StoryEditorOCM

Fešta forske pulene13. Susret tradicijskih brodova Dalmacije: predavanja o kalafatima i gropima, revijalna regata, bal jedara ‘Dobar vitar‘...

Piše Sandra Barčot
26. rujna 2023. - 15:56

Očuvanje bogate baštine, poglavito maritimne, nastavlja se i u gradu Hvaru i to manifestacijom "Fešta forske pulene", odnosno 13. Susretom tradicijskih brodova Dalmacije.

Trodnevni program, od 5. do 8. listopada, u organizaciji udruge Hvar metropola mora na čelu sa Tonkom Buzolićem Lojkom, nudi zanimljive prezentacije o povijesti naših pomoraca, predavanja, gradnji drvenih brodova, edukacija o gropima, te brojne radionice, ali i revijalnih regate drvenih barki na latinsko idro, kao i svima zanimljiv bal jedara "Dobar vitar" koji će se i petak i subotu navečer upriličiti u forskom portu.

Sve je ovo organizirano u cilju očuvanju drvenih ljepotana, koji imaju previše godina i godova u svojim rebrima, no koje mnogi entuzijasti zaljubljeni u pomorsku baštinu naših predaka obnavljaju, restauriraju i čuvaju za mlađe naraštaje.

image

Tonko Buzolić - Lojko, predsjednik udruge ‘Hvar metropola mora‘

Mirko Crncevic/

Ali i prisjećanje na slavni datum iz povijesti - 7. listopada 1571. godine kada je održana slavna bitka kod Lepanta u kojoj je sudjelovala i hvarska galija Sv. Jerolim. A sa koje je sačuvana pulena Zvir, odnosno pramčani ukras broda i ona je jedina poznata pulena iz toga vremena.

Raspored svih događanja ovogodišnje Fešte forske pulene dostupan je na web-stranici udruge Hvar metropola mora.

image

Fešta forske pulene 13. izdanje ove godine

27. travanj 2024 16:36