StoryEditorOCM

ROUGUE WAVESAmerikanci razvili sustav za rano upozorenje na opasne valove, temelji se na neuralnim mrežama

Piše OM
23. srpnja 2024. - 13:02

Nepredvidivi divlji valovi predstavljaju značajnu prijetnju brodovima i morskim platformama, ugrožavajući živote onih na moru. Istraživači sa Sveučilišta u Marylandu (SAD) razvili su sustav koji se temelji na neuralnim mrežama i koji je dizajniran za pružanje ranih upozorenja za te opasne valove, prenosi Dnevno.hr.

Divlji valovi (eng. rogue waves) definirani su kao valovi najmanje dvostruko viši od najviših okolnih valova. Ti su valovi, prema povijesnim anegdotskim izvještajima mornara, potvrđeni modernom tehnologijom.

Značajni primjeri uključuju val visok 25,6 m koji je pogodio plinsku platformu Draupner 1995., val visok 17,6 m zabilježen u blizini otoka Vancouver 2020. i fatalni incident s kruzerskim brodom Viking Polaris 2022. godine.

Unatoč studiji iz 2019. koja ukazuje na smanjenje učestalosti divljih valova, također je zamijećeno povećanje njihove ozbiljnosti. Sustavi predviđanja mogli bi značajno povećati sigurnost pomorskih radnika omogućujući im poduzimanje preventivnih mjera.

Američki znanstvenici uvježbali su neuronsku mrežu na 14 milijuna uzoraka mjerenja nadmorske visine u trajanju od 30 sekundi sa 172 plutače duž obala SAD-a i pacifičkih otoka. Taj sustav umjetne inteligencije ima za cilj identificirati oceanske uvjete koji će vjerojatno proizvesti divlje valove.

Tijekom testiranja sustav je pokazao stopu točnosti od 75 posto u predviđanju divljih valova jednu minutu unaprijed i stopu točnosti od 73 posto pet minuta unaprijed. Iako obećavajući, istraživači priznaju da trenutnu točnost sustava treba poboljšati za operativnu upotrebu.

“Činjenica da su otprilike tri od četiri divlja vala predviđena također implicira da jedan od četiri nije predviđen te da se izdaje značajan broj lažnih uzbuna”, ističu autori studije.

05. rujan 2024 17:47