StoryEditorOCM

vinoljubacDubrovački veletrgovci imaju proizvod za svakoga: Domaća vina ljube se s plovidbom

Piše OM NATIVE
21. srpnja 2023. - 11:00

Jedna od najbogatijih vinoteka na hrvatskoj obali nalazi se u Mokošici, nedaleko od najjužnije ACI-jeve marine. Izložbeno prodajni prostor tvrtke Jela plus, na internetu poznate i pod domenom vinoljubac.hr, bio je poprište prezentacije obiteljske vinarije Lombardo iz Toscane – Montepulciano i njihovih vina Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano i Lombardo Rosato. Iako su uzvanici bili zadovoljni degustacijom i pričom vinara Giacinta Lombarda, sina osnivača slavnog imanja s 35 hektara vinograda, domaćin i direktor Jele plus Ilija Primorac prednost uvijek daje hrvatskom proizvodu. Doduše, strani nautičari često traže vina iz drugih podneblja pa im se naravno izlazi u susret i ispunjavaju želje s paletom kao što je ima Lombardo.

image

Hrvatsko vino za zadovoljnu posadu

Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

– Trudimo se biti prepoznati kao profesionalci, ali moram naglasiti da radimo prvenstveno s hrvatskim vinarima, što sam kazao i gostima iz Toscane, koji su danas ovdje i koji su prihvatili moj uvjet da ne preuzimam nikakvu obvezu, osim što ću im biti domaćin. No unatoč tome oni su odlučili doći i kod nas predstaviti svoja vina. Zašto naglašavam hrvatska vina? Pa turistima koji dođu u Dubrovnik treba ponuditi naša vina, koja oni i traže, ali jednako tako tu su i moji domoljubni razlozi.

image

Unatoč bogatoj domaćoj ponudi nautičari nerijetko traže i uvozna vina

Tonči Plazibat/HANZA MEDIA

– Jesu li precijenjena i skupa, kako često znamo govoriti?

– Ne, hrvatska vina niti su precijenjena niti su skupa. Uostalom to dokazuje i struktura njihove prodaje. Mislim da ona najkvalitetnija vina koja imamo, imaju prostora za još veću cijenu, i kod vinara i kod nas distributera i na kraju i samih ugostitelja. Hrvatska ne proizvodi velike količine vina, posebice ne onih vrhunske kvalitete, pa tko želi jednu takvu deliciju, treba je i platiti.

– Reakcije gostiju sigurno dođu i do vas. Jesu li zadovoljni hrvatskim vinima?

– Gosti su jako zadovoljni našim vinima, a to potvrđuje i njihova prodaja. Da nije tako, orijentirali bi se na neku drugu robu.

image

Hladnjaci Dunavox koriste se i na brodovima

Mihael Barišić/HANZA MEDIA

– Kako i kada ste se počeli baviti trgovinom vinima?

– Prije skoro 25 godina supruga i ja počeli smo se slučajno baviti vinima, no, kako je to jako lijep posao, žao mi je što to nisam radio od početka našeg trgovačkog biznisima. Naravno, kao i u svemu drugome, početak je bio težak, no bili smo ustrajni i razvijali smo posao. Tako smo na ove prostore doveli vina koje prije tu nisu bila zastupljena. Počeli smo s Iločkim podrumima, prve tri godine samo smo njih zastupali, da bismo 2010. godine krenuli raditi sa svim hrvatskim vinarima. Ako naši klijenti traže i neka druga vina, mi ćemo ih osigurati.

image

Dubrovčanima su predstavljena talijanska vina Lombardo

Mihael Barišić/HANZA MEDIA

– Zanimljivo, vi ste iz doline Neretve, sinonima hrvatske mandarine. Od kuda vina?

– Dolazim iz metkovske radničke obitelji koja se nikada nije bavila poljoprivredom, a kako je moja supruga iz Iloka, kad smo se preselili u Dubrovnik, stigla je ponuda da zastupamo Iločke podrume. I mogu vam reći da sam sretan što se situacija tako razvila.

– Kakvi su vaši daljnji planovi za razvoj?

– Vino je naš osnovni posao iako razvijamo i posao sa žestokim pićima, i smatramo da su nam ta dva segmenta dovoljna, ukoliko želimo biti kvalitetan partner našim klijentima. No moram naglasiti da smo prije nekoliko godina s našim partnerima započeli proizvodnju naših vina. Dakle isključivo za Jelu plus. Radi se o vrhunskom plavcu Mili moj i vrhunskom pošipu Camino. To su naša dva brenda u serijama od nekoliko tisuća boca godišnje. Njima ćemo dodati još jedan rose, koji je napravljen, ali ga još nismo pustili na tržište, a mogu najaviti da s jednim hrvatskim vinarom radimo na još jednom top vinu. O čemu se točno radi, neka za sada ostane tajna.

03. svibanj 2024 06:17