StoryEditorOCM

‘104 Dalmatinca’Dina Levačić točno na polovici svog zanimljivog projekta, otplivala je i oko otočića Ravnika

Piše OM
25. srpnja 2024. - 09:46

Malo po malo i Dina Levačić oplivala je polovicu otočića u projektu ‘104 Dalmatinca’. 52. otočić je Ravnik, nenaseljeni otočić, koji pripada skupini od nekoliko otoka i hridi uz jugoistočnu obalu Visa u blizini sela Rukavac.

Od obale udaljen je manje od kilometara, a izdiže se 38m iznad mora. Na njemu se gnijezde galebovi klaukavci i čiope i zaštićen je u obliku značajnog krajobraza.

Na otočiću Ravniku, na zapadu njegove južne obale nalazi se Zelena špilja zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode od 1967. godine. Naziv je dobila prema zelenkastom odsjaju mora koji je posljedica mnoštva zelenih algi. Špilja ima dva ulaza. Ti su ulazi, a i sama unutrašnjost, dovoljno veliki da unutra mogu uploviti manji brodovi, pa otuda i priče kako su se u njoj čak skrivali manji ratni brodovi za vrijeme Drugoga svjetskog rata. Na stropu špilje je mali okrugli otvor kroz koji u unutrašnjost prodiru sunčeve zrake.

Svu lipotu Ravnika i Zelene špilje znao je Toni Vrandečić, koji se odmah po objavi “prodaje” otočića javio za “kupovinu” ovog jedinstvenog otočića, piše Gorgonija.com.

image

Dina ispred otočića Ravnik

Privatni album
07. rujan 2024 21:24