StoryEditorOCM

milijunski otpadBizarni deponij skupe američke vojne opreme iz Drugog svjetskog rata postao ronilačka atrakcija: ‘zaronimo‘ do Million Dolar Pointa na dnu Tihog oceana

Piše Vanja Valtrović
9. listopada 2021. - 11:13

Na Espiritu Santu, otoku u oceanijskoj državi Vanuatu, za vrijeme Drugog svjetskog rata bili su ne samo smješteni štabovi mornaričkih i kopnenih snaga SAD angažiranih u borbama na Pacifiku, nego je to s 40 tisuća vojnika bila najveća američka vojna baza u Tihom oceanu poslije Havaja.

Po završetku rata američka se vlada susrela s pitanjem što učiniti s svim vojnim materijalom na tom otoku: transport u SAD bio bi skup, a prioritet je bio povratak vojnika svojim kućama.

Ponudili su Francuzima i Britancima u čijim je rukama otok bio da otkupe sav taj vojni materijal, ali su oni to odbili. Pretpostavili su da će ga Amerikanci, da se ne izlože velikim troškovima repatrijacije, ionako ostaviti na otoku, pa će ga dobiti besplatno.

image
Shutterstock

Amerikanci su prozreli tu igru, pa su sva svoja vozila, tenkove, bagere, namještaj, uniforme, konzerviranu hranu, alate i rezervne dijelove iz radionica za popravke aviona i brodova bacili u more na tridesetak metara dubine, nedaleko od Espiritu Santu otoka. Danas je Million Dollar Point ronilačka atrakcija otočja Vanuatu.

25. travanj 2024 18:59