StoryEditorOCM

U StonuBijelo zlato stvara sunce, more i vjetar: počeo čuveni Festival soli, donosimo program

Piše DV
31. kolovoza 2023. - 09:15

Sedmi Festival soli počeo je eno-gastronomskom ponudom u stonskim i pelješkim restoranima i vinarijama te Eko Placom na Trgu kralja Tomislava, a trajat će sve do 15. rujna! Festivalski program donosi brojna događanja na više lokacija u Stonu, a od sutra, 31. kolovoza počinje središnji dio otvorenjem izložbe Etnografskog muzeja Split „Priča o soli i solarstvu“ u 20:00 sati u Tvrđavi Kaštio te događanjem „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik od 20:30 u Solani Ston!

Već treću godine za redom, stonski i pelješki restorateri i vinari osmislili su posebne menije koje će nuditi tijekom cijelog festivala - popis je dostupan na mrežnoj stranici: https://festivalsoliston.com/eno-gastro-dani-festivala-soli/. Eko Placa - sajam tradicijskih proizvoda Stona, Pelješca i raznih OPG-ova na stonskom Trgu kralja Tomislava održavat će se sve dane trajanja festivala uz radno vrijeme od 10:00 do 13:00 te 18:00 do 20:00 sati. Za ovu godinu pripremljena je iznimno bogata ponuda te će uz lokalne biti i razni proizvodi iz svih krajeva Lijepe naše! Sva tri dana središnjeg dijela programa održavat će se vođena tura „Priča o solani“ s početkom u 18:00 te program „Vadimo sol“- vađenje cvijeta soli s timom Solane Ston od 19:00 sati. Na oba događanja potrebno se prijaviti na mail festivalsoli@gmail.com ili porukom na društvene mreže.

I u sedmoj godini Festivala soli nastavlja se lijepa suradnja s Domom Marina Držića koja traje od samog početka! Kolege pripremaju likovnu radionicu za djecu „Držićeva stonska priča“ koja će se sutra održati od 17 sati u Parku Komarda. Dom Marina Držića također je i partner uz Narodnu knjižnicu Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine i Solanu Ston u vrijednoj izložbi Etnografskog muzeja Split naslovljenoj „Priča o soli i solarstvu“ koja će biti postavljena u sjeverozapadnoj kuli tvrđave Kaštio - otvorenje je sutra u 20:00 sati. Izložbom će biti predstavljene tri aktivne hrvatske solane: stonska, ninska te ona najveća na otoku Pagu. Kustosica izložbe je Maja Alujević iz Etnografskog muzeja Split koji je dragi gost na ovogodišnjem festivalu!

Posebno veseli i još jedno izdanje programa „Wine, Salt & Jazz Night“ u suradnji s Event Labom Dubrovnik, sutra od 20:30 u Solani Ston! Prvu večer glavnog programa tako ćemo uživati u degustacijama lokalnih peljeških bijelih vina uz jazz duo Ivan & Viktor. Dress code je bijelo - prigodno uz bijela pelješka vina, zar ne? Pelješac je carstvo crvenih vina, s moćnim plavcem malim u glavnoj ulozi. Međutim, vinogorja Dubrovačko-neretvanske županije kriju prave vinske bisere. Bogatstvo bijelih sorti krajnjeg juga zasigurno je najprepoznatljivije po izvrsnom pošipu, mističnom grku te povijesno važnoj dubrovačkoj malvasiji. Kada malo bolje istražimo vinogorja Korčule, Konavala, Pelješca, Komarne, Mljeta i Lastova, naići ćemo i na sjajne primjerke rukatca/maraštine, cetinke, zlatarice, te ostalih manje poznatih sorti koje čine ovu županiju jednom od najbogatijih po pitanju izvornog sortimenta.

Nositelji projekta su Solana Ston i Udruga Amorette, uz potporu lokalne uprave Općine Ston i TZ Općine Ston, Dubrovačko - neretvanske županije, Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Hrvatske gospodarske komore te brojnih sponzora. Cjeloviti program sedmog Festivala soli dostupan je na webu; https://festivalsoliston.com/#raspored. 

image
Denis Jerković/Cropix
02. svibanj 2024 01:15