s Raglou varalicama, a ovom prigodom spomenut ćemo nekoliko savjeta za kod nas vrlo česti lov panulavanjem na srednjim dubinama riba poput šaruna, skuše ili lokarde. Za to je najprikladniji pribor s olovnicom od 50 do 70 g na kraju osnovne strune, iza koje je Raglou na privezu dužine 2,5 m.

Odlično rješenje je i pribor s ronilicom na kraju, te do tri varalice poviše nje na kratkim privezima međusobno udaljenim metar do dva. U tom slučaju najbolje je koristiti varalice raznih dekora, barem dok se ne utvrdi koji je trenutačno najučinkovitiji.

BIRANJE DEKORA


Važan čimbenik učinkovitosti Raglou varalica je i dekor. Kao i kod drugih varalica vrijedi pravilo da optimalna boja ovisi o prozirnosti mora i vanjskom svjetlu.

U bistrom moru i uz jako svjetlo najučinkovitije su tigraste jeguljice s prugama na leđima. Najčešće se koriste varalice s plavim, zelenim, crvenim, žutim i bijelim prugama na transparentnom tijelu.

Odlični rezultati u vrijeme dobre vidljivosti postižu se i jeguljicom bijele boje s crveno obojenom glavom ili plavkastim leđima.

U mutnome moru najbolje love svjetlucave varalice s aluminijskim listićima u tijelu potpuno bijele ili s crvenom glavom, a vrlo su učinkovite u tim uvjetima i fluorescentne varalice. Pri površini su se podjednako uspješnima pokazale jeguljice svih dekora, ali su transparentne sa svjetlucavim listićima najučinkovitije, bez obzira na boju. Bliže dnu učinkovitije od ostalih su bijele i plavkaste.

14. listopad 2021 03:52