StoryEditorOCM

projekt STEMfemmeBili smo na sjajnoj radionici: djevojčice u Splitu učile o energiji vjetra i jedrenju

Piše M.I.
20. svibnja 2024. - 10:38

U sklopu projekta STEMfemme sudjelovao je i Jedriličarski klub Zenta.

STEMfemme je inovativna izvannastavna aktivnost koja ima za cilj osnažiti djevojčice i otvoriti im vrata prema fascinantnom svijetu znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike (STEAM). Glavni cilj je jačanje aspiracija i interesiranja mladih umova, posebice djevojčica, prema STEM zanimanjima.

Projekt je namijenjen učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola, s posebnim naglaskom na uključivanje djevojčica, ali je otvoren i za dječake koji žele istraživati svijet STEAM-a.

Ovu izvanrednu inicijativu pokrenuo je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u suradnji s A1 Hrvatska i Gradom Splitom. OŠ Blatine-Škrape je jedna od 14 škola koje sudjeluju u ovom projektu u Splitu za školsku godinu 2023./2024.. Djecu kroz rad prate učitelj informatike Luka Kaleb, učiteljica prirodoslovlja Bruna Cvjetković, učitelj geografije Frane Čerina te učiteljica mentorica Anita Belak Bumbak.

image
JK Zenta

Josip Marasović iz Jedriličarskog kluba Zenta dio je ove izuzetne priče kroz radionice s radio upravljanim jedrilicama, a dodatnu potporu pružio je i Sailboat RC kroz subvencioniranje potrebne opreme i materijala za svu djecu koja sudjeluju u radionicama.

Trenutno se projekt bavi temom "Znanost u sportu", fokusirajući se na energiju vjetra i njegovu primjenu u jedrenju. Aktivnosti uključuju predavanja o jedrenju, radionice izrade modela jedrilica i praktično jedrenje, gdje učenici primjenjuju naučeno.

Veliko finale projketa je 6. lipnja u Hrvatskom domu, na kojem su dobrodošli svi sudionici projekta, kao i javnost, kako bi zajedno proslavili postignuća naših mladih STEAM istraživača.

 

26. lipanj 2024 08:33