StoryEditorOCM

Europsko prvenstvo ILCA 7 i ILCA 6Čak 193 jedriličara prijavljena u najjačoj olimpijskoj klasi: Stipanović želi prvu europsku medalju nakon osam godina

Piše M. I.
11. ožujka 2023. - 15:00

Ove nedjelje u talijanskoj Andori počinje Europsko prvenstvo u klasama ILCA 7 i ILCA 6, na obali Ligurskog mora, gdje se okupio rekordan broj jedriličara i jedriličarki - čak 193 jedriličara, od toga 28 onih koji nisu Europljani, a među kojima je i olimpijski pobjednik Australac Matthew Wearn.

Očekivanja su velika jer će se na regatnom polju naći svjetski "creme de la creme", a uz već spomenutog Wearna bit će tamo i preostala dva medaljaša iz Tokija 2021. godine – Tonči Stipanović i Hermann Tomasgaard.

Ovo je predolimpijska godina, čiji je vrhunac Svjetsko prvenstvo svih olimpijskih klasa u Den Haagu u kolovozu, pa je logično da se svi najbolji okušaju na Europskom prvenstvu, makar ono bilo i u neuobičajeno ranom terminu. Od Hyeresa do Andore prošla su samo četiri mjeseca…

- Došli smo prije sedam dana i mogu reći da su uvjeti na moru dosta teški. Posljednjih dana imali smo veliki val izvana i vjetar iz suprotnog smjera. Nije baš česta pojava, pa će biti zanimljivo ako se tako nastavi – rekao je Stipanović u najavi regate koja će trajati šest dana, s tri kvalifikacijska dana po dva plova i zatim tri finalna dana, također s po dva plova.

Tonči je nakon drugog srebra na Olimpijskim igrama prošlu godinu na dva najveća natjecanja imao ‘top 10‘ plasmane, peti na Svjetskom prvenstvu i osmi na Europskom prvenstvu.

- Očekivanja su uvijek ista, borba za medalju. Naravno da želim biti bolji nego prošle godine. Dodatan motiv mi je da medalju s Europskog prvenstva nemam od 2015. godine, a u međuvremenu sam uzeo dvije na Olimpijskim igrama i dvije na Svjetskim prvenstvima - kazao je ovaj rekorder s četiri titule europskog prvaka, koji ima i broncu iz 2015. godine.

- Sedam dana nije dovoljno da bismo se potpuno upoznali s regatnim poljem, osim što smo shvatili da će biti zanimljivo i izazovno – kaže Jurišić u svojoj najavi. – Posljednjih dana je bio jači vjetar, za regatu bi trebao biti laganiji. Polje je jako brzo s tim kontrastom vala i vjetra.

image

Na fotografiji: Filip Jurišić

Nikola Vilić/HANZA MEDIA

Jurišić je na tri ovogodišnje pripremne regate odnio tri pobjede. Na Otvorenom prvenstvu Malte, Otvorenom prvenstvu Hrvatske i Velikoj nagradi Mornara. Dovoljno da mu naraste samopouzdanje, koje sada mora prenijeti u puno jačoj konkurenciji sa 60-ak jedriličara u svakom plovu u kvalifikacijama, pa onda u finalu kad se odvoje njih 50-ak najboljih.

- Treba reći da nema jedriličara s Novog Zelanda i dva Engleza, doduše, to i nije nešto značajno s obzirom na sva ostala imena.

Naslov europskog prvaka brani treći ugledni član "Jozine bande", Pavlos Kontides. Sjajni Cipranin je lani osvojio i srebro na Svjetskom prvenstvu, te tako na najbolji mogući način zaboravio na "drvenu" medalju s Olimpijskih igara u Tokiju. Jednu olimpijsku medalju ionako ima, iz Londona 2012. godine, što je bila i ostala jedina olimpijska medalja za Cipar.

image

Na fotografiji: Pavlos Kontides

Nikola Vilić/HANZA MEDIA
19. travanj 2024 20:18