StoryEditorOCM

izviješće wwf-aBarem jedna dobra vijest: grbavi kitovi u Australiji skinuti s popisa ugroženih vrsta!

Piše Hina
29. prosinca 2022. - 13:13

Carski pingvini su među vrstama koje je organizacija za zaštitu okoliša WWF ove godine istaknula kako bi ilustrirala prijetnje s kojima se suočavaju tisuće životinja diljem svijeta.

Tisuće vrsta suočavaju se s padom populacije i sve većim brojem prijetnji, objavila je organizacija u svom godišnjem izvješću.

"Međunarodni crveni popis sada navodi više od 42.100 životinjskih i biljnih vrsta kao ugrožene", rekla je organizacija pozivajući se na Crveni popis ugroženih vrsta Međunarodne unije za očuvanje prirode.

image

Carski pingvin

Shutterstock

Organizacija je među ostalim, istaknula carske pingvine, rekavši da ove godine ništa nije učinjeno da se ta vrsta bolje zaštiti.

"Na trenutnim razinama emisije stakleničkih plinova, između 80 i 100 posto svih poznatih kolonija carskih pingvina prijeti izumiranje do 2100. godine", rekao je WWF.

WWF je istaknuo i pozitivne primjere očuvanja vrsta, poput grbavih kitova u Australiji.

Te su životinje skinute s popisa ugroženih vrsta zbog značajnog povećanja populacije. Unatoč tome, potrebne su dodatne mjere kako bi se kitovi zaštitili od prijetnji poput ribolova, brodskog prometa i onečišćenja, rekla je organizacija.

22. travanj 2024 13:32