StoryEditorOCM

BedfordshireEnglezi na Outer Banksu: priča o britanskom navalnom brodu kojeg je potopila njemačka podmornica

Piše V.V.
3. ožujka 2024. - 11:42

HTM Bedfordshire britanski naval trawler, tj. brod ribarskog trupa preuređen za potrebe ratne mornarice za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao jedan od 24 takva broda poslanih u ispomoć Američkoj ratnoj mornarici, plovio je u protupodmorničkim patrolama duž istočne obale SAD-a.

Na tom ga je zadatku 11. svibnja 1942. pokraj otoka Ocracoke na Outer Banksu u Sjevernoj Karolini potopila njemačka podmornica U-558. Nitko od 37 članova posade Bedfordshirea nije preživio. Do početka lipnja more je na obalu izbacilo tijela šestorice poginulih mornara koji su pokopani na groblju u Ocracokeu

Kako bi im zadnje počivalište bilo u njihovoj državi i pod čijom su zastavom poginuli, SAD je taj dio groblja, na neograničeno vrijeme, dokle god tijela poginulih mornara tu počivaju, ustupio Velikoj Britaniji. U slučaju da ih netko ekshumira i drugdje pokopa, taj bi se teritorij vratio u sastav SAD-a.

Pokopani mornari nisu jedini koji povezuju Veliku Britaniju i Outer Banks. Oko tri i pol stoljeća prije potonuća Bedfordshirea, točnije 18. kolovoza 1587. kada su njeni roditelji došli u English New World Colony, tu se rodila Virginia Dare, prvo englesko dijete rođeno na američkom kontinentu.

 

28. travanj 2024 06:47