StoryEditorOCM

obljetnicaDva desetljeća Ekomuzeja Batana: drvena barka kao čuvarica rovinjske maritimne baštine

Piše M. I.
30. kolovoza 2024. - 11:50

Povodom 20 godina svoga postojanja, Ekomuzej Batana organizira 5. rujna "Večer u batani" uz otvaranje izložbe "Ekomuzej kao referentna točka rovinjskog identiteta".

Batana je drvena, tradicionalna rovinjska ribarska barka velika od 4 do 8,5 metara. Specifična je zbog svog ravnog dna koje joj omogućava plovidbu i ribolov po plitkim morskim obalama. Pripada vrsti čamaca kao što su venecijanska gondola, neretvanska trupa ili komiška sandula. Prema dimenzijama, ne postoje dvije identične batane. Gradili su ih lokalni brodotesari, često u prizemljima vlastitih kuća koji su onda, svojom veličinom, uvjetovali i dimenzije samih baraka.

Po jednoj od teorija, ime joj navodno potječe od glagola battere (udaranje) koje asocira na zvukove batane koja upravo svojim ravnim dnom proizvodi lupanjem u valove.

Interpretacijski i dokumentacijski centar ekomuzeja za posjetitelje je otvoren 2004. godine, Postav je vrlo interesantan, dinamičan i interaktivan tako da ćete u malom prostoru pronaći svakakve informacije: podatke o povijesti batane i načina života ribara i njihovih obitelji, drveni kostur batane, stare ribarske alate, snimku izrade nove batane, video priču, publikacije i još puno drugih vrijednih informacija.

Iako je u prošlosti prehranjivala lokalno stanovništvo, batana je danas postala više od barke, ona postala metafora preporoda baštine grada u kojem su se sjedinile dvije etničke skupine koje već stoljećima imaju suživot na istome geografskom području – talijansko i hrvatsko stanovništvo.

16. rujan 2024 05:18