StoryEditorOCM

divna stvorenjaČudesna priča o prijateljstvu čovjeka i morskog psa: Emma se ne odvaja od fotografa Jima, uvjerena je da imaju svoju posebnu igru

Piše Jutarnji.hr
11. studenog 2021. - 12:08

Mnogim ljudima morski psi su stvorenja iz noćnih mora, a tome su sasvim sigurno doprinijeli i neki filmovi. Učinili su štetu ovim divnim, plahim stvorenjima, koja prilično pate zbog ljudi, a ne obratno. Upravo pokazati koliko su to fascinantna i bezopasna bića je životna misija fotografa Jima Abernethyja, piše Jutarnji.hr.

On već 40 godina zaranja među morske pse bez ikakve zaštite i nijedan od njih nikada ga nije povrijedio, kaže za BBC. Na jednoj je plaži na Bahamima je stekao prave prijatelje među tim životinjama, a posebno nježan odnos ima s gotovo pet metara dugom ženkom Emmom.

Ona je prava zvijezda, koja se pojavila u 13 dokumentaraca. Ispod njegova broda gotovo je deset mjeseci godišnje i zapravo nikada ne odlazi.

Zašto ga toliko voli? Između ostalog, sigurno zato što ju je više puta spasio od ostataka ribarske opreme u koju je zapela nekim dijelom svojeg tijela, a četiri puta je vadio ribarske udice iz njenih usta.

Zadnji put je to napravio bez ikakve zaštite, samo joj je gurnuo ruku u usta. Udica je zapela, pa ju je istrgnuo i bilo je krvi posvuda. U strahu da ju je ozbiljno povrijedio, svaka dva do tri dana joj je otvarao usta da vidi što se događa.

Rana je lijepo zarastala, pa više nije morao gledati. No, ona je sama počela otvarati usta kada ga vidi, pa je po tome zaključio kako ona misli da je sve to bila neka igra.

19. travanj 2024 04:57