StoryEditorOCM

OD ‘A‘ DO ‘Z‘Želite spinati ali ne znate ništa o tome? Na jednom mjestu doznajte sve o Ultra Light Spinningu

Piše Igor Trdić/MAX FISHING
3. ožujka 2024. - 11:10

Ultralight spinning je jako zabavan način rekreacijskog ribolova.

Upotrebom vrlo lagane i osjetljive opreme, cilj je nadmudriti ribu koristeći jigg udice teške samo nekoliko grama, koje smo opremljene malim silikonskim varalicama.

U nastavku ćemo usporediti ovu vrstu ribolova s japanskom tehnikom zvanom Ajing.

Ajing se najčešće prakticira uz rive i vanjske strane lukobrana, koje su obasjane uličnom rasvjetom, tijekom večernjih i noćnih sati.

Japanski ribolovci koriste pojam ‘AJI‘ za ribu Horse Mackerel (eng.), što na našem jeziku znači šarun.

Želim s vama podijeliti svoje skromno iskustvo koje sam stekao posljednjih godina, opisati ću opremu koju koristim te istaknuti prednosti tako lagane i osjetljive opreme.

Nadam se da će vam ovaj tekst barem malo pomoći prilikom odabira opreme i mamaca te odgovoriti na pitanje koje muči mnoge na početku ovog ribolovnog putovanja: kako iskombinirati osjetljivu i tanku opremu s trenucima u kojima pomišljamo da je daleki izbačaj te kontriranje ribi, s takvim priborom nemoguće.

ŠTAP

Štapovi namijenjeni Ultra Light (UL) ribolovu najčešće su dostupni u rasponu duljina od 200 do 230 centimetara.

Osobno preferiram AJI model štapa, koji ima duljinu od 205 centimetara, s mogućnošću bacanja mamaca u rasponu od 0,6 do 10 grama.

Ovaj model karakterizira brza (fast, eng.) akcija, te ima tubularnu špicu.

Postoje dvije varijante vrhova štapova namijenjenih Ultra Light Spinningu. Štapovi s tubularnim i štapovi s punim špicama, obje izvedbe dizajnirane su s ciljem pružanja izuzetne osjetljivosti.

Kombinirajući UL štap s vrlo tankom i neelastičnom strunom, postižemo sposobnost detektiranja najmanjih i najnježnijih dodira varalice.

Ipak, valja istaknuti različitosti između tubularnih (tubular tip, eng.) i punih (solid tip, eng.) špica.

TUBULARNI VRHOVI

Štapovi s tubularnim vrhom (tubular tip, eng.) bolji su u situacijama koje zahtijevaju čvrsti vrh, omogućuju precizniji i duži zabačaj.

Njima se postiže snažnija, odlučnija i brža kontra. No s obzirom na njihovu nešto čvršću strukturu, pružaju veći otpor ribi tijekom uzimanja mamca.

Iako manje fleksibilan u usporedbi sa štapovima sa punim vrhom, u kombinaciji s upredenicom omogućuje bolji prijenos najmanjih mogućih promjena s druge strane strune izravno na ruku ribolovca.

Šarun, prilikom uzimanja mamca uzima vrlo oprezno, osjeti se vrlo lagani, nekad tek nečujni udarac i upravo se tada od ribolovca zahtijeva precizna i promptna kontra.

Upotrebom tubularnih štapova kontru ostvarujemo vrlo malim otklonom štapa.

image

Lagani pribor i tri boje

PUNI VRHOVI

Puni vrh (solid tip, eng.)vrlo je tanak i fleksibilan.

AJI modeli štapova koji imaju punu špicu često su iznimno brze (Extra fast, eng.) akcije. Fleksibilnost vrha omogućuje da riba uzme mamac gotovo bez otpora te su pogodniji za ribolov vrsta koje uzimaju mamac uvlačenjem.

Puna špica omogućuje da u trenutku kad riba napadne mamac i usiše varalicu, ona lakše uleti u usta i tako se ostvari nešto sigurnije kačenje.

ROLA

Ovaj način ribolova, podrazumijeva primjenu rola s nižim omjerom prijenosa.

Omjeri prijenosa od 4.8:1, 4.9:1, i 5.0:1 važni su za postizanje sporijeg privlačenja mamca te općenito sporiju prezentaciju manjih silikonaca. S druge strane, brže role s omjerima prijenosa 6.0:1, 6.1:1 i 6.4:1 bolji su izbor za spinning površincima, twich voblerima, zarama i popperima.

Prilikom odabira role, skuplja rola naravno ima i svojih prednosti, ljepši i finiji način rada, bolje namata, te manje petlja upredenicu. Kvalitetnije role često su opremljene s većim brojem ležajeva, što automatizmom znači i produljenje njihovog životnog vijeka.

Pri odabiru odgovarajuće role, bitno je pažljivo proučiti kapacitete, uz napomenu da veličina 1000 nije konzistentna među svim proizvođačima – na primjer, Daiwa i Spro koriste nešto veće kalupe u odnosu na Shimano.

Ukoliko dvojite između rola sličnih performansi, s time da je jedna od njih nešto lakša, valja imati na umu da čak i minimalna razlika od 10 grama u težini, svakako je bolji izbor za UL ribolov.

Pri kompletiranju opreme, uvijek dajte prednost lakšim komponentama.

U procesu odabira i istraživanja koju mašinicu upariti sa UL štapom, zaključio sam da će mi Shimanova rola veličine 1000 biti premala.

Razlog nije bio kapacitet namotaja same špule, već njena dimenzija, njezina širina i dubina, što u velikoj mjeri može utjecati na duži domet izbačaja varalice. Osobno sam se odlučio za lagani spinning model (S) koji teži svega 175 grama, a posjeduje oznaku (C), s omjerom prijenosa 5.0:1.

Bitno je istaknuti da role koje uz veličine imaju oznaku C predstavljaju Compact body dizajn, što znači da se na tijelu role veličine 2000 nalazi špula veličine 2500.

UPREDENICA I PREDVEZ

Kao osnovna struna koristi se uprednica, vrlo malog promjera.

Prilikom odabire upredenice, prvi izbor je uvijek najmanji mogući presjek koji proizvođač ima u ponudi, važno je da je ispletena od minimalno 8 niti te da je savršenog okruglog presjeka. Osobno koristim upredenicu debljine 0.06 milimetara, nosivosti 5,4 kg/12lb.

Kvalitetna i tanka upredenica garancija su dalekog izbačaja, prirodnijeg i neopterećenijeg tonjenja mamca, te izbjegavanje petljanja i svih onih problema koji se događaju na relaciji ribolovac-mašinica-štap.

Za predvez koristim Seaguar Soft fluorokarbon debljine 0,16 mm, prekidne nosivosti od 3,0 kg.

Fluorokarbon duljine od 1 metar s osnovnom strunom povezujem uni-to-uni čvorom. Možda će se nekome učiniti da je 1 metar predveza previše za UL, ali tu dužinu sam odabrao iz dva razloga.

Prvi razlog je da kompenziram krutost tubularnog vrha, koji pruža nekakav stanoviti, ali ipak mali otpor ribi prilikom uzimanja mamca.

Bez obzira na svoju krutost, to ne utječe na lovnost i uspješnost kačenja ribe.

image

Ako se koriste planski, promjena boja može dati izvrsne rezultate

Šarun nije riba koja u pravilu usisava mamac, pa ukoliko šaruna izgubite pri prvoj kontri, pričekajte par trenutaka, nastavite poskakivati silikoncem, te ga privlačiti ‘puževim korakom‘, dobit ćete zasigurno drugu, treću, pa i četvrtu priliku.

Jednom kad uoči varalicu, ukoliko mu je primamljiva, dok god mu je taj mamac u zoni hranjenja, šarun će ga napadati.

Drugi razlog dužem predvezu je što jigg udicu na predvez vezujem direktno, bez nepotrebnih kopči, koje samo opterećuju varalicu i nepovoljno utječu na njezin rad.

Ukoliko dođe do potrebe za mijenjanjem težine jigg udice, ili trganjem predveza, duži predvez mi omogućuje rezanje na spoju sa jigg glavom i vezivanje nove bez straha od toga da ću brzo potrošiti predvez te za kratko vrijeme stići do spoja s upredenicom.

Jednako uspješno love predvezi dugi 20 cm kao i predvezi dugi 1 metar.

To ne utječe na lovnost i uspjeh u ostvarivanju ulova.

VARALICE I NJIHOVA MONTAŽA NA JIGG UDICE

Kada pričamo o Ultra light mamcima, istaknut ćemo 3 modela/branda s kojima se najčešće susrećemo u ribolovnim dućanima.

Sva tri su mali silikonci namijenjeni UL ribolovu i daju odlične rezultate.

Berkleyev Sandworm Gulp od 50 mm je već dugo prisutan na tržištu.

Napravljen je od 100 posto biorazgradivih prirodnih sastojaka te zbog toga otpuštaju više mirisa od ostalih silikonskih mamaca.

Keitech Easy Shiner 2‘‘ (50 mm) je vrhunska silikonska varalica shad oblika, nadipana jakim mirisom lignje, što često može biti okidač u izazivanju ribe na napad.

Uz gore spomenute varalice, malo više pažnje ćemo posvetiti IFC-ovim Wormagedonima, posljednjih godina vrlo popularnim UL silikoncima duž Jadranske obale.

Wormagedon je oblika sandworma, imitacija pješčane glistice, napravljen od mekog, fleksibilnog plastisola, dužine 56 mm.

Iako vrlo mekan, silikonac je vrlo čvrst i bez problema će odoljeti napadima više desetaka šaruna tijekom jednog noćnog ribolova.

Pakovanja sadrže po 18 komada, što je sasvim dovoljno za više noćnih UL pohoda.

Stara verzija Wormagedon-a imala je na repiću jedan rožić, dok nova verzija ima dva rožića koji oblikom podsjećaju na lastin rep.

Vibracija i titranje tog sitnog repića jedan je od glavnih faktora i okidača kod svih UL varalica. Ovog silikonca odlikuje široka paleta boja i baš zbog toga je jedan od favorita među UL varaličarima.

U nastavku teksta napisati ću par riječi o tehnici, montaži te ću iznijeti svoje zabilješke koje sam primijetio, vezane za boje.

MONTAŽA

Prilikom UL lova na šarune, jigg udice s kraćim vratom puno su bolji izbor jer omogućuju silikonskom mamcu veću fleksibilnost.

Izbjegavam jigg glave koje uz udicu imaju ugrađenu metalnu kukicu koja sprječava skliznuće silikonca sa udice.

Puno su bolji izbor udice koje imaju oko vrha vrata omotanu špagicu, najlon ili su samo malo nazubljene.

Uza što kraće vratove udica, trik koji daje ribu više je korištenje udica koje su malo otvorenije, tj. imaju širi luk, dok sama špica ‘zijeva‘ prema van.

Ukoliko se odlučite za ‘sam svoj majstor‘ rješenje i kliještima tek malo povećate luk udice, pripazite da šiljak ostane neoštećen te da i dalje ostane oštar kao britva.

Prilikom lova na šarune, uočiti ćete kako riba ima vrlo osjetljive rubove usnice kao i cijelu donju usnu.

Priroda ga je podarila mogućnošću da ih jako razjapi i tako bolje zagrabi svoj plijen.

Slabo zakačeni šarun, ili ulovljen tek za rub usnice, svojim batrganjem lako se oslobađa udice ukoliko dođe do pucanja usana.

Otvoreniji tip udice i njen vrlo oštar vrh puno lakše probadaju, gornju usnu koja je tvrđa, te tako pronalaze stabilno mjesto za kačenje.

Silikonca postavljamo na jigg udicu tako da tek 1/3 tijela bude “naješkana“ udicom i taj dio je krut te nije fleksibilan.

Ostale 2/3, potrebno je da lelujaju slobodno te svojom provokativnom kretnjom mame ribu. Varalica se najpravilnije postavlja na način da kad je navezana na predvezu, držeći predvez u ruci te puštajući da varalica visi u slobodnom padu prema tlu, silikonac u odnosu na predvez zatvara kut od 90 °, kako je prikazano priloženom skicom

BIJELI WORMAGEDON

Bijela boja mi se pokazala posebno efikasnom kada su šaruni aktivni pod površinom.

Nakon zabacivanja pričekamo koju sekundu s otvorenim preklopnikom role, tek toliko da varalica malo potone, tada najčešće napadaju silikonca u prvih metar dubine.

Ako se šaruni nalaze tek 8-10 metara od obale, bez obzira na kojoj dubini, u kombinaciji s kasnovečernjom plimom, bijela pokazuje vrlo dobre rezultate.

Ukratko, bijela je univerzalna boja za većinu situacija i mogli bismo reći da je šaruni zaista vole.

Ponekad, dok je riba još uvijek prisutna blizu obale, ali primjećujemo da je počela uzimati varalicu bliže dnu, bijela počinje davati slabije rezultate.

Tada je najbolje promijeniti u neku boju iz plavog ili zelenog spektra.

image

Na bijelo su pohlepni

MAGURO WORMAGEDON

Nakon zime, kada riba počinje pokazivati veću aktivnost i spremnost za lov, ukoliko ste dolaskom na poziciju zamijetili da se gavuni pojavljuju u kraju, nije loše odmah krenuti s ovom bojom.

Tada je Maguro odličan izbor, i tada, recimo, na bijelu ulovim 4-5 riba, dok na Maguro ulovim 8-10 riba.

Ova boja je također dobra za promjene vremena, posebice u slučaju niskog tlaka zraka i punog mjeseca, iako za vrijeme promjene vremena, ne znači nužno da samo Maguro boja radi.

Baš naprotiv, moguće je da radi neka skroz druga boja.

Primijetio sam da ona koja proradi tu večer, šaruni ju uzimaju gotovo kroz cijelo vrijeme ribolova.

Promjenom u neku drugu boju prestajem ostvarivati ulove pa tada vratim na boju koja mi je ostvarivala ulove nakon čega se sretni niz dobivanja riba nastavi.

KF WORMAGEDON

Uz opis ove boje, napisati ću par riječi o samoj tehnici, te kako ponekad ostvariti ulov kad smo pomislili da je riba stala raditi.

Kažemo da je stala, ali vjerojatno nije, samo se premjestila u dublje ili dalje od onoga područja gdje smo netom prije ostvarivali ulove.

Ovu boju najčešće koristim u kombinaciji s Magurom.

Recimo kada Maguro prestane raditi, u 90 posto slučajeva posegnem za KF bojom, posebno ukoliko ustanovim da se šaruni nalaze dalje i u dubini.

Postavljajući KF na jigg udicu, u prvih par zabačaja pročešljam gornji sloj mora, pa ukoliko izostane udarac, promijenim jigg udicu te stavljam 1 gram težu glavu.

To je najčešće promjena s 2 grama u 3 grama, ili nekad u 3,5 grama.

Zabacujem što je dalje moguće, da varalica odleti u mrak.

Zatvaram preklopnik role, za par klikova otpuštam kočnicu te u drugu ruku izvlačim otprilike 1 paš upredenice, ponovo vraćam kočnicu u prijašnje stanje te izvučenu upredenicu lagano propuštam kroz prste druge ruke tako da varalica tone i polako izvlači upredenicu koja mi je u ruci. Ako udarac i dalje izostaje ponovo izvlačim još jedan paš upredenice i ponavljam postupak.

To radim iz razloga da mi varalica što okomitije potone u zoni zabačaja.

Krenem s laganim privlačenjem varalice vrlo sporim okretanjem ručice, podižem i spuštam štap za 45° kako bi se silikonac kretao sinusoidnom putanjom.

Ako do tada nisam ostvario udarac, kada silikonac dođe u zonu osvjetljenja, povlačim brže da varalica dođe što je moguće brže na 6-7 metara od kraja kada stanem, na otprilike 5 sekundi. Pritegnem upredenicu, okretajem ručice kako bih bolje osjetio što se događa na drugom kraju strune.

Sada sam u zoni gdje mogu očekivati udarac ili zadjev za dno, ukoliko riba nije dotakla varalicu, a ja još uvijek nisam dotaknuo dno, tada izvlačim otprilike 1 metar upredenice sa špule i propustim ju kroz prste, ali sad to sve radim malo brže i življe nego prije, jer postoji opasnost od zadiva.

Sada se varalica nalazi skoro pod samom rivom, iznad dna, i često se dogodi da upravo kad ih nema nigdje, šaruni vrebaju u sjeni rive i svojim zalijetanjem napadaju sitnu ribu koja se nalazi negdje u sredini vodenog stupca tik pod samom rivom.

ŠLJOKIČASTI WORMAGEDON

Opće je poznato da šaruni vole sve što se presijava, šljašti, pa tako vole i Diamond boju.

Kad tek krene UL ribolov šaruna, od kraja siječnja pa do polovine veljače, najbolje su mi se pokazale šljokice.

Diamond je jako dobar za vrijeme velikih zimskih oseka, odličan za vrijeme bonace, kad je more kao ulje, te isto tako za vrijeme mjesečevih četvrti, pogotovo kad je zadnja četvrt.

Zimi s njim lovim jednako uspješno u svim slojevima mora, pridajući posebnu pažnju onom dalekom dubljem sloju, na početku noćnog ribolova.

A kako noć odmiče riba će dolaziti sve bliže.

Nadam se da sam ovim tekstom, približio čari Ultra Light Spinninga onima koji se tek planiraju početi baviti ovom vrstom ribolova.

A onima koji su već o tome, možda neki od savjeta iz ovog teksta ipak bude od koristi. Uživajmo u ribolovu, male primjerke vraćajmo natrag moru pa će i more nagraditi nas.

Rogi ribaru.

26. travanj 2024 20:41