StoryEditorOCM

14. kolovozaBračka promocija knjige Jakova Dulčića o egzotičnim stranim vrstama riba u Jadranu

Piše M. I.
8. kolovoza 2023. - 13:34

U Bolu na Braču, u ponedjeljak 14. kolovoza u dvorištu Hrvatske čitaonice održat će se znanstveno popularno predavanje i promocija knjige "Ihtiofauna Jadranskoga mora" i "Atlas of Exotic Fishes in the Mediterranean Sea" dr. sc. Jakova Dulčića, uz projekciju.

Dulčić kao hrvatski znanstvenik niz godina istražuje posljedice invazivnih vrsta po morske ekosustav, a proteklih godina aktivno je sudjelovao u radu Međunarodnog povjerenstva za znanstveno istraživanje Sredozemlja (International Commission for Scientific Exploration of the Mediterranean Sea – CIESM) sa sjedištem u Monaku. CIESM je još 2002. godine pod pokroviteljstvom monegaškog princa Alberta II. tiskao Atlas egzotičnih vrsta riba u Sredozemlju, u kojem je iznesen pregled 90 stranih vrsta riba koje su pristigle iz Atlantika, Crvenog i Crnog mora ili su pak u njega dospjele putem balastnih voda, bijegom iz uzgajališta ili akvarija.

No zbog izrazito velikog priliva novih vrsta riba koje su u Sredozemlje ušle u protekla dva desetljeća pripremljeno je novo izdanje ovog Atlasa u kojem je predstavljeno dvostruko više, odnosno točno 189 egzotičnih, stranih vrsta riba koje su do sada zabilježene u Sredozemlju. Uz Dulčića, Atlas su pripremali i znanstvenici Daniel Golani iz Izraela, Lidia Orsi Rellini i Ernesto Azzurro iz Italije te, Enric Massutti iz Španjolske.

28. travanj 2024 06:42