StoryEditorOCM

tradicijaDani betinske gajete: sve spremno za 21. Regatu za dušu i tilo, evo detalja

Piše M. I.
14. kolovoza 2023. - 12:26

Udruga "Betinska gajeta 1740" poziva sve zaljubljenike i pomorske baštine i tradicijskog načina jedrenja da svojim dolaskom uveličaju 21. Regatu za dušu i tilo, koja će se održati 20. kolovoza u Betini.

- Čekamo vas na Dugom mulu.

Budite nam dragi gosti - napisali su na Facebook stranici.

Tradicionalno, start regate je s betinske rive, prva bova ispred kampa u Plitkoj vali, zatim natrag i oko rta Rat, pa oko otočića Sustipanac i prema bovi ispred rta Gradina (na ulazu u Murtersku uvalu), te natrag u Betinu u cilj. Barke su kategorizirane na tradicionalni način u gajete, leute i kaiće. 

Tradicijska regata drvenih brodova pod nazivom „Regata za dušu i tilo“ prvi put je organizirana 2003. Jedna je od značajnijih regata na Jadranu koja okuplja zaljubljenike u drvene brodove i more. Udruga „Betinska gajeta 1740.“ Organizira regatu svake godine sredinom mjeseca kolovoza, uz natjecateljski dio na regati se predstavljaju umijeća tradicijske drvene brodogradnje.

U sklopu Dana betinske gajete koje nudi bogat višednevni program, 15. kolovoza u 20 sati, ispred Muzej betinske drvene brodogradnje održat će se radionica gradnje modela betinske gajete. Radionicu će voditi autori modela Matej Šikić Balara i Mare Šandrić, a namijenjena je starijima od 10 godina.

image

Program Dana betinske gajete

03. svibanj 2024 04:46