StoryEditorOCM

European Design AwardDizajnerski studio Sonda dobio prestižnu nagradu za projekt ‘Putovanje batanom‘ u Rovinju

Piše Hina
6. lipnja 2023. - 10:57

Studio Sonda iz Vižinade dobitnik je brončane nagrade European Design Award za projekt interaktivne instalacije "Putovanje batanom", smještene u Eko muzeju Batana u Rovinju, koji je upisan u UNESCO-ov Registar najboljih praksi očuvanja nematerijalne kulturne baštine svijeta.

Dizajn Studio Sonda nagradu je dobio u kategoriji "Digital Installations".

Namjera nagrađene interaktivne instalacije "Putovanje batanom", smještene u rovinjskom Eko muzeju Batana "jest odvesti korisnika na putovanje kroz vrijeme i omogućiti mu petominutno ‘upravljanje batanom‘, a što uključuje i edukativnu komponentu - učenje o navigaciji uz pomoć zvijezda, o dijalektu, kulturi pjevanja, vrstama riba te načinu izlova itd".

Zanimljivost postava su tri istovremene i sinkronizirane projekcije (pod/strop/front zid) koje se spajaju u jedinstven doživljaj.

Na bočnim stranama prostora u mraku se nalaze eksponati koji bivaju osvijetljeni kada se pojašnjavaju na videu, a posjetitelji na taj način mogu doživjeti jedinstveno iskustvo Batane, plovila koje je u velikoj mjeri obilježilo istarsku povijest.

"European Design Awards zauzima posebno mjesto u dizajnerskoj zajednici jer slavi kreativnost na europskoj razini. Ove nagrade su priznanje za izvanredna postignuća u različitim kategorijama dizajna", ističu iz Studija Sonde.

Ocjenjivanje provodi međunarodni stručni žiri koji pristigle radove ocjenjuje na temelju originalnosti, kreativnosti, inovativnosti i kvalitete izvedbe.

Za Sondu je ovo već šesta nagrada na European Design Awards, a prije dvije godine je za projekt 100 posto COVID free putovanje osvojila i prestižni Jury Prize.

"Veliki je uspjeh za Sondu, Rovinj i Muzej Batane, to što je tradicionalna i lokalna istarska priča, prikazana putem digitalnih instalacija muzeja Batane dobila ovo priznanje na europskoj razini" poručili su iz Sonde.

25. travanj 2024 01:08