StoryEditorOCM

otmica u ‘sao krajini‘Bizaran događaj iz ratne 1994. godine: talijanska jahta zarobljena u Prukljanu

Piše Joško Čelar
3. rujna 2021. - 09:52

Bila je to godina takozvanog sarajevskog primirja, kad uglavnom nije bilo borbenih djelovanja i kad se primirje koliko-toliko poštovalo. Pa su počeli dolaziti i turisti.

Ali u Prukljanu se u ljeto 1994. zbio nemili događaj. Pobunjeni Srbi, koji su držali okupirano mjesto Prukljan na sjevernome dijelu jezera, sačekali su i uzaptili jednu talijansku jahtu i prisilili posadu da krene u njihovo "turističko mjesto" – kao tobožnji gosti!

Brod se zvao "Barbara nuova" s posadom, jednom obitelji od pet članova. Više od 24 sata nitko nije znao što se dogodilo s "Barbarom". A onda su se našim vlastima uspjeli javiti preko radija. Pokrenuti su mehanizmi lokalnih snaga UNPROFOR-a i UNHCR-a, talijanskih i naših vlasti, koji su nakon nekoliko dana "pregovora" uspjeli ishoditi oslobađanje talijanskoga broda.

Toga dana kad su se našli slobodni, uspjeli smo doći do njih prije negoli su krenuli k Šibeniku. Ljubazno su nas primili na brod, gdje smo slušali njihovu priču o nečuvenoj drskosti prema stranim državljanima od strane pobunjenika.

"Rekli su nam naši otmičari da smo samo gosti njihove 'turističke rivijere', da nam se ništa neće dogoditi i da će nas doći intervjuirati beogradska televizija", slušali smo Talijane na palubi broda.

image
Posada talijanske jahte
Joško Čelar

"Obasipali su nas darovima, obiljem jela i nazivali nas prijateljima. A mi smo bili u strahu za naše živote. Nisu nam se dali nikomu javiti. Na kraju smo osposobili našu stanicu i o svemu obavijestili hrvatske vlasti i naše veleposlanstvo u Zagrebu. Evo nas sada tu, čekamo lučkoga pilota za pratnju do Šibenika."

U međuvremenu, njihova pobunjenička "rivijera" istopila se sama od sebe u hrvatskim vodama. Čim se zapucalo u "Oluji" 5. kolovoza 1995. godine, akteri te tvorevine nestali su glavom bez obzira. Ni o Talijanima s "Barbare" više ništa nismo čuli. Ekskluzivnu priču o njima objavili smo u "Slobodnoj Dalmaciji".

18. travanj 2024 17:53