StoryEditorOCM

The Ocean RaceAmerikancima 4. etapa utrke oko svijeta: jedrilica ‘11th Hour‘ prva uplovila u luku Newport

Piše Hina
12. svibnja 2023. - 08:27

Američka jedrilica "11th Hour" uplovila je u američku luku Newport, te time pobijedila na četvrtoj etapi jedriličarske utrke oko svijeta The Ocean Race.

Nakon žustrog starta iz brazilskoga Itajaija prije 17 dana, 11th Hour s Charliejem Enrightom za kormilom, ostvario je svoju prvu etapnu pobjedu pobijedivši njemačku posadu Malizia za nešto manje od sat vremena.

Etapa nije bila nimalo laka, na ruti prema sjeveru jedrilice su se suočili s mnogim prijelazima između vremenskih sustava, od pasata južne hemisfere do pasata sjevernog Atlantika, kao i dvije havarije.

Četvrtog dana prelaska, posada švicarske jedrilice PRB-Holcim, koja je bila na vrhu ukupnog poretka, izgubila je jarbol 20-ak nautičkih milja od brazilske obale, pa je bila priiljena odustati od etape. Vraćajući se u Rio, jedrilica je krenula u smjeru Newporta na teretnom brodu početkom tjedna, a trebala bi stići tri dana prije starta 5. etape Ocean Racea, 21. svibnja u smjeru preklo Atlantika do danskog Aarhusa.

image
AFP

U utorak je stradao i Guyot Environnement francuskog kormilara Benjamina Dutreuxa, kome je također pao jarbol u sjevernom Atlantiku, 600 milja od cilja, u teškim uvjetima s vjetrovima jačim od 40 čvorova. Za razliku od Švicaraca, Francuzi gotovo sigurno neće moći popraviti brod prije početka pete etape.

Ova utrka s posadama, koja se nekad zvala Volvo Ocean Race, jedna je od najbržih utrka oko svijeta, a svaka etapa se boduje. Trenutno još uvijek vodi Holcim-PRB s 19 bodova ispred 11th Houra i Team Malizie, koji imaju po 18 bodova. Biotherm ima 13 bodova, a Guyot Environnement samo dva boda.Inače, na svakoj od jedrilica je barem jedan ženski člna posade.

Utrka je ove godine startala u Alicanteu, a završit će u Genovi.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
03. svibanj 2024 03:21