StoryEditorOCM

uživajte u prizorimaEli je europska viceprvakinja u jetsurfingu: krotiteljica valova doselila je iz Češke u Vrsi kod Zadra

Piše Matea Gugić
2. rujna 2021. - 10:41

Eli je zgodna, sitna 20-godišnjakinja kojoj bi, kad ju vidite, dali puno manje godina. No, najgore je knjigu prosuditi po koricama.

Kad Eli stane na svoju dasku za surfanje i krene juriti po morskoj površini više od 55 kilometara na sat, ostanete šokirani što sve ova mlada djevojka može.

Ona je Eli Charousová, profesionalna češka jetsurferica i viceprvakinja Europe u toj, Hrvatima nepoznatoj disciplini. No, želja joj je upravo to promijeniti.

image
Eli Charousová u akciji
Privatni Album

- Mnogi ljudi diljem svijeta ne znaju za jetsurf. No, nije ni čudo jer je nastao relativno nedavno. Njegov je izumitelj upravo Čeh, Martin Šula, koji je želio spojiti svoju strast za motorima i skijanjem, ali na vodi.

Tako je prije desetak godina stvorio dasku za surfanje na gorivo – pojašnjava nam Eli, s kojom smo se susreli u njenom novom domu u Vrsima.

image
Ela kao mala djevojčica s ocem, tada vozačem auto utrka
Privatni Album

Naime, prije nepunih godinu dana, njeni su roditelji kupili kuću u u tom malom mjestu nedaleko od Zadra jer im je želja bila provesti veliki dio ljeta na moru. To je idealno došlo i Eli jer svaki dan, u tih mjesec dana koliko je tu, može vježbati za natjecanja.

A njoj za surfanje ne treba vjetar...

Njene vratolomije na moru privukle su veliki broj znatiželjnika pa je prije nekoliko dana održala i mali tečaj za sve zainteresirane na plaži Ričina. Tad joj je sinula ideja da iduće godine ostane još duže u Vrsima i pokrene malu školu jetsurfanja. Prvu takvu u Hrvatskoj.

Eli je cijeli život u raznim sportovima, samo je u tenisu provela sedam godina, no u ni jednom se nije pronašla kao na dasci.

image
Eli Charousová i otac, koji je njezin najveći fan
Privatni Album

- Trenutak kad sam te 2017. godine prvi put stala na jetsurf dasku i „dala” gas, znala sam da je to ono čime se želim baviti. Profesionalno! I evo me, nakon tri godine, uspjela sam u svom naumu – smije se ova simpatična djevojka kojoj su čak i roditelji govorili kako se prekasno počela baviti sportom da bi ostvarila neke zavidnije rezultate.

No, Eli je i njih iznenadila: već u 2020. popela se na europski tron i ostvarila vrhunske rezultate.

image
Eli na natjecanju

- Iako mi titula viceprvakinje itekako laska, najponosnija sam na nedavnu medalju koju sam osvojila na prvom ovosezonskom natjecanju. Nakon jako teškog pada, pogodila me daska natjecateljice u potiljak i na nekoliko sam trenutaka izgubila svijest.

Odveli su me u kola hitne pomoći, no kad sam došla sebi rekla sam svima da se vraćam u utrku jer sam već bila u polufinalu i nisam htjela odustati. Dala sam sve od sebe i na kraju pobijedila!

Zato uvijek govorim, nebitno je koliko puta padneš, važno je da se uvijek digneš – ističe Eli koja je ljubav za ovaj ekstremni sport naslijedila od oca.

image
Eli u elementu
Privatni Album

- On je bio vozač rally utrka i kad sam bila mala često sam ga gledala kako se trka. Na neki način slijednim njegove korake. Bila sam njegov najveći fan, a sad je on moj – govori Eli uz osmijeh te dodaje kako se zbog nje i 24-godišnji brat odlučio okušati u ovom sportu. Gle čuda, i njemu jako dobro ide!

Ipak, nerazmjer žena i muškaraca u ovom sportu još uvijek je velik: na 50 muškaraca dolazi petnaestak žena. No, kako nam je naglasila Eli, žene puno više grizu.

- Izrazito smo natjecateljski nastrojene i jako smo fokusirane na cilj. A to je pobjeda. Tako da su ta natjecanja među ženama jako zanimljiva i često vrlo opasana jer su dosta žestoka. Moramo nositi kacige i zaštitne očale jer ozlijede mogu biti teške.

image
Jure Mišković/Cropix

Jednom, da nisam imala naočale, mogla sam izgubiti oko... – ističe Eli te pojašnjava kako je utrka poput slaloma na vodi jer je cilj proći određeni broj krugova, između prepreka, u što kraćem vremenskom okviru.

Naravno, dok vam protivnice pušu za vratom. Gas dodaje malom palicom koju cijelo vrijeme drži u ruci, dok tijelom i nogama kontrolira kretanje odnosno smjer daske.

- Česi su najbolji u ovom sportu jer ipak od nas potječe. Mnogi češki treneri odlaze u razne zemlje diljem svijeta i obučavaju sve buduće natjecatelje.

image
Jure Mišković/Cropix

I meni je želja biti trenericom, voljela bih što više ljudi, osobito mladih, upoznati s blagodatima ovog sporta koji je zakon!

Na svježem si zraku, sunce te grije, voda te hladi, a često nakon vježbanja završimo na koktelima u nekom omljižnjem beach baru. Pa gdje ćeš bolje?! – zaključuje Eli uz široki smijeh.

image
Jure Mišković/Cropix
image
Jure Mišković/Cropix
19. travanj 2024 08:46