StoryEditorOCM

‘104 Dalmatinac‘Dina Levačić danas pliva oko Otoka života, evo kako se možete pridružiti ovoj humanitarnoj akciji

Piše M.I.
1. svibnja 2024. - 09:56

U sklopu sportsko-humanitarnog projekta "104 Dalmatinac" danas 1. svibnja plivat će se oko Otoka života, najavila je inicijatorica projekta Dina Levačić.

Otok života smješten je u zaštićenom Malostonskom zaljevu, gdje ga okružuju uzgajališta školjki. Katastarski pripada općini Stonu.

Otok života ima obzidanu obalu i jedanaest zgrada, ali je nenaseljen. Nakon njega plivat će se oko Otoka ljubavi u Stonu

Riječ je o projektu u kojem svatko od vas može ‘kupiti‘ otplivani otok, od čega novac ide u humanitarne svrhe.

Cilj projekta je otplivati oko 104 otoka, otočića ili hridi u Dalmaciji, ukazati na važnost očuvanja otoka i mora čistima i prikupiti sredstava kroz donacije za financiranje projekata neprofitnih organizacija i udruga, koje djeluju na dalmatinskim otocima ili kojima su krajnji korisnici projekata stanovnici otoka. Kao prvi u nizu otplivan je hrid Ježinac u Splitu.

- Ovaj projekt je plivanje isključivo oko otoka, otočića i hridi. Možda ćemo negdje startati iz nekog mjesta, pa nam se ljudi mogu pridružiti s kopna, a za udaljenije otočiće opet nam se može pridružiti bilo tko, ali mora imati svoju pratnju i ne smije se udaljavati više od 100 metara od kopna. Svi su dobrodošli uz uvjet, sigurnost na prvom mjestu! - kazala je Dina.

image

Otok života

FCB

Projekt "104 Dalmatinca" provodit će se u periodu do 16. studenog ove godine. U periodu od 1. srpnja do 1. rujna vrlo malo će biti plivanja zbog velikog pomorskog prometa i sigurnosnih rizika koji dolaze s tim. S obzirom na to da provođenje projekta uvelike ovisi o vremenskim uvjetima, nema plana ni datuma kada će se koji otok oplivati.

- Obaveznom rezervacijom otoka na mail na mome Facebooku, gdje se dobije uputa o uplati donacije. Nakon uplate, potrebno je potvrdu o uplati poslati na mail: 104dalmatincahr@gmail.com, i otok je – VAŠ. Za pravnu osobu minimalna donacija je 100 €, a za fizičku 50 €, gdje vlasnikom otoka može biti i obitelj - poručila je Dina.

12. srpanj 2024 07:41