StoryEditorOCM

FRANCUSKABrodovi su ka‘ i ljudi, pa vole i kajtati: tvrtka ‘Airseas‘ razvila propulzijski sustav Seawing

Piše M.Š.
21. prosinca 2023. - 08:40

Popularnost i efikasnost kite surfinga, čiji poklonici kao jedro za pogon daske, a često i kraći let kad vjetar ojača, koriste zmaja sličnog malom krilu za paragliding, dobila je novu dimenziju.

U francuskoj tvrtki Airseas zapitali su se zašto kajtati samo za zabavu, a ne i u biznis svrhe, pa su razvili sustav Seawing, koji u svojevrsnoga kite surfera pretvara svaki komercijalni brod. Pogonsko krilo je, naravno, puno veće, a time i iskoristivi potisak vjetra, no princip je isti. Brod će dobiti dodatnu propulziju, štedjeti oko 20 posto goriva u plovidbi, a ujedno manje zagađivati okoliš.

Naravno, nije jednako kajtati iz zabave, kad se može puno toga improvizirati, i u poslovne svrhe, gdje sve mora biti kontrolirano i predvidivo. Stoga je tvrtka Airseas paraglide jedro združila s pametnim automatskim upravljačkim sustavom koji brine da propulzija uvijek bude optimalna, a ono pod punim nadzorom. Ukratko, cijeli paket-aranžman.

Kao i uvijek, kupci su u početku bili pomalo sumnjičavi, no kad se sustav u praksi pokazao efikasnim i lakim za korištenje, prodaja je krenula, pa sve više trgovačkih brodova kajta sa šarenim krilom ispred pramca. Još jednom potvrđujući poznati stih Tome Bebića

28. travanj 2024 18:40